۶
دی
۱۴۰۳
شماره
۵۷۹۲
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه فرهنگی: درباره زهرا اطهر سلاماللّهعلیها، هرچه انسان بیشتر فکر کند و در حالات آن بزرگوار تدبر کند، بیشتر دچار شگفتی خواهد شد.
انسان نه فقط از این جهت تعجب میکند که چطور یک انسان در سنین جوانی میتواند به این رتبه از کمالات معنوی و مادی نایل شود، که البته این، خود، یک حقیقت شگفتانگیز است، بلکه بیشتر از این جهت در عجب است که اسلام با چه قدرت عجیبی توانسته است تربیت والا خود را به حدی برساند که یک زن جوان، در آن شرایط دشوار، بتواند این منزلت عالی را کسب کند! هم عظمت این موجود و این انسان والا شگفتانگیز است، هم عظمت مکتبی که این موجود عظیمالقدر و جلیلالمنزله را پدید آوردهاست، تعجب آور و شگفتانگیز است.
تولد این دختر بزرگوار پیغمبر، به طور مشهور، در سال پنجم بعثت است؛ که با این حساب، در هنگام شهادت، فاطمه زهرا 18سال داشته است. بعضی هم تولد ایشان را در سال دوم یا سال اول بعثت گفتهاند؛ که با این حساب، حداکثر سن این بزرگوار در آن هنگام، 22، 23سال میشود. شما یک زن را، با همه محدودیت هایی که از جهات مختلف ممکن است برای او وجود داشته باشد، به خصوص در آن دورانها، در نظر بگیرید و آن وقت ببینید که این بانو مکرم، چه عظمتی را در آن شرایط، در طول این عمر کوتاه نشان دادهاست.
البته من از جنبههای معنوی و روحی و الهى آن بزرگوار حرفی نمیتوانم بزنم. من کوچکتر از این هستم که آن جنبهها را درک کنم. حتی اگر کسی درک هم بکند، نمیتواند آن چنان که حق آن حضرت است، او را توصیف و بیان کند. آن جنبههای معنوی، عالم جداگانهای است.
از امام صادق علیهالصّلاةوالسّلام روایت شده است که فرمود: «انّ فاطمة کانت محدّثة(بحار الانوار: ج 14، ص 206.)؛» آن بزرگوار «محدّثه» بود. یعنی فرشتگان بر او فرود میآمدند، با او مأنوس میشدند و با او سخن میگفتند. این، مشخصهای است که روایات متعددی درباره آن وجود دارد.
«محدّثه» بودن مخصوص شیعه هم نیست. شیعه و سنی معتقدند که در دوران اسلام، کسانی بودهاند یا میتوانستهاند وجود داشته باشند که فرشتگان با آنها سخن بگویند. مصداق این در روایات ما، فاطمه زهراست. در روایت امام صادق علیهالصّلاةوالسّلام چنین است که فرشتگان الهی نزد فاطمه زهرا سلاماللّهعلیها میآمدند؛ با او حرف میزدند و آیات الهی را بر او میخواندند؛ همان تعبیراتی که نسبت به مریم، علیهاسلام در قرآن هست که: «ان اللَّه اصطفیک و طهّرک و اصطفیک علی نساء العالمین(آل عمران: 42.).» این عبارات را فرشتگان به فاطمه زهرا سلاماللّهعلیها خطاب میکردند و میگفتند: «یا فاطمة، انّ اللَّه اصطفیک و طهَّرک؛» خدا تو را برگزیده و پاک قرار داده است. «و اصطفیک علی النساء العالمین؛» تو را بر زنان عالم برتری دادهاست.
بعد امام صادق، علیهالصّلاةوالسّلام، در همین روایت میفرماید: یک شب که ملائکه با آن حضرت مشغول صحبت بودند و این تعبیرات را میکردند، فاطمه زهرا سلام اللّه علیها به آنها فرمود: «ألیست المفضّلة علی نساء العالمین مریم؟» یعنی آن زنی که خدای متعال فرموده است «واصطفیک علی نساء العالمین» آیا مریم نیست که خدا او را بر زنان عالم برگزید؟ ملائکه در جواب، به فاطمه زهرا سلام اللّه علیها عرض کردند: «مریم نسبت به زنان دوران خودش برگزیده بود و تو نسبت به زنان همه دورانها، از اولین و آخرین، برگزیده هستی».
این چه مقام معنوی والایی است! انسان عادی، مثل ما، نمیتواند این عظمت و رتبه را به درستی، حتی در ذهن خود، تصورکند.
بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از زنان 1371.09.25