۲۶
خرداد
۱۴۰۴
شماره
۵۹۱۲
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه خبر: سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درخصوص جزئیات پیشنهادات آمریکا و رفع تحریمها گفت: ما به کرات موضوع رفع تحریمها را بیان کردیم و نمیشود بدون درج مطالبه به حق ایران توافقی حاصل شود. باور ما این است که مهمترین مطالبه ایران در کنار حفظ داشتههای هستهای، رفع مؤثر تحریمهاست.
بقائی در ابتدا با اشاره به تحولات اخیر بینالمللی گفت: موضوعی که نمیشود از آن گذشت تحولات دردناک در فلسطین اشغالی است و در سکوت نهادهای بینالمللی کماکان نسلکشی در غزه و کرانه باختری ادامه دارد.
هفته گذشته شاهد وتوی یک قطعنامه درباره توقف نسلکشی بودیم و این نشان میدهد که آمریکا خودش را حامی رژیم صهیونیستی میداند. شاهد کشته شدن بیش از 150 انسان بیگناه در روزهای اخیر بودیم. حقیقتا جامعه جهانی باید در این زمینه تحرک جدی برای توقف این وضعیت غم انگیز داشته باشد.
توقیف کشتی حامل کمکهای بشردوستانه نوعی دزدی دریایی است
وی درباره مسأله فلسطین و حمله به کشتی حامل کمکهای بشردوستانه گفت: این کشتی چند روز قبل راه افتاده بود و به نوعی ربایش در آبهای آزاد اتفاق افتاده است. قطعا تعرض به این کشتی از لحاظ حقوق بینالملل نوعی دزدی دریایی است. همچنین با هدف و جلوگیری از توقف نسلکشی اتفاق افتاده نیز نوعی جنایت محسوب میشود.
فکر میکنم این تحولات نقش و مسؤولیت سازمان ملل، کمیته بینالمللی صلیب سرخ و شورای امنیت را برجسته میکند تا اقدام فوری در جهت رفع حصر غزه کنند. هیچ جای عذر و بهانهای نیست که نهادهای بینالمللی اقدامی برای توقف جنایات صورت ندهند.
ایران مجموعهای از اقدامات را در پاسخ به آژانس آماده کرده است
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست شورای حکام و تصویب احتمالی قطعنامه علیه ایران گفت: این اقدام نشانه تصمیم کشورهای تأثیرگذار بر شکلگیری این قطعنامه برای تقابل است. ایران از ابتدا مبنایش همکاری طبق پادمان بوده است.
ما در طول این یک سال اقدامات مهمی را در راستای همکاری با آژانس انجام دادیم، با این حال، متأسفانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت فشارها و نفوذهای سیاسی سه کشور اروپایی و ایالات متحده آمریکا، تصمیم گرفت گزارشی تحت عنوان "گزارش جامع" تهیه کند. بدون تردید پاسخ تقابل، همکاری بیشتر نخواهد بود. ایران مجموعهای از اقداماتی را آماده کرده و طرفهای مقابل آگاه هستند. حتما با توجه به تحولات آینده طیفی از اقدامات را عملیاتی خواهیم کرد. قطعا فراتر از موارد مورد اشاره خواهد بود.
عمق دشمنی آمریکا با مردم ایران
وی درباره ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به آمریکا گفت: قطعا این تصمیم دولت آمریکا مبتنی بر یک نگاه تبعیض آمیز و نژادپرستی است و از لحاظ حقوق بشری محکوم است. تعداد زیادی از کشورها مشمول این مقررات شدند اما جمعیت قالب مسلمان هستند. این تصمیم بر اساس ملیت و مذهب تعیین شده و هر دو موضوع از لحاظ حقوق بشر مردود است. برای ما به عنوان ایرانیها، نشانه دیگری از عمق دشمنی آمریکا با مردم ایران است.
غنیسازی جزئی از صنعت هستهای است
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سخنان مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایران از غنیسازی برای بازدارندگی استفاده میکند، گفت: این سخن دقیق نیست. اصلا اینگونه نیست که هر کشوری دارای برنامه تسلیحاتی است. بسیاری از کشورها غنیسازی انجام میدهند ولی تسلیحات ندارند. ایستادگی در برابر زیاده خواهی هر طرفی بازدارنده است. غنیسازی جزئی از صنعت هستهای و موضوعی غیرقابل مذاکره و معامله است چرا که صنعتی بومی است و طی دههها طی تلاش دانشمندان ما ایجاد شده است. هیچ کشوری حق ندارد در مورد این حق نظر دهد.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
وی در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و همچنین مذاکرات آتی گفت: در مورد دور بعدی مذاکرات در حال حاضر نکته خاصی نیست. درباره ادامه موجهای تحریمی، ما دیدیم که ادعاهای مطرح شده صحت نداشت. این خودش عدم جدیت آمریکا را نشان میدهد که این رفتارهای متناقض با یکدیگر قابل جمع نیست و سوءظن ما را بیشتر میکند.
برنامه هستهای ایران کاملا صلح آمیز است
بقائی درباره سخنان عباسی، رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی درباره سلاحهای تکنیکال گفت: در یک کشوری که رسانههای آزادانه مواضع خود را بیان میکنند غیرطبیعی نیست که دیدگاههای مختلف را بشنویم، اما چیزی که مشخص است ایران برنامه هستهایش کاملا صلح آمیز است. حتی اگر گزارش اخیر آژانس را مبنا قرار دهید صحبتی از عدم پایبندی نیست. حتی این گزارش که کاملا سیاسی است هیچ اشارهای به غیر از ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران نکرده است. ایران خود را موظف به ادامه مسیر صلح آمیز میداند و صحبتهایی که مطرح میشود نباید سیاست اصولی ایران را مورد تردید قرار دهد.
محکومیت تحریمهای آمریکا علیه قضات دیوان بینالمللی کیفری
وی در واکنش به تحریمهای آمریکا علیه قضات دیوان بینالمللی کیفری گفت: هر دو مورد در راستای اطمینان از بیکیفرمانی افرادی است که متهم به ارتکاب جنایت بینالمللی است. همه نتانیاهو را به جنایت نسلکشی و جنایت میشناسند. این واقعا تاسف بار است که از وجه بینالمللی خودش سوءاستفاده میکند برای ممانعت از پاسخگو کردن رژیمی که آن را به عنوان رژیم نسل کش میشناسند. این اقدام به نوعی همدستی در جنایات رژیم محسوب میشود، این اقدامات واقعا محکوم است. دیوان بینالمللی کیفری در این زمینه واکنش نشان دادند. از طرف ما هم به عنوان کشور مسؤول که واقعا نگران هستیم، محکوم است.
به زودی طرح پیشنهادی ایران از طریق عمان ارائه میشود
بقائی درباره پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا و همچنین سخنان مقامات این کشور در این خصوص گفت: هر طرحی که منافع و ملت ایران را در خودش لحاظ نکرده باشد، چه در حوزه انرژی هستهای به شمول غنیسازی و چه به لحاظ خاتمه تحریمها، این طرح از نظر ما قابل قبول نیست. طرحی که آمریکاییها دادند را میتوان گفت پیشنهاد آمریکا و طبیعی است هر کشوری میتواند کار خودش را انجام دهد، اما اگر آن را امر دوجانبه میدانیم، باید گفت پیشنهاد آمریکا چنین مختصاتی را نداشت. ما طرح پیشنهادی خودمان را به زودی از طریق عمان ارائه میکنیم و طرحی معقول و منطقی است و توصیه داریم طرف آمریکایی این فرصت را قدر بداند.
طرحی که حفظ داشتههای هستهای و رفع مؤثر تحریمها را لحاظ نکند قابل پذیرش نیست
سخنگوی وزارت خارجه درخصوص جزئیات پیشنهادات آمریکا و رفع تحریمها گفت: ما به کرات موضوع رفع تحریمها را بیان کردیم و نمیشود بدون درج مطالبه به حق ایران توافقی حاصل شود. باور ما این است که مهمترین مطالبه ایران در کنار حفظ داشتههای هستهای، رفع مؤثر تحریمهاست. اینکه چرا در متن ارائه شده آمریکا چنین موضوعی گنجانده نشده باید از طرف مقابل سؤال کرد. ما در پیگیری منافع ملت ایران مصمم هستیم و طرحی که این دو خواسته ما را لحاظ نکند قابل پذیرش نیست.
هیچ بهانهای برای فعالسازی اسنپ بک وجود ندارد
وی درباره احتمال پیش زمینه برای فعال شدن اسنپ بک و رایزنی با اروپا گفت: موضوع هستهای ما کاملا صلح آمیز است و هیچ بهانهای برای بردن مسأله ایران به شورای امنیت وجود ندارد. اگر بخواهند بهانهای پیدا کنند نیازی به چنین سازوکارهایی نیست. در سال 2006 نیز بدون وجود مکانیسم ماشه چنین اتهاماتی را طرح کردند.
برنامه هستهای ایران تحت شدیدترین سازوکارهای بازرسی آژانس قرار دارد
بقائی در خصوص خواسته آژانس از ایران گفت: برنامه هستهای ایران تحت شدیدترین سازوکارهای بازرسی آژانس قرار دارد. آماری وجود دارد که به چه میزان ایران تحت نظارت آژانس قرار دارد و همزمان شاهد تشدید تنشها علیه ایران هستیم.
از 32 کشوری که موافقتنامه پادمانی با آژانس دارند، 21 مورد از تاسیسات هستهای در ایران قرار دارد، آن وقت از 690 بازرسی انجام شده نزدیک به 500 مورد از ایران بوده است. از 224 راستی آزمایی طراحی شده، 144 مورد برای ایران بوده است. همچنین 1260 مورد بازرسی از ایران در یکسال انجام شده است.
از بودجه آژانس هم خواهید دید که درباره ایران نامتناسب است. از 28 میلیون یورو بودجه ایران 4 میلیون یورو برای تاسیسات هستهای ایران اختصاص دارد. اینها اثبات میکند نگاه آژانس تحت تأثیر فشارها، کاملا نگاهی سیاست زده است. در این دو سه دهه موضوع هستهای ایران تحت تأثیر هیاهوهای رژیم صهیونیستی بوده است. در خیلی از موارد خرابکاریهای رژیم دستورکار 3 کشور اروپایی در آژانس بوده است. به موضوع هستهای ایران به طور فنی نگاه نمیشود و تأثیر نگاه سیاسی است.
خواسته ایران برای خاورمیانه بدون سلاح هستهای
بقائی درباره خواسته ایران برای خاورمیانه بدون سلاح هستهای گفت: این ایده یک ابتکار خیلی سابقهدار است. از دهه 1970 توسط ایران مطرح شد و در سالهای بعد مصر هم پیوست. ابتکاری است که مورد اقبال همه کشورهای منطقه است و همه اذعان دارند تنها مانع اجرای این ابتکار رژیم صهیونیستی است. اگر در غرب آسیا میخواهیم با منطقهای بدون سلاح مواجه باشیم حتما باید رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار گیرد تا سلاحهای خود را نابود کند.
تنها رژیم در منطقه که دارای سلاح است همین رژیم صهیونیستی است و هیچ حد و حدودی نمیشناسد. ایران در دهه 1970 همزمان با تسریع در برنامه صلح آمیز هستهای، دو اقدام مهم انجام داد. ایران در سال 68 معاهده منع اشاعه را امضا کرد و اجرایی کرد. همچنین ابتکار منطقه عاری از سلاح هستهای را داد که اینها قبل از تاسیس راکتور تحقیقاتی در تهران بود. این گواه است که موضع ایران همیشه مستمر و یکدست بوده است. سیاست ایران در این باب موضع اصولی و ثابت است.
گروسی باید در برابر تهدیدات علیه برنامه هستهای ایران موضع قاطع اتخاذ کند
سخنگوی وزارت خارجه درخصوص هشدار گروسی برای احتمال جنگ علیه ایران و انتشار مختصات تاسیسات ایران گفت: گزارش آژانس بر اساس مأموریتی است که سه کشور اروپایی به آژانس دادند. قطعنامه قبلی با انگیزه سیاسی بود و گزارشی که تهیه میشود هم لاجرم تأمین کننده اغراض سیاسی سه کشور است. گزارش سیاسی است و هیچ به واقعیت برنامه ایران اشاره نکرده است، اما با این وجود صحبتی بر عدم پایبندی ایران و به سمت تسلیحاتی شدن رفتن نیست.
این گزارش صرفا اتهاماتی است که دو دهه قبل مطرح بود که در برجام حل و فصل شده بود. متأسفانه این گزارش بر پایه اطلاعات دیگران تهیه شده است. ما فکر میکنیم مبنای گزارش و محتوای آن سیاسی است. گزارش به نحوی تهیه شده که اجازه را به کشورهای اروپایی و آمریکا برای بهانه جویی میدهد.
بحث مصاحبههای مدیرکل آژانس قطعا فراتر از وظایف مدیرکل است. گروسی باید در برابر تهدیدات علیه برنامه هستهای ایران موضع قاطع اتخاذ کند. مدیرکل به عنوان مسؤول، انتظار میرود منادی صلح باشد.
آمریکا به تنهایی مقابل اراده کل شورای امنیت ایستاد
وی درباره وتوی قطعنامه علیه اسرائیل توسط آمریکا گفت: این پنجاهمین باری است که قطعنامهای از طرف آمریکا که مربوط به فلسطین اشغالی بود و مطالبهای را از رژیم صهیونیستی مطرح میکند وتو میشود. 14 کشور رای مثبت دادند و آمریکا به تنهایی مقابل اراده کل شورای امنیت ایستاد تا از توقف نسلکشی در غزه ممانعت کند. این نشان میدهد که آمریکا نمیتواند به عنوان میانجی صالح در این خصوص عمل کند. جامعه بینالمللی باید از سایر سازوکارهای موجود کمک بگیرد.
توصیه بقائی به دولت آمریکا: حقوق مهاجران محترم شمرده شود
سخنگوی وزارت خارجه درباره سرکوب معترضان آمریکا توسط دولت این کشور گفت: ما توصیه میکنیم حقوق مهاجران محترم شمرده شود. سرکوب پلیس و خشونت اتفاق افتاده قابل قبول نیست.
برنامه مدیریت کشور را معطل گفتوگو با طرف خارجی نخواهیم کرد
وی درباره احتمال به نتیجه نرسیدن مذاکرات با وجود تناقضهای آمریکا گفت: ما کار خودمان را ادامه میدهیم و قطعا برنامه مدیریت کشور را معطل گفتوگو با طرف خارجی نخواهیم کرد. تغییر مکرر در مواضع طرف مقابل مشکل جدی در روند دیپلماتیک است. در خصوص مسائل مربوط به سیاست داخلی آمریکا هم ما رصد میکنیم.