۲۹
شهریور
۱۴۰۳
شماره
۵۷۱۱
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه خبر همدان: سالهای اخیر سایه سوء مدیریت و تصمیمات غیرکارشناسی در مراسمهای عزاداری ماه محرم همدان باعث شده آن شکوه و عظمت گذشته را در آن شاهد نباشیم.
به گزارش خبرنگار هگمتانه؛ در استان همدان همانند سایر نقاط کشور از دیر باز آئینهای ویژه و خاصی در ماه محرم برگزار میشود که برخی از این آئینها زبانزد خاص و عام است.
مردم استان همدان در ایام محرم، در روزهای تاسوعا، عاشورا، سومین روز شهادت حضرت امام حسین(ع) و روز اربعین با تشکیل دستههای عزاداری به تکرار مرثیههایی میپردازند که توسط مداحان خوانده میشود.
محرم هر سال پرچم آزادگی خون خدا در سراسر دارالمؤمنین برافراشته میشود و از مرد و زن تا کوچک و بزرگ در عزای سرور آزادگان فریاد لبیک "یا حسین" سرمیدهند.
در این روزهای عزاداری هیأتهای حسینی با داشتن علم، کجاوه، پالکی، چهل چراغ، پرچم، خیمهگاه، بیرق و گهواره علی اصغر(ع) به عنوان نماد عزا و سوگواری سید و سالار شهیدان، فرهنگ جهاد و شهادت را به تصویر میکشند و مراسمهای شبیهخوانی و تعزیه در روزهای عاشورا و سوم شهادت حسین ابن علی (ع) در هر محله و هیأت به نوعی اجرا میشود.
برگزاری مراسم و آئینها در هر جامعه به ویژگیهای فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی و اعتقادی جامعه بستگی دارد و کمتر مراسمی را میتوان یافت که در دو جامعه یکسان برگزار شود هر چند که میتوانند ریشههای مشترکی داشته باشند.
در شهر همدان به مانند سایر استانها و شهرهای کشور، مراسم سوگواری شهادت ابا عبدالله الحسین(ع) از دیرباز با شکوه و عظمت خاصی برگزار میشود که عاشقان آن حضرت از شهرهای مختلف برای شرکت در این مراسمات حضور مییابند اما متأسفانه سالهای اخیر ضعف در برنامهریزی و دخالت غیر کارشناسی باعث شده اجرای این مراسمها آن شکوه و عظمت گذشته را نداشته باشد و به نوعی کم رنگ جلوه دهد.
مراسم عاشورای امسال شهر همدان به نحوی برگزار شد که شرکت کنندگان هر ساله این مراسمها، به نوعی دچار بهت و حیرت شده بودند و حتی شاهد شبهپراکنی در میان برخیها بودیم؛ امسال تا ساعت 10:30 صبح خبری از دسته عزاداری در آرامگاه بوعلی و میدان امام(ره) نبود و مردم دسته دسته میآمدند و با خیابانهای خالی مواجه میشدند و برایشان سؤال بود که چرا مراسمی برگزار نمیشود.
در این روز از عزاداری سید الشهدا(ع) خیلیها از ساعت ابتدایی روز، در خیابانهای همدان زیر آفتاب سوزان نشسته و منتظر بودند تا مراسمی برگزار شود و به عزاداری در این روز بپردازند.
این مراسم عزاداری به نحوی پیش رفت و دیرتر از سالهای گذشته برگزار شد که برخیها احتمال میدادند، نکند به خاطر حادثه شاهچراغ که حادثهای هم نبود، دیگر تجمعی در شهرها صورت نگیرد و برخیها هم میگفتند که احتمال حملات تروریستی وجود دارد و به این خاطر خواستند که تجمع نباشد اما به ساعتهای ظهر که نزدیک شدیم بالاخره متو جه شدند که چنین چیزی صحت ندارد و دستههای عزاداری در جاهای مختلف پراکنده شدند و برخی مسائل خاصه در شهر همدان باعث بینظمی در برگزاری مراسم عاشورای حسینی شده است.
مشاهدات عینی خبرنگاران و مردم نشان میداد که امسال بدتر از سالهای گذشته، برنامهریزی ضعیف و دخالتهای غیرکارشناسی نسبت به حضور دستههای عزاداری در مرکز شهر و میدان امامزاده عبدالله(ع) از شکوه تجمع دستجات در مرکز شهر کاسته بود.
این موضوع باعث شد مسلم مخفی؛ فرماندار همدان هم واکنش نشان دهد و از نبود انسجام در عزاداری محرم همدان گلایمند باشد.
وی در مصاحبه با رسانهها تأکید داشت که مردم دارالمؤمنین همدان انتظار دارند عزاداری متمرکز و منسجم در روز عاشورا یا تاسوعای حسینی در همدان برگزار شود و سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان متولی اصلی این کار باید در این حوزه ورودی مؤثر داشته باشد که متأسفانه اینطور نیست و هیچ برنامهریزی مدون و چشماندازی برای ساماندهی عزاداری در همدان از سوی این سازمان دیده نمیشود.
فرماندار همدان اذعان داشت: سازمان تبلیغات اسلامی باید با استفاده از ظرفیت نماینده ولی فقیه در استان که خود مطالبه و دغدغه این امر را دارد، به همراه مسؤولان هیأتها، این مهم را عملیاتی کند.
وی بیان داشت: خانوادهها روزهای عاشورا و تاسوعا در مرکز شهر همدان اجتماع میکنند اما دریغ از کمترین برنامهریزی برای بهرهمندی مردم در این ایام و استفاده از این فرصت طلایی برای آشنایی و انس بیشتر مردم با اهل بیت(ع).
مخفی گفت: هیأتهای بزرگ متمرکز شدهاند در داخل حسینیهها که البته بسیار خوب و قابل تقدیر است اما برای عموم مردم که شاید فقط در این دو سه روز میتوان از حضور ارزشمند آنها بیشترین و بهترین استفاده را از انوار درخشان معارف اهل بیت(ع) برد، هیچ برنامهای نداریم.
آنچه مبرهن بوده این است که هیأتهای مذهبی میتوانند به ترویج و نشر معارف دین اقدام کنند، زیرا هیأت در کف جامعه است و تأثیر شگرف و غیر قابل تصوری در تقویت باورهای اعتقادی و دینی مردم میگذارد.
هیأتهای مذهبی، مجموعههایی غیردولتی، خودجوش و کاملاً مردمیاند که مبتنی بر باورها و اعتقادات ناب دینی مردم شکل میگیرند، و کارکردی فراتر از یک تجمع دینی ساده دارند؛ کارکرد حقیقی هیأتهای مذهبی با عنوان یک نهاد اجتماعی پویا و اثر گذار در جامعه بسیار مهم است و امیدواریم برخیها مانع اثرگذاری این ظرفیتهای مهم نباشند.
در سالهای گذشته خیلی از دستاندرکاران مراسم عزاداری در شهر همدان خواستند که در این شهر نیز به مانند برخی شهرهای دیگر استانها به خصوص مانند زنجان تجمعات متمرکز باشد و مردم در یک جا عزاداری کنند اما واقعیت هر شهر و منطقهای از دیرباز مراسمات خاص خود را داشته و به نوعی به فرهنگ تبدیل شده و همدان هم به دستههای عزاداری باشکوهش معروف است که عاشقان حسینی در حین عزاداری سر از پا نشناخته و در سوگ حسین(ع) بر سر و سینه میزنند.