۲۸
فروردین
۱۴۰۴
شماره
۵۸۶۸
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه گفتوگو: نرگس والامقام، دانش آموخته کارشناسی ارشد گرافیک، فعال حوزه صنایع دستی با مجوز صنعتگری در رشته چاپ و نقاشی روی پارچه، طراح لباس در سبکهای تاریخی و سنتی ایرانی، مدیر روابط عمومی دانشگاه ملی مهارت استان همدان، مدرس رشته گرافیک دانشگاه ملی مهارت استان همدان از سال 1384 تاکنون هست و در گفتوگو با خبرنگار هگمتانه از طراحی و تولید پوشش اسلامی ایرانی گفت.
وی اظهار کرد: در طراحیها از نمایهها و اندیشههای کهن و بومی ایرانی بهره میبرم و دو نشان ملی (مهر اصالت) در سالهای 1400 و 1402 در حوزه پوشاک سنتی دریافت کردم.
وی با اشاره به فرهنگ غنی اسلامی ایرانی در حوزه پوشاک گفت: با توجه به اینکه در کشوری اسلامی زندگی میکنیم و با داشتن فرهنگی بسیار غنی که از سالیان بسیار دور زنان ایرانی همواره با پوشش کامل و در عین حال زیبا و شکیل در جامعه حضور داشتند، قطعا عرضه لباسها و تن پوشهایی کوتاه و جلو باز که با ارزش وجودی زن منافات دارد پسندیده نیست.
ضرورت حضور پر قوت هنرمندان در حوزه طراحی پوشاک اسلامی و ایرانی
وی همچنین گفت: حضور پر رنگ طراحان مبتکر، هنرمند و پایبند به اصول اسلامی و هنر ایرانی در این حوزه بسیار با اهمیت و با ارزش خواهد بود تا با در نظر گرفتن و احترام به حجاب به عنوان جزئی از زیبایی و سبک، طرحهایی خلاقانه و شیک ایجاد کنند که مورد قبول و پسند سلیقه روز قرار گیرد.
والامقام در ادامه اظهار کرد: نخستین نشان ملی به رختی ایده گرفته شده از لباس زنان مادی تعلق گرفت. در این پوشش زنانه از پارچههای دستباف ایرانی استفاده شده که از الیاف طبیعی و در کارگاههای دستی بافته شدهاند، همچنین بخش زیادی از این لباس با دست و با نخهای پنبهای دوخته شده است.
وی افزود: طرح سایهدوزی شده بر روی مانتو با الهام از طرح روی کمربند طلایی متعلق به دوره ماد گرفته شده و این طراحی به صورت سایهدوزی در جلوی لباس و با نخهای پشمی دوخته شده است.
فعال حوزه صنایع دستی و طراحی لباس در ادامه درباره اهداف طراحیهای خود گفت: هدف ما در طراحی لباسها و تن پوشهای نشان تجاری والامقام در درجه نخست مرغوبیت آن محصول است و مرغوبیت در لباسهای تک دوزی وابسته به عواملی چون استفاده از مواد اولیه طبیعی برگشت پذیر، کیفیت مطلوب، استفاده از پارچههای ایرانی و عمدتا دستباف با سوزن دوزیهای اصیل ایرانی است.
نمایش پوشاک همدان در دورههای مختلف
نرگس والامقام افزود: به خاطر علاقه بسیار به همدان و تاریخ پر آوازهاش، میخواهم رختهای زنان و مردانی که در دورههای مختلف تاریخی ماد، هخامنشی، پارت و.... در این سرزمین زیستهاند را کاملا مستند و با بهترین پارچهها آماده و در غالب نمایشگاهی در معرض دید هنرمندان قرار دهم.
وی افزود: موضوع مهم دیگری که در طراحی لباس برای من بسیار مهم است توجه به محیط زیست و منابع محدود آن است که باید با فرهنگسازی در جهت تولید لباسهایی با کیفیت و با ماندگاری بالا از تجمع انواع لباسهای بیکیفیت که در محیط زیست رها میشوند و موجب آلودگی خاک و آب میگردند و برای تولیدشان هزینههای بسیار زیادی پرداخت میشود، جلوگیری کنیم.
والامقام همچنین گفت: در نهایت من معتقدم با وجود فرهنگ غنی و عناصر تصویری بسیار زیاد و پر بار در تاریخ و هنر ایرانی، ما میتوانیم در دنیا جزو پیشروها باشیم و امیدواریم فرهنگ سرشار ایران را در تن پوشهای که طراحی میکنم به نمایش بگذاریم.
این فعال حوزه صنایع دستی و طراحی لباس در ادامه به نقش و ارتباط پوشش با شخصیت و هویت افراد در جامعه اشاره کرد و گفت: پوشش تو پیش از تو حرف میزند! میگوید که چه کسی هستی، اهل کجایی، به چه فکر میکنی، چقدر برای خودت وقت میگذاری، شغلت را و درآمدت را و خیلی چیزهای دیگر را به مخاطب تو میگوید!
والامقام افزود: پوشش تو میگوید چقدر منظم و آدابدان هستی یا ماجراجو و جسور، منظم و منطقی، احساسی و رمانتیک، مستقل و قوی، دوستدار طبیعت هستی یا طرفدار سادگی هستی.
وی افزود: پوشش تو نشان میدهد برای ظاهر خودت احترام و ارزش قائلی یا نه! و یا میگوید: امروز وقت نداشتم، نتوانستم، حوصله نداشتم و یا شاید اصلا برایم مهم نبوده که چه شکلی در جامعه حاضر شوم!
وی با بیان اینکه شاید بتوان گفت تصویری که دیگران از ما در ذهن دارند بسیار به ظاهر و نوع لباس پوشیدن ما مربوط است، اظهار کرد: در جایی خواندم که شخصی نزد روانشناسی رفت و پرسید: چه کاری باید بکنم تا دیگران مرا جدی بگیرند؟ گفت: نوع لباس پوشیدنت را عوض کن!
اگر در همه موقعیتها لباس هایی ناهماهنگ، چروک و نامرتب و کثیف میپوشید، این پیام را به دیگران میرسانید که فردی شلخته هستید و مراقب ظاهرتان، نیستید و آنها به شما اعتماد نمیکنند!
وی افزود: امام صادق علیه السلام میفرمایند: پاکیزگى لباس، دشمن انسان را خوار میسازد و شستشوى جامهها، غم و اندوه را بر طرف میکند.
والامقام همچنین گفت: پس پوشش ما نشاندهنده نگرش، سلیقه، ارزشها و حتی نوع نگاه ما به زندگی است و دیگران در نخستین مواجهه با ما به ویژگیهای زیادی از شخصیت ما پی خواهند برد.
پوشش هر فرد نخستین سخنگوی وجود اوست!
وی همچنین با بیان اینکه پوشش هر فرد نخستین سخنگوی وجود اوست، اظهار کرد: پوشش و انتخاب درست لباس و کفش و ملزومات البته در مکانهای مختلف متفاوت است. انتخاب درست لباس در جشن و میهمانی و یا گردش و تفریح طبیعتا با جلسات رسمی، مذهبی و خاص، مدرسه و دانشگاه و یا مؤسسات آموزشهای آزاد هنری فرق دارد و فهم درست این تفاوتها، مستلزم رسیدن به درکی درست از فرهنگها و هنجارهای جامعه و نشان دهنده هوشمندی و مخاطب شناسی ما است.
وی افزود: برای مثال همه ما بارها به ادارات دولتی و یا شرکتهای خصوصی رفتهایم و با دیدن کارمندانی با پوشش آراسته و مناسب حس بهتری دریافت کردهایم و تصویری حرفهای از آن اداره و سازمان در ذهن ما شکل گرفته است.
والامقام افزود: پوشش مناسب، کفشهای واکس زده شده و رعایت بهداشت شخصی کارکنان ادارات و یا شرکتهای دولتی و خصوصی نهتنها میتواند تصویر حرفهای و جدی از سازمان ایجاد کند، بلکه به طور مستقیم بر اعتماد و رضایت ارباب رجوع نیز تأثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه زمانی که یک کارمند در اداره با پوشش مرتب و مناسب ظاهر میشود، ارباب رجوع احساس میکند که با فردی حرفهای و جدی روبهروست، گفت: این میتواند منجر به ایجاد اعتماد اولیه و راحتتر شدن روند تعاملات شود. به طور کلی، پوشش آراسته، اعتبار و احترام به سازمان را افزایش میدهد.
این فعال فرهنگی افزود: در برخی از سازمانها و وزارتخانهها که نامشان با فرهنگ، هنر و ادبیات عجین است انتظار بیشتری میرود که پوشش کارکنانشان به صورت یکسان و گاه در چند طرح، نماینده فرهنگ و تمدن کهن ایرانی و اسلامی باشد. این مهم است که اولین برخوردی که با میهمان، مشتری، گردشگر، ارباب رجوع و... داریم چه تصوری از ما و شخصیت و ویژگیهای فردی ما و حتی در نگاه کلان از پشتوانههای فرهنگی و آموزههای دینی ما و جامعه ما در ذهنش شکل میگیرد.
وی افزود: پس برای رختهایی که به تن میکنیم و برای نوع پوششمان وقت بگذاریم! بیاییم همه با هم برای برازندگی، زیبایی، و وقار که حق همه ما است وقت بگذاریم و اهمیت قائل شویم و رختهایی زیبا، با کیفیت و مناسب شخصیت، شغل و تفکرمان بپوشیم.