۸
دی
۱۴۰۳
شماره
۵۷۹۳
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه پزشکی و سلامت: گرفتگی صدا و حنجره از جمله مواردی است که میتواند فرد را با مشکلات عدیدهای روبهرو کند، طب ایرانی برای رفع گرفتگی صدا تدابیر مختلفی دارد.
به گزارش خبرنگار هگمتانه، با شروع فصل سرما و پایین رفتن دما بیماریهای ویروسی همچون سرماخوردگی، آنفولانزا، کرونا و... افزایش مییابد که یکی از پیامدهای آن گرفتگی صدا و حنجره است، از سویی دیگر گاه آلرژی و حساسیتهای فصلی، غذایی و غیره منجر به گرفتگی صدا و حنجره میشود که فرد را با مشکلات عدیدهای مواجه میکند، حتی گاهی پیش میآید که علایم سرماخوردگی و آنفولانزا در فرد از بین رفته است اما گرفتگی صدا همچنان وجود دارد، اینجاست که باید چارهای برای گرفتگی صدا و حنجره کرد. طب ایرانی مانند هر بیماری و مشکل دیگری برای گرفتگی صدا هم راهحلهای مختلفی دارد.
متخصص طب ایرانی، غلامرضا کردافشاری در گفتوگو با برنامه انارستان، درباره تدابیر رفع گرفتگی صدا اظهار کرد: استفاده از لعوق انجیر و لعوق کلم در رفع گرفتگی صدا و صاف کردن صدا بینظیر است.
به گفته وی برای لعوق انجیر، انجیر را 24 ساعت میخیسانند تا لعاب دهد و این لعاب را بر شعله میجوشانند تا قوام پیدا کند و شبیه آبنبات شود، سپس سرد شود و به صورت حبهای کوچک درمیآورند و مانند آبنبات میمکند که این خود باعث بهبود گرفتگی صدا و نرمی سینه میشود.
این متخصص طب ایرانی افزود: تخم و بذر گیاهی به نام کُبابه که در عطاریها وجود دارد که به کُبابه چینی معروف است، اگر این کُبابه را هم بجوند و آن را آرام آرام قورت دهند, باعث صافی صدا و رفع گرفتگی صدا یا رفع دورگه شدن صدا میشود.
کردافشاری گفت: کسانی که ورم دارند، روی زبانشان آفت میزنند، گلویشان میگیرد یا حنجره آنها دچار مشکل میشود توصیه میکنم که از شیره داخلی فولوس استفاده کنند.
وی اضافه کرد: مغز فولوس یا عصارهای داخل فولوس را بخیسانند و شیره آن را بگیرند، بعد به قوام در آورند و مصرف کنند، حتی میتوانند کمی از میوه تمبرهندی بر حسب مزاجشان استفاده کند که علاوه بر اینکه اجابت مزاجشان بهتر میشود به رفع مشکلات حنجره آنها نیز کمک میشود.
این متخصص طب ایرانی ادامه داد: بر حسب مزاجشان ترش یا شیرین یا ملس میتوانند شیره فلوس را به قوام در آورند و به صورت حب یا آبنبات درست کنند و دو تا سه ساعت آن را در دهانشان نگه دارند تا کم کم آب شود.
کردافشاری خاطرنشان کرد: فولوس خاصیتش این است ورمها، التهابها، دورگه شدن صدا، ترشحات پشت حلق یا نزلهها را رفع میکند و ورمها را برطرف میکند و باعث کاهش التهاب میشود.
غلامرضا کردافشاری درباره رفع گرفتگی صدا اظهار کرد: افرادی که صدایشان گرفته است باید بدن خودشان را گرم نگه دارند.
وی گفت: این افراد سینوسها و پیشانی خود را با روغن زیتون، بابونه و کنجد روغن مالی کنند که این کار به بهبودی آنها کمک میکند. من تأکید بیشتر میکنم که این افراد از مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات پرهیز کنند حتی پرتقال و نارنگی در این فصل مصرف نشود.
این متخصص طب ایرانی افزود: توصیه میکنم غذای چرب، آب یخ، ترشی و غذاهای آماده مصرف نکنند. آب جوش و عسل با چند قطره لیمو ترش مصرف کنند که به بهبودی صدایشان کمک میکند.
کردافشاری بیان داشت: غذاهای چرب، تند، شور و غذاهای غلیظ مثل ماکارونی و الویه، سالاد و ماست را نخورند. غذاهای بخارانگیز و بخار دار مثل ترتیزک یا شاهی، تره و ترب را هم پرهیز کنند؛ مواد غذایی بخاردار مانند سیر و پیاز در این مدت مصرف نکنند.
وی ادامه داد: غذاهای خمیری مانند پیتزا و لازانیا و ماکارونی مصرف نکنند و در این مدت از غذاهای ساده مانند حریره بادام, سوپهای ساده و آشهای ساده مصرف کنند.
این متخصص طب ایرانی بیان داشت: روغن مالی روی حنجره با روغن بابونه و شوید که روغنهای محلل, تحلیل برنده و نرم کننده هستند میتوانند از روغن زیتون و کنجد هم در این ناحیه استفاده کنند. مرتب روزی 7 یا 8 بار روغن مالی کنند که حنجره آماده، نرم و گرم و پرتوان و پرطنین باشد.
کردافشاری افزود: خاکشیر علاوه بر اینکه صدا را صاف میکند، خون را نیز پاکسازی میکند و خوردن خاکشیر با شیر مفید است چرا که صدا را نیکو و صاف میکند.
غلامرضا کردافشاری درباره تدابیر غذایی برای گرفتگی صدا اظهار کرد: مصرف غذاهایی مانند آش بدون گوشت با ماش پوست کنده، مغز بادام شیرین یا شیره بادام شیرین، کلم، جو، رشته سوپی، روغن بادام، اسفناج، کدو، باقالا، پنیرک، کرفس، پیه و چربی پرندگان، به، شنبلیله و نخود برای رفع گرفتگی صدا مفید است.
وی عنوان کرد: حریره با سبوس گندم (یک قاشق مربا خوری)، شیر تازه، نشاسته، روغن بادم و شکر، زرده تخم مرغ که به صورت نیم پخته و عسلی باشد بدون نمک برای گرفتگی صدا مفید است.
کردافشاری افزود: انجیر خشک را با آب بپزید تا ژله مانند شود، آن را صاف و با کمی عسل مخلوط کنید، سپس در دهان نگه داشته و بمکید. همچنین، برگ کلم را آب پز کنید تا کاملاً له شود، آب آن را صاف کرده و با عسل غلیظ شده بمکید.
کردافشاری اضافه کرد: شیر تازه با شکر یا ترنجبین، تخم ساییده کرفس با شیر گوسفند، دمکرده عناب، عرق سیب، مویز دانه در آورده با کمی روغن بادام شیرین سیاهدانه با عسل، نگه داشتن "به دانه" در دهان، شیربرنج، جویدن برگ کلم و فرو بردن آب آن به صورت اندک اندک برای گرفتگی صدا توصیه میشوند.
وی گفت: 5 عدد عناب، ریشه شیرین بیان و تخم ختمی هر کدام 4 گرم جوشانده با نبات نوشیده شود همچنین دمکرده سه پستان و تخم ختمی خبازی هر کدام 8 گرم با 25 گرم شکر مصرف شود." به دانه"، اسفرزه و صمغ عربی را در آب خیسانده لعاب آن با ترنجبین یا عسل مکیده شود.
کردافشاری خاطرنشان کرد: از مصرف ترشیجات، شوریجات، مواد غذایی تند، گزنده و خشن، بادمجان، ماست، انگور، قرار گرفتن در معرض دود و گرد و غبار، مصرف غذاهای سرخ کردنی و غذاهای چرب برای رفع گرفتگی صدا باید پرهیز کرد.
محمد عسگر فراشاه، پزشک و متخصص طب ایرانی در گفتوگو با برنامهانارستان، در خصوص گرفتگی حنجره گفت: حجنره یکی از قسمتهای حساس بدن است که از 9 غضروف و 6 عضله و ترکیبی از رباطها تشکیل شده است و محل عبور هوا به نای هست و حفظ سلامت آن بسیار مهم است.
عسگرفراشاه گفت: حنجره وظایفی دارد از جمله سرفه کردن، عبور هوا به داخل و ایجاد صدا است. در بیماریهای حنجره، طب ایرانی تنها به دنبال درمان نیست و علل بیماری را شناسایی میکند. علت بیماریهای حنجره عبارت است از مشکل در حنجره، نزله، مشکلات گوارشی، مشکلات تیروئیدی، حرارت ساده در حنجره، سردی در حنجره، رطوبت بیش از حد در حنجره یا خشکی بیش از حد در حنجره باشد و... که میتواند حنجره را تحت الشعاع قرار دهد.
وی افزود: در طب ایرانی دو بیماری هست که امالامراض است یکی یبوست که ناشی از مشکلات گوارشی است و بر روی حنجره نیز اثر میگذارد و دیگری نزله هست.
این پزشک طب ایرانی گفت: توصیههای مهمی برای سلامت حنجره وجود دارد که از جمله آن میتوان به، پرهیز از پرخوری اشاره کرد، پرخوری میتواند به شدت بر سلامت حنجره اثر بگذارد.
همچنین در هم خوری و باهم خوری باعث میشود که مشکلات گوارشی ایجاد شود و بر حنجره اثر بگذارد. پرهیز از غذاهای ترش و تند و تیز و نیز غذاهایی که دارای تلخی هستند.
وی افزود: حنجره رابطهای با اعصاب و روان نیز دارد. آرامش انسان میتواند بر سلامت حنجره اثر مثبت بگذارد، نکتهای که باید گفت این است که خوردن گشنیز تازه نیز برای کسانی که دارای گرفتگی صدا هستند، توصیه نمیشود. همچنین خوردن کافئین، نوشیدنیهای گازدار نیز میتواند بر حنجره اثر بگذارد.
این پژوهشگر طب ایرانی گفت: متأسفانه برخی از افرادی که سرما میخورند، به مصرف کورتون روی میآورند. مطالعات جدید نشان میدهد، مصرف زیاد کورتون و آسپرین و آنتی هیستامینها بر گرفتگی صدا نیز اثر خواهد گذاشت. یکی دیگر از داروهایی که در گرفتگی صدا نقش دارد، مصرف داروهای ضدبارداری در خانمها است.
عسگرفراشاه گفت: یکی از بهترین غذاها و بهترین نوشیدنیها برای حنجره، آب سیب یا عصاره سیب است. یکی از بهترین نوشیدنیها برای حنجره، شیربادام یا شیره بادام است که میتواند باعث تقویت بدن انسان باشد و میتوان در همه فصول استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: استفاده از گل بنفشه نیز میتواند به سلامت حنجره کمک کند. استفاده از نشاسته در آب جوش با عسل نیز از دیگر خوراکیهای مفید برای حنجره است.
این پزشک و متخصص طب ایرانی تأکید کرد: یکی از درمانهای اورژانسی برای گرفتگی صدا خصوصا برای مداحان، خوردن شیربادام است که میتواند به سرعت گرفتگی حنجره را برطرف کند. همچنین دم کرده گل ختمی و گل خبازی برای بهبود حنجره مفید خواهد بود.