صفحه 1 : همه دانا صفحه 2 : خبر همدان صفحه 3 : ورزش صفحه 4 : شهروند کوچولو صفحه 5 : ایران و جهان صفحه 6 : ایران و جهان صفحه 7 : همه دانا صفحه 8 : فرهنگی

۲
اردیبهشت
۱۴۰۴

شماره
۵۸۷۲

امروز: ۲ (اردیبهشت) ۱۴۰۴ ◀ ◀ Tuesday 2025 (Apr) 22

عناوین صفحه


هگمتانه، گروه شهرستان: مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد از تعهد 2000 هکتاری این شهرستان برای کشت امسال چغندر قند در این شهرستان خبر داد.
به گزارش هگمتانه، مسلم حسن‌آبادی اظهار کرد: در سال 402 نیز شهرستان اسدآباد 2000 هکتار قرارداد ابلاغی داشته که 1800 هکتار آن مربوط به قرارداد همدان، ‌200 هکتار آن مربوط به قزوین بوده و حدود 200 هزار تن برداشت صورت گرفته که 105 هزار تن تحویل کارخانه همدان، 41 هزار تن تحویل کارخانه قزوین، 19 هزار تن تحویل کارخانه اصفهان و مابقی تحویل کارخانه‌های دیگر شده است.
وی با بیان اینکه کشاورزان اسدآبادی سال 403 نیز همانند هر سال بیش از تعهد ابلاغ شده نسبت به کشت چغندرقند اقدام کرده بودند که این امر موجب مشکلات عدیده‌ای برای آنان به منظور تحویل محصول مازاد چغندر به کارخانجات قند طرف قرار داد شد، تصریح کرد: همکاری و ارتباط بین نهادها و کشاورزان و پیاده کردن سیاست‌ها و برنامه‌ها در همه کشورهای دنیا از دو طریق سامانه ای شدن فعالیت‌ها و ایجاد تعهد به شکل قرارداد انجام می‌گیرد.
حسن آبادی ادامه داد: در این زمینه کشاورزی قراردادی با عمری 100 ساله در ایران از فرایند کشاورزی معیشتی به سمت کشاورزی تجاری راه خود را آغاز کرده است اما مسائل مختلفی در این قرارداد نقش ایفا می‌کند که حسب نوع فرهنگ، شرایط کشت، نوع کشت، بازار محصول کشت شده، میزان کشت، فاصله محل کشت تا کارخانه یا محل فرآوری محصول، نوع بذر، اطلاعات کشاورز، سطح اراضی، قیمت محصول، بازار عرضه و تقاضا همه و همه در این نوع قرارداد نقش ایفا می‌کند.
وی افزود: به طور خاص پنج مدل قراردادی در دنیا شامل مدل متمرکز تا مدل املاک هسته‌ای، مدل چند جزئی، مدل واسطه و مدل غیررسمی تعریف شده که هر کدام از این مدل‌ها کاربرد خود را در شرایط مختلف دارد هرچند امروز مدل‌های متنوع و بیشتری نیز وجود دارد که در دنیای امروز از طرف کشورهای مختلف ایجاد شده است.
حسن آبادی با اشاره به اینکه مدل‌های سه عاملی یا چهار عاملی نوین نمونه‌هایی از آنهاست که تلاش دارد تا شرایط بهتری را برای عاملان ایجاد کند، خاطرنشان کرد: کشت چغندر قند از حدود سال‌های 1250 در ایران و با ایجاد کارخانه‌های قند در سال 1277 شروع شد و با توسعه این کشت، کشاورزی قراردادی مفهوم خود را به ویژه با ظهور کشاورزی صنعتی و عقد قراردادهایی درباره کشت پنبه، چغندرقند، چای، توتون شکل داد و از آن زمان تاکنون فراز و نشیب متعددی را طی کرده است.
وی بیان کرد: در اوایل دهه 1350 کشت چغندرقند در شهرستان اسدآباد به دلیل مشکلات کشت رونق چندانی نداشت اما با ظهور کودهای کشاورزی، دستگاه‌های کشت و برداشت، بذرهای تک جوانه و بذور جدید روکش‌دار این کشت توسعه یافت.
حسن آبادی مطرح کرد: هرچند که قوه نامیه پولوئیدی، جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن هزاردانه در سطح، رطوبت و ریزی و درشتی بذر نیز در کیفیت بذر و محصول تأثیر دارد اما امروزه دو موضوع قیمت از پیش تعیین شده و آب موضوعات حیاتی و اصلی این کشت هستند.
وی با اشاره به پیشنهادات برای حل مشکلات چغندرکاران، گفت: قراردادهای کارخانجات قند همدان و قزوین برابر مواردی تصحیح شده‌اند که در همین رابطه پیشنهاد می‌شود قراردادها هر ساله حسب مشکلات مورد بازبینی واقع شود ضمن اینکه در همه استانداردها و قراردادها در دنیا این موضوع وجود دارد.
حسن آبادی اظهار کرد: پیشنهاد دیگر آن که از بارنامه‌های الکترونیکی استفاده شود این بند می‌تواند به صورت انعطاف پذیر باشد یعنی کشاورز مختار است که از بارنامه استفاده کند و هزینه آن را بپردازد و یا می‌تواند به صورت اجباری و با پرداخت هزینه‌ آن توسط کارخانه انجام گیرد.
وی افزود: دیگر اینکه یک یا چند شرکت حمل و نقل مسؤولیت حمل را به عهده بگیرند و برای جذب آنها برابر آخرین تعرفه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای قرارداد منعقد و ملاحظات آنها شامل پرداخت و توقف خودرو در کارخانه برابر دستورالعمل‌های آن سازمان لحاظ شود.
مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد تصریح کرد: هزینه توقف خودرو در کارخانه می‌تواند توافق شود که با کشاورز یا کارخانه یا به صورت مشترک و یا اینکه تا یک زمان مشخص با کشاورز و پس از آن با کارخانه باشد.
حسن آبادی اضافه کرد: پیشنهاد دیگر اینکه برای جلوگیری از حجم ترافیک و کاهش زمان برداشت به جای استفاده از یک کارخانه از چند کارخانه بهره گرفته شود و سطح برداشت بین آنها تقسیم شود.
وی خاطرنشان کرد: به طور مثال پیشنهاد می‌شود سطح قرارداد در همدان تا حدود 1300 هکتار کاهش یابد و بقیه قرارداد با کارخانه‌های دیگری منعقد شود و یا اینکه کارخانه حجم تحویلی خود را افزایش دهد تا ترافیک تخلیه شکل نگیرد.
حسن آبادی همچنین با بیان اینکه پیشنهاد داریم که بند قراردادی «حداکثر زمان تحویل پول چغندر» در قرارداد لحاظ شود، افزود: در همه قراردادهای دنیا اگر کشاورز از استاندارد در نظر گرفته شده در قرارداد بیشتر تولید کند کارخانه موظف است تمام آن را تحویل بگیرد، ولی این بند در قرارداد همدان و قزوین اینگونه نیست برای همین در تصحیح قرارداد ارسالی این بند اصلاح شده است.
وی خاطرنشان کرد: مدت زمان اعلامی عیار و افت در کارخانه به کشاورز به گونه‌ای است که کشاورز از آن مطلع نمی‌شود برای همین پیشنهاد می‌شود این موضوع نیز از طریق وسایل ارتباطی جدید تصحیح شود.
حسن آبادی تصریح کرد: به طور قطع با چنین راهکارهایی می‌توان نه تنها مشکلات چغندرکاران اسدآبادی بلکه مشکل هر ساله چغندرکاران استان را تا حدود بسیاری مرتفع و حل کرد.
سلیمان نظری دوست، فرماندار اسدآباد هم بیان کرد: کشاورزانی که در بحث کشت چغندر قند فعالیت دارند اگر کسی علاوه بر پیمان منعقد شده با جهاد کشاورزی بیش از تعهد خود نسبت به کشت مازاد اقدام کند جهاد کشاورزی برای مازاد بر پیمان برنامه‌ریزی وتعهدی ندارد.
وی با بیان اینکه برخی از کشاورزان و چغندرکاران اسدآبادی این موضوع را در سال‌های اخیر رعایت نکرده‌اند، اظهار کرد: وقتی خارج از تعهد و مازاد کشت چغندرقند در شهرستان اتفاق می‌افتد، چغندرقند کشاورزان منطقه به دلیل عدم برنامه‌ریزی و به دلیل خارج تعهد بودن مازاد کشت روی زمین کشاورزی می‌ماند و حمل و نقل آن دچار مشکل شده و برخی کشاورزان برای حمل و نقل محصول خود متوسل به کارهای غیر معقول و پرداخت انعام بیشتر به رانندگان می‌شوند و این امر موجب نارضایتی سایر کشاورزان به دلیل هزینه‌های هنگفت حمل و نقل در شهرستان می‌شود.
فرماندار اسدآباد یادآور شد: در این رابطه مقصر اصلی کشاورزی است که خارج از تعهد اقدام به کشت مازاد چغندرقند در شهرستان کرده و به امر برنامه‌ریزی در کشت توجه نداشته است.
به نقل از ایسنا، نظری دوست خاطرنشان کرد: در همین رابطه جهادکشاورزی وظیفه سنگینی دارد و باید با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و آنان را توجیه و تبیین کند تا دچار چنین مشکلاتی در شهرستان نشویم.



ارسال ديدگاه

نام:
پست الکترونیکی:
کد امنیتی:
ديدگاه: