۱
دی
۱۴۰۳
شماره
۵۷۸۷
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه گفتوگو - زهره عباسی صالح: گروهی از همیاران محلات برای حل آسیبهای اجتماعی و ایجاد شادی و نشاط در شهر همدان فعالیتهای چشمگیری دارند.
به گزارش هگمتانه؛ طرح «همیاران محلات» با هدف افزایش مشارکت اجتماعی شهروندان در مدیریت اجتماعی شهر، تقویت هویت و فرهنگ محله و افزایش اعتماد بین مردم و مدیریت شهری در52 محله مناطق مختلف شهر همدان اجرایی میشود.
همیاران محلات یک گروه اجتماعی هستند که با عضویت افتخاری افراد و انتخاب یک رئیس از اشخاص حقیقی و حقوقی به عنوان نمایندگان مردم محله در حیطه قوانین و مقررات مشخص فعالیت دارند.
تربیت شهروندان آگاه به وظایف، عامل به تکالیف و مطالبهگر از رسالتهای همیاران محلات است و در این گروه از تمام اقشار محله حضور دارند و مسائل و موضوعات محله مورد توجه آنها قرار میگیرد.
در سطح راهبردی و نظارت عالی ریاست دبیرخانه همیاران محلات بر عهده شهرداری و در سطح پشتیبانی با مدیریت امور اجتماعی و فرهنگی مناطق شهرداری و در سطح عملیاتی با نواحی شهرداری است.
همیاران محلات شهر همدان از سال 97 آغاز به کار کرده و در این سالها تدوین سند محلات با همکاری تسهیلگران از اهداف این مجموعه بوده است.
سند محلات اطلاعات ارزشمندی در خصوص تاریخچه، مفاخر، مسائل و مشکلات محله در قالب چشمانداز پنج ساله و دستهبندی موضوعات مختلف در اختیار مدیریت شهری قرار میدهد و هر نوع فعالیت در محله باید منطبق با این سند انجام شود.
به منظور اطلاع بیشتر از فعالیتهای این مجموعه به سراغ مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان رفتیم و صحبتهایی را باهم داشتیم که در ادامه میخوانید.
مینا مجد با بیان اینکه سال 97 دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان زیر نظر سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهر همدان افتتاح شد اظهار کرد: تشکیل همیاران محلات جزو اساسنامه سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری بوده و در حال حاضر این مجموعه در تالار قرآن همدان به فعالیت میپردازد.
وی با اشاره به اینکه سال 97 در اولین مرحله چهار محله آزمونه راهاندازی همیاران محلات شدند گفت: از محلات کمبرخوردار و برخوردار هر کدام یک محله و از حاشیه و محلهای که تازه به شهر ملحق شده بودند نیز یک محله انتخاب و بدین ترتیب کار با این چهار محله آغاز شد.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه سال بعد هشت محله و از هر منطقه دو محله انتخاب شدند و فعالیتهایی انجام دادند افزود: سال 1400 به 40 محله دیگر فراخوان داده شد و همیاران ثبتنام کردند.
تشکیل همیاران محلات در52 محله شهر همدان
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در 52 محله شهر همدان همیاران محلات تشکیل شده است عنوان کرد: یک گروه 12 نفره از تمام اقشار در این همیاران فعالیت میکنند.
مجد با تأکید بر اینکه بانوی محله، ایثارگر محله، کسبه محله، نماینده فعالان محله، نماینده پیشکسوتان محله، نماینده جوانان محله و چند نماینده دیگر در همیاران محلات حضور دارند و فعالیت میکنند افزود: سعی کردیم از همه اقشار در این گروه حضور داشته باشند و بتوانند گروهی تصمیم بگیرند و اقداماتی انجام گیرد.
وی با بیان اینکه دبیرخانه همیاران محلات در مرکز همایشهای قرآنی به فعالیت میپردازد افزود: گروه همیاران محلات جلسهای را ماهانه برگزار میکنند که نماینده هر قشری با جمعیت آن محله در ارتباط است و به موضوعاتی میپردازد.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان ادامه داد: مثلا نماینده بانوان با بانوان محله در ارتباط است و مصوبات جلسه را با آنها درمیان میگذارد، یا خیلی از اوقات مشکلاتی که بانوان دارند در جلسات همیاران مطرح میشود تا با همفکری برطرف شود.
وی با بیان اینکه در این جلسات خیلی از اهالی میتوانند شرکت کنند و صحبتهایی داشته باشند و مسائلی را عنوان کنند افزود: نماینده هر قشری مانند کسبه، فعالان، جوانان و... موضوعاتی را مطرح میکنند.
مجد با اشاره به اینکه اکثر همیاران از طریق مساجد عضو بسیج یا معتمدین محله هستند اضافه کرد: آنها مدام در مساجد رفت و آمد دارند و یا از هیأت امنای این مسجد هستند و در جریان امور محله قرار میگیرند.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان خاطرنشان کرد: مردم با مراجعه به مسجد با این افرادی که میشناسند، ارتباط برقرار کرده و مسائل و مشکلات خود را با آنها در میان میگذارند؛ برای شناسایی بیشتر آنها حتی بنری از معرفی آنها در محله نصب شده است.
وی با اشاره به اینکه در گروه همیاران محلات یک رئیس و یک دبیر فعالیت دارد افزود: رئیس از طریق همیاران انتخاب میشود و مدت زمان فعالیت وی نیز یک ساله است که طی دو سال فعالیت همیاران محلات، دو رئیس انتخاب میشود.
مجد با بیان اینکه هرگاه جلساتی باشد، روسای همیاران تمام مطالب و موضوعات اهالی محله، مشکلات و انتقادها و نظرات آنها را عنوان میکنند افزود: از این طریق مطلع میشویم که در محلات چه نیازهایی وجود دارد که البته خیلی از اوقات ما نیز در جلسات آنها حضور داریم و از نزدیک در جریان مسائل قرار میگیریم.
انعقاد تفاهمنامه با ادارات
وی به انعقاد تفاهمنامه با آموزش و پرورش، علوم پزشکی، نیروی انتظامی و کمیته امداد اشاره کرد و گفت: با همکاری این ادارات یک رابط در هر محله مشخص شده و موضوعاتی پیگیری میشود.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با اشاره به اینکه در صورت بروز مشکلاتی در حوزه امنیت محله، جلسهای با نیروی انتظامی برگزار میشود افزود: اگر پیشنهادها و مشکلاتی در مورد آموزش و پرورش باشد، رابط آموزش و پرورش محله به جلسه دعوت شده و موضوعات بررسی میشود و در مورد سایر موضوعات بهداشتی و... نیز همین طور کار پیش میرود.
وی بیان کرد: مسؤول ناحیه با حضور در جلسات همیاران محلات، تمام موضوعاتی را که در جلسات شهرداری بررسی شده، برای این رابطین شرح میدهد و از نحوه تصمیمگیریها برای آنها صحبت میکند.
جلوگیری از اقدامات جزیرهای در محلات
وی با تأکید بر اینکه هدف همیاران محلات همبستگی بین اهالی محله است عنوان کرد: همواره کارهای گروهی در محله مد نظر بوده و بیشتر هدف این است که اقداماتی در محلات به شکل جزیرهای انجام نگیرد.
مجد با اشاره به اینکه هدف از تشکیل همیاران محلات این است که با کمک معتمدین محلات گروهی تشکیل شود که برای فعالیتهای فرهنگی دغدغهمند باشند و به دنبال کاهش آسیبهای اجتماعی باشند افزود: قصد ما این بوده یک گروهی تشکیل شود که در کنار هم و با قدرت بیشتری به فعالیت در محلات بپردازند.
صدور گواهنامه دو ساله برای نمایندگان اقشار
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه دورههای آموزشی یک روزه با سرفصلهای مرتبط با کار گروهی، کنترل خشم و اجرای دستورالعمل مجموعه و آشنایی با مبانی مدیریت شهری برای اعضای همیاران محلات برگزار میشود گفت: بدین صورت گواهینامهای برای آنها صادر میشود تا به عنوان نماینده اقشاری فعالیتهایی را به مدت دو سال داشته باشند.
وی اضافه کرد: اعضای همیاران محلات فعالیتی داوطلبانه در محلات دارند و بابت کارهایی که انجام میدهند حقوقی دریافت نکرده و خودجوش وارد فعالیتهایی میشوند.
مجد عنوان کرد: کار همیاران محلات یک کار داوطلبانه است که فرد با خواست خود و بیشتر برای رضای خدا و با دغدغهای که نسبت به موضوعات فرهنگی دارد، وارد این مجموعه میشود.
شهرداری پای کار همیاران محلات
وی با تأکید بر اینکه عضویت افراد دو ساله است و بعد از دو سال بار دیگر فراخوان داده میشود تا اعضای جدید مشخص شوند گفت: از سال 97 تاکنون فعالیتهای زیادی از طریق همیاران محلات شکل گرفته که شهرداری همدان و نیز سازمان فرهنگی این مجموعه در کنار آنها بودند و برنامههای مختلفی در محلات اجرایی شده است.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان به برگزاری مراسمهایی در اعیاد و مناسبتهای مختلف با همکاری همیاران محلات اشاره کرد و افزود: دیدار با خانواده شهدا، برگزاری برنامههایی به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی، برگزاری کارگاههای ازدواج و... در دستور کار بوده است.
وی بیان کرد: ایام کرونا همیاران محلات به واسطه اینکه محلات و ظرفیتهای آنها را میشناختند، کنار شهرداری قرار گرفته و کمکهایی را داشتند.
تدوین سند همیاران محلات شهر همدان
مجد از تدوین سند همیاران محلات شهر همدان خبر داد و افزود: سند قریب به چهار محله کامل شده و به چاپ رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در این سند به ظرفیتها و وجود مفاخر و مشاهیر، کسب و کار و پیشینه و نیازهای محله به عنوان یک چشماندازی توجه شده است گفت: جلساتی زیادی در فصل بودجهریزی برای همیاران محلات برگزار شده تا پیشنهادهای خود را نسبت به بودجهای که قرار است سال آینده مصوب شود، داشته باشند.
همفکری شهرداری و همیاران محلات برای اداره بهتر شهر
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان ادامه داد: همیاران محلات پیشنهادهایی نسبت به اینکه چه اقداماتی را شهرداری انجام دهد و به نفع مردم محله باشد، میدهند تا بیشترین رضایتمندی را از سوی آنها و اهالی محله در مدیریت شهری به دستآید.
وی با بیان اینکه تمام همیاران محلات در تهیه چشمانداز 20 ساله شهر همدان به جلسه دعوت شدند و نظرات خود را ارائه کردند گفت: با مدیران مناطق شهرداری نیز جلساتی برگزار میشود تا نه تنها اهالی مدیر منطقه خود را بشناسند بلکه هر نظر، پیشنهاد و انتقادهایی دارند را با آنها در میان بگذارند.
مجد بیان کرد: با اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار همدان جلساتی داشتیم تا همیاران محلات نظرات خود را در حضور آنها بیان کنند و برای توسعه شهر و حل مشکلات شهروندان همفکری صورت گیرد.
جشنهای امیدآفرینی در محلات
وی با اشاره به اجرای برنامههایی در محلات گفت: کارگاههای آموزشی در خصوص سلامت روان زنان، فرزندپروری، روابط همسران با هم، فضای مجازی و خیلی از مواردی که برای خانوادهها نیاز بوده تا بتوانند آگاهیهایی را به دست آوردند و روی زندگی آنها اثر مثبت داشته باشد، برگزار میشود.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه دبیرخانه همیاران محلات، اهالی، شهرداران مناطق، شورای اسلامی شهر و شهردار همدان تلاش زیادی را در اجرا برنامههای محلات داشتند تا اهداف موجود محقق شود افزود: خوشخبتانه از طریق فعالیت همیاران محلات توانستیم گامهای بزرگی در محله برداریم و جشنهایی زیادی به هر بهانهای در راستای شادی و نشاط و امیدآفرینی در شهر برگزار شود.
حمایت از مشاغل خرد و خانگی
وی با اشاره به اینکه اخیرا جشنواره ترشی و مربا برگزار شد که هدف حمایت از مشاغل خرد و خانگی اهالی محلات بود گفت: ما به دنبال این بودیم تا زنان محلات هر هنری را دارند پای کار بیاورند و با اراده قوی بتوانند برای خود کسب و کار داشته باشند و به این بهانه جشنوارههایی در محلات برگزار کنیم و جشن، شادی و سرور در شهر باشد و اهالی محلههایی به این واسطه شاد باشند.
مجد با اشاره به اینکه ما به دنبال این بودیم با برنامههای شاد و متنوع ساعاتی خانوادههایی را از دغدغههایشان دور کنیم افزود: خوشبختانه همواره برنامههایی متناسب با خانوادهها و گروههای سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان در دستور کار همیاران محلات بوده و استقبال خوبی هم از سوی اهالی محلات صورت گرفته است.
وی از برگزاری اردوهای تفریحی و آموزشی برای بانوان محلات خبر داد و افزود: در این اردوی یک روزه بانوان در طول روز از مکانهای مختلف تاریخی شهر همدان بازدید میکنند و بعد از آن صرف ناهار دارند و بعد از برگزاری دو مشاوره خانواده، متناسب با سؤالهایی که میپرسند پاسخهایی به آنها داده میشود.
مجد خاطرنشان کرد: آموزشهایی در خصوص طب سنتی، تفکیک زباله و استفاده مجدد از وسایل دور ریختنی و آموزش شهروندی در این اردوها مورد توجه قرار میگیرد.
وی گفت: نمایندگان بانوان و آقایان فعالیتهای خوبی در محلات دارند و در هر قشر دغدغهمندانی تمام سعی خود را دارند که مشکلاتی از محلههای خود را رفع یا برنامههایی را در مناسبتهای مختلف برگزار کنند.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه همیاران محلات چقدر در حوزه آسیبهای اجتماعی، ازدواج، فرزندآوری و... موفق عمل کردهاند افزود: این موضوع به عوامل متعددی بستگی دارد و کارگاههای آموزشی که در محلات برگزار میشود، قطعا در آگاهی افراد تأثیر دارد.
وی با بیان اینکه مشاور خانواده در محله حضور مییابد و موضوعاتی را عنوان میکند که همواره مورد استقبال افراد قرار میگیرد عنوان کرد: کارگاههای زیادی در حوزه اعتیاد نوجوانان، نحوه جلوگیری از این اقدام و رفتار با آنها در راستای پیشگیری برگزار میشود و میتواند مؤثر باشد.
مجد با اشاره به اینکه در اردو بانوان خانهدار افراد مختلف از کم سوادان تا تحصیلات عالیه حضور دارند افزود: آموزشهای به تناسب این افراد در راستای آگاهیبخشی نسبت به نحوه رفتار با فرزندان و همسران و نیز سلامت روان داده میشود.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با تأکید بر اینکه آگاهی میتواند نسبت به تغییر روند زندگی افراد مؤثر باشد افزود: همیاران محلات توانستند روی خانوادهها تأثیر بگذارند و موضوعاتی به خوبی پیش رود یا کنترل شود.
وی با بیان اینکه مسائل محلات متفاوت است و طبق آن در هر محله برنامههای خاصی وجود دارد خاطرنشان کرد: اکثرا در محلات کمبرخوردار و حاشیه شهر کارگاههای مختلف اعتیاد نوجوانان را برگزار کردیم که رفتار درست به نوجوانان آموزش داده شود.
برگزاری مراسمهای شادی بیشتر در محلات کم برخوردار
وی با بیان اینکه کارگاههای متفاوتی نسبت به نیازها در محلات مختلف برگزار میشود ادامه داد: مراسمهایی در مناسبتهای مختلف بیشتر در مناطق کم برخوردار برگزار میشود.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه جشنوارههایی در محلات برگزار میشود تا کسب و کار خانگی افراد رونق گیرد افزود: برگزاری کارگاهها، مسابقات ورزشی و... در این جشوارهها مدنظر است.
وی با اشاره به اینکه امسال با مشارکت معاونت ورزشی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی به مناسبت روز دختر، جشن مادر و دختر را برگزار کردیم که بیش از 3 هزار نفر در این مراسم حضور داشتند ادامه داد: با برپایی غرفههای مختلف و جنگهای شادی توانستیم یک برنامه اثرگذاری را در سطح شهر داشته باشیم.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با اشاره به اینکه گاهی همیاران محلات تشخیص میدهند با خانوادهای در محله کم برخوردار دیدار داشته باشند و یا مشاوره خصوصی بدهند و ما نیز هماهنگیهای لازم را انجام میدهیم گفت: از طریق آموزش و پرورش نیز کارگاههایی را در مدارس برای دانشآموزان برگزار میکنیم تا موضوعاتی مورد توجه باشد.
برنامه «گذر کودک» در محلههای همدان
مجد با تأکید بر اینکه با برگزاری این برنامهها بیشتر به دنبال ایجاد همبستگی بین اهالی محله هستیم تا با هم ارتباط برقرار کرده و به یاری هم بشتابند و افزود: در چند محله گذر کودک برگزار شده به نحوی که یکی از خیابانهای محله را انتخاب و بازیهای گروهی برگزار کردیم.
وی ادامه داد: بازیهای گروهی کودکان و نوجوانان با همراهی پدر و مادرها برگزار شده تا آن همبستگی بین همسایهها ایجاد شود که در این برنامه هلال احمر، پلیس راهور و... همکاری لازم را داشتهاند.
زنده کردن فرهنگ نوعدوستی در محلات
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با اشاره به اینکه متأسفانه این روزها خیلی از همسایهها همدیگر را نمیشناسند و کمتر با هم ارتباط دارند و عرقی هم نسبت به محله نیست گفت: ما به دنبال این هستیم بار دیگر محلههای پویای قدیم را زنده کنیم.
وی با بیان اینکه در گذشته همسایهها بیشتر با هم ارتباط میگرفتند و شبنشینیها و یاری رساندن در غم و شادیهای یکدیگر خیلی از مشکلات محله را کم میکرد گفت: اگر همسایهای به مسافرت میرفت، دیگری مراقب منزل او بود و آن محبت همسایگی وجود داشت اما این روزها متأسفانه کمتر شاهد هستیم که هر آنچه بتوانیم این فرهنگها را زنده کنیم، میتوانیم به یاری یکدیگر بسیار از مشکلات در خانوادهها و محلات حل کنیم.
مجد در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه خیرین چقدر توانستند مشکلات نیازمندان محله را حل کنند؟ افزود: اکثر مراکز نیکوکاری محلات را شناسایی کردیم که اکنون از بین اعضای آنها اعضای همیاران محلات هم هستند که در بسیاری از مناسبتها به ویژه ایام کرونا، کنار ما بودند و توانستیم کمکهایی را با توزیع بستههای معیشتی و... داشته باشیم.
وی بیان کرد: امسال نیز در قالب برنامه «زنگ مهر» با کمک خیرین وسایل مورد نیاز دانشآموزان محلههای کم برخوردار تأمین شد که تلاش بر این بود ثبتنام آنها در مدارس انجام شود و همه بتوانند تحصیل کنند.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه در محله مزدقینه یکی از همیاران به مدت یک ماه داوطلبانه در دبستان دخترانه حضرت زهرا(س) رنگآمیزی مدرسه را انجام داد و میز و نیمکتهای چوبی را تعمیر کرد افزود: این خیر کنار مدیران و معلمان قرار گرفت و مدرسه را برای زنگ مهیا کرد.
وی با اشاره به اینکه همیاران محلات در برنامههای زنگ مهر مشارکتهایی دارند گفت: قبل از سال تحصیلی مدارسی برای اجرای برنامههای زنگ مهر توسط مناطق شهرداری انتخاب میشوند تا با برگزاری برنامههای شاد و متنوع، شادی و نشاط را در آغاز سال تحصیلی به مدارسی بیاورند.
مردم همدان دغدغه کاهش آسیبهای اجتماعی را دارند
مجد با بیان اینکه در بسیاری از برنامههایی که توسط همیاران محله برگزار میشود، اهالی محله نیز پای کار میآیند و داوطلبانه اهدای جوایز و پذیرایی را بر عهده میگیرند افزود: آنها خیلی از مواقع جلسات همیاران را هم در منازل خود برگزار میکنند چرا که دغدغه حل مشکلات و مسائل محله را دارند.
وی با بیان اینکه مردم همدان بسیار مشارکتجو، همدل و دلسوز به دنبال این هستند که آسیبهای اجتماعی در شهر کاهش یابد گفت: آنها همیشه پای کار اجرای برنامهها هستند که امیدواریم به یاری آنها بتوانیم در پیشبرد اهداف بهتر قدم برداریم.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان خاطرنشان کرد: ما به دنبال این هستیم همیاران محلات را بهتر حمایت کنیم و به این نهالی که تا این اندازه رشد کرده رسیدگی کنیم تا به یک درخت تنومند تبدیل شود.
ضرورت عدم برخورد سلیقهای با همیاران محلات
وی از چالشهای پیش روی همیاران محلات سخن گفت و افزود: امیدوارم خیرین بیشتر ما را در پیشبرد اهداف یاری کنند.
مجد با بیان اینکه امیدوارم سلیقهای با برخی از مسائل برخورد نشود گفت: نباید با نهادهای اجتماعی خصوصا همیاران محلات برخورد سلیقهای صورت گیرد چرا که برای این گروه زحمات زیادی کشیده و خیلی از نیروها و کارشناسان وقت گذاشتند تا همیاران محلات به اینجا برسند.
وی با اشاره به اینکه ما نیاز به حمایت داریم و به همیاران محلات سلیقهای نگاه نشود و سیاسی نشود ادامه داد: نباید به همیاران محلات به عنوان یک بخش سیاسی نگاه شود چرا که آنها سیاسی نیستند و بزرگترین هدفشان همبستگی بین اهالی و کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش اعتماد شهروندان است.
مسؤول دبیرخانه همیاران محلات شهر همدان با بیان اینکه ما نیاز داریم بیشتر حمایت شویم ادامه داد: به همیاران محلات جدی نگاه شود چون طبق اساسنامه شکل گرفته و دستورالعمل دارند و نیاز است حمایت شوند تا بتوانند طبق دستورالعمل موجود پیش روند.
وی با تأکید بر اینکه کارهای مختلف محلات با مشارکت مردم و همیاران انجام میگیرد گفت: اغلب کارهایی که با مشارکت مردم پیش رفته موفق بوده و وقتی مشارکت مردم در یک حد نیست، موفقیتی حاصل نمیشود و طرحها شکست میخورند.