صفحه 1 : ایران و جهان صفحه 2 : خبر همدان صفحه 3 : شهرستان صفحه 4 : خبر همدان صفحه 5 : ایران و جهان صفحه 6 : ورزش صفحه 7 : اندیشه صفحه 8 : فرهنگی

۱۴
آذر
۱۴۰۳

شماره
۵۷۷۵

امروز: ۱۶ (آذر) ۱۴۰۳ ◀ ◀ Friday 2024 (Dec) 06

عناوین صفحه

در فصل پاییز که معتدل است، باید از غذاهای معتدل استفاده کرد و غذاهایی که رطوبت‌زا هم باشند، نه اینکه از غذاهای خیلی سرد و یا خیلی گرم استفاده کرد، البته استفاده از غذاهای گرم برای افراد مسن توصیه می‌شود
 آب سرد موجب ضعف حلق و تارهای صوتی می‌شود و با توجه به شیوع زیاد بیماری‌های تنفسی فوقانی در این فصل، بهتر است از نوشیدن آن پرهیز شود

هگمتانه، گروه پزشکی و سلامت: با آغاز 6 ماه دوم سال و سرد شدن تدریجی هوا، برخی بیماری‌ها در این فصول زیاد می‌شود، از همین رو با رعایت یک سری نکات که در طب ایرانی مطرح شده است، می‌توان تندرست بود.
به گزارش خبرنگار هگمتانه، پاییز از دیدگاه طب ایرانی دارای مزاجی سرد و خشک است، بنابراین افراد برای حفظ تندرستی در این فصل باید نکات مهمی را رعایت کنند، که با مزاج فصل سازگار باشد، این فصل غلبه سودا زیاد می‌شود. زیرا باتوجه به این که سودا سرد و خشک است و طبع پاییز نیز سرد و خشک است، در افراد غلبه سودا بیشتر مشاهده می‌شود.
یک متخصص طب ایرانی در گفت‌وگو با برنامه انارستان، گفت: چون اعضای بدن سرد و خشک هستند، انتظار می‌رود در فصل پاییز این سردی و خشکی بیشتر تشدید شود، مثلاً مفاصل دارای مزاجی سرد و خشک هستند و در چنین فصلی احتمال بروز بیماری مفاصل بیشتر است، ترشح‌ها، نزله‌ها، سینوزیت، خشکی پوست و.. در این فصل بیشتر است.
سید علی ظفرپور،گفت: به دلایل مختلف فصل پاییز فصل بیماری‌ها است و به دلیل سرد و خشک بودن می‌تواند ریشه بسیاری از بیماری‌ها باشد.
این متخصص طب ایرانی گفت: فصل‌ها یکی از مهمترین موضوعات طب ایرانی است که دارای مزاج هستند و هر فصلی با تدابیر خاص خود باید رفتار شود.
مظفرپور افزود: در این فصل مزاج به سمت سرد و خشکی پیش می‌رود. مثلاً اگر کسی مزاج گرم و تر دارد به سمت اعتدال پیش می‌رود و حال بهتری را در پاییز تجربه می‌کند.
وی گفت: کسانی که مزاج سرد و خشک دارند باید در این فصل مراقبت بیشتری نسبت به بیماری‌ها داشته باشند زیرا احتمال بروز بیماری در این افراد بیشتر است.
این متخصص طب ایرانی گفت: کسانی که دارای مزاج سرد و خشک هستند معمولاً لاغر اندام هستند و پوست خشکی دارند. معمولاً ریزبین هستند و موهای زبر دارند.
مظفرپور افزود: کسانی که دارای مزاج سرد و خشک هستند، در فصل پاییز به آن بیماری که احیانا زمینه آن را دارند بیشتر دچار می‌شوند. مثلاً کسی که دارای بیماری روحی هست، در این فصل احتمال بروز بیماری روحی در او بیشتر است.
وی گفت: چون اعضای بدن سرد و خشک هستند، انتظار می‌رود در فصل پاییز این سردی و خشکی بیشتر تشدید شود، مثلاً مفاصل دارای مزاجی سرد و خشک هستند و در چنین فصلی احتمال بروز بیماری مفاصل بیشتر است. ترشح‌ها، نزله‌ها، سینوزیت، خشکی پوست و.. در این فصل بیشتر است.
این متخصص طب ایرانی گفت: برای درمان خشکی پوست ناشی از فصل و نه عامل خارجی، باید از عوامل سردی مانند ترشی، ماست و دوغ، غذاهای با هضم سنگین مانند الویه و ماکارونی جلوگیری کرد.
مظفرپور افزود: خاکشیر می‌تواند به رطوبت بدن کمک کند. روزانه صبح و عصر مصرف یک لیوان خاکشیر می‌تواند برای رطوبت‌بخشی به بدن کمک کننده باشد. همچین ماءالجبن و ماء‌الشعیر طبی برای رطوبت‌بخشی به بدن نیز مفید است. همچنین روغن بادام شیرین برای رطوبت‌بخشی به بدن نیز در کنار این موارد می‌تواند مؤثر باشد.
وی گفت: در فصل پاییز سرفه بیشتر می‌شود و بهترین و مقوی‌ترین چیزی که برای ریه مؤثر است نخودآب است که ترکیبی از نخود و گوشت گوسفند است. همچنین کمپوت خانگی سیب برای ریه خصوصا سرفه نیز بسیار مفید است.
این متخصص طب ایرانی‌گفت: در سرفه‌های خشک چیزهای لعاب‌دار مانند تخم بالنگو بسیار مفید است.
مظفرپور افزود: یک ترکیب بسیار خوب برای سرفه به خصوص سرفه‌های خشک، ترکیب آویشن، بابونه و مرزنجوش است اما از آن بهتر ترکیب آویشن و بابونه به اندازه یک قاشق غذاخوری به اضافه 10 دانه تا 20 دانه گل ختمی و 10 تا ب20 عدد عناب در یک فلاسک ریخته و دم بکشد و هر هشت ساعت یک‌بار یک لیوان از این ترکیب میل شود در بچه‌ها کمتر به اندازه نصف لیوان باشد.
وی گفت: استفاده از چیزهایی که گرمی و تری دارد مانند بادام و شیر بادام و حریره بادام که جوهر مغز را تقویت می‌کند بسیار برای پاییز مناسب است. همچنین ترکیب بادام و انجیر یکی از بهترین ترکیب‌ها برای درمان بیماری‌های روحی ناشی از فصل پاییز است. همچنین کمپوت سیب، گلاب و زعفران که مفرح هست و برای افسردگی بسیار می‌تواند مؤثر باشد.
مظفرپور در ادامه سخنانش به خودداری از مصرف غذاهای بسیار گرم اشاره و بیان کرد: مزاج این فصل، همان‌طور که ذکر شد، خشک است و از هر عملی که موجب افزایش خشکی بدن می‌شود، باید پرهیز کرد. از جمله این موارد می‌توان به غذاهای بسیار گرم، گوشت‌های مانده، گوشت شکار و ادویه‌جات با گرمی زیاد اشاره کرد.
این متخصص طب ایرانی اظهار کرد: در فصل پاییز سر خود را بپوشانید زیرا سر بدون پوشش به ویژه در اوایل صبح که هوا سرد است، موجب بسته شدن منافذ پوستی می‌شود. بسته شدن این منافذ، سبب می‌شود که بخارات دفع نشود و تجمع آنها در سر باعث بروز برخی بیماری‌ها، از جمله نوعی زکام و سرفه می‌‌شود.
وی به دوری از مکان سرد برای حفظ تندرستی اشاره کرد و گفت: اجتناب از خوابیدن در مکان سرد و حمام با آب سرد، به دلیل بسته شدن منافذ پوستی و عوارض ناشی از آن که باید از این کار پرهیز کرد.
مظفرپور در ادامه اضافه کرد: خودداری از استفراغ، در این فصل از انجام هر عملی مثل قی، که موجب تحریک خلط‌ها می‌شود، باید پرهیز کرد. قی در این فصل زمینه را برای بیماری‌های تب‌دار فراهم می‌کند.
وی همچنین بر تعادل در مصرف میوه‌ها تأکید کرد و گفت: زیاده‌روی در مصرف میوه‌های فصل مضر است و باید از این کار خودداری شود. از میوه‌های مناسب این فصل می‌توان به سیب، به و گلابی اشاره کرد.
این متخصص طب ایرانی اظهار کرد: اعراض نفسانی، به ویژه غم و اندوه، در هر فصلی ضرر است، ولی در فصل پاییز به ویژه برای افرادی که زمینه بیماری‌های سوداوی دارند، ضرر بیشتری دارد و باید تا حد امکان از این موارد پرهیز کرد و به اموری مشغول شد که موجب سرور و شادی شود.
مظفرپور در مورد رطوبت بدن هم ابراز کرد: به دلیل خشکی فصل و تأثیر آن روی بدن، لازم است از عواملی که موجب تری بدن می‌‌شود، کمک گرفت. یکی از این عوامل، حمام کردن است که برای رطوبت بخشی مناسب، بهتر است یک روز در میان، استحمام با آب نیم‌گرم انجام گیرد؛ زیرا آب بسیار گرم باعث تحلیل رطوبت و افزایش خشکی بدن می‌‌شود. همچنین می‌توان برای رطوبت بیشتر از وان آب نیم‌گرم به مدت نیم ساعت استفاده کرد. چرب کردن بدن با روغن بنفشه و بادام نیز از مواردی است که به افزایش رطوبت بدن و کاهش خشکی آن کمک مؤثری می‌کند.
وی به استفاده از عطر در این فصل اشاره و بیان کرد: در این فصل بهتر است برای تقویت روح از عطرها و بوهای خوش و ملایم استفاده کرد.
مظفرپور به‌ غذاهای مناسب فصل‌ پاییز برای حفظ تندرستی اشاره داشت و گفت: در این فصل، بهتر است غذاهایی با گرمی معتدل مصرف شود، گوشت‌ها، گوشت بره و مرغ چاق مفید هستند. از شیرینی‌ها نیز آن چه از شکر، مغز بادام و پسته تهیه شده باشد، مناسب است.
لاغر شدن در پاییز نیاز به تغییر سبک زندگی، تغذیه‌ درست و ورزش منظم دارد
همچنین دکتر سیدسعید اسماعیلی پزشک و محقق طب ایرانی در گفت‌وگویی گفت: در این فصل غلبه سودا زیاد می‌شود. زیرا باتوجه به این که سودا سرد و خشک است و طبع پاییز نیز سرد و خشک است، در افراد غلبه سودا بیشتر مشاهده می‌شود. برای جلوگیری از غلبه سودا و بیماری‌های ناشی از آن، حضرت امام رضا(ع) توصیه‌هایی دارند که از جمله آن استفاده از مسهل‌هاست. داروهایی که فرد استفاده می‌کند و به دنبال آن دچار اسهال می‌شود.
وی افزود: سردی‌ها را در فصل گرم و گرمی‌ها را در فصل سرد مصرف کرده و در فصل معتدل بهار و پاییز از غذای معتدل استفاده کنید. بنابراین نباید در فصل بهار و پاییز غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد را مصرف کرد. وقتی وارد فصل زمستان شدیم، می‌توانیم میزان مصرف گرمی‌ها را افزایش دهیم. رعایت این نکات برای افراد مسن اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا با افزایش سن، مزاج سردتر می‌شود و پرهیز از مصرف سردی‌ها در فصل‌های سرد ضروری‌ است. هر چند در سنین جوانی هم رعایت این نکات مهم است اما گاهی حرارت مزاجی جوانان این سردی را جبران می‌کند. بار دیگر بر این نکته تأکید می‌کنیم که باید از میوه‌های فصل استفاده شود.
اسماعیلی با اشاره به اینکه اگر فعالیت بدنی و ورزشی در فصل سرد سال بیشتر شود، می‌تواند به بدن ما انرژی بیشتری برساند و سردی مزاج را کاهش دهد، گفت: به ویژه در فصل زمستان، ورزش متعادل رطوبت اضافه بدن را دفع می‌کند و کاهش این رطوبت در پیشگیری از بیماری‌های عفونی مانند سرماخوردگی، سینوزیت، عفونت گوش و... مؤثر است.
این متخصص طب ایرانی عنوان داشت: هر چه رطوبت بیشتر باشد زمینه بروز این گونه عفونت‌ها افزایش پیدا می‌کند. در فصل‌های سرد سال، نوشیدن آب به ویژه آب سرد ناشتا مضر است و بهتر است از نوشیدنی‌هایی که طبع گرم‌تری دارد مانند شربت عسل استفاده کرد. همچنین مصرف دم نوش‌های گیاهی با طبع گرم مانند آویشن، بابونه و استوخودوس هم مفید است. افرادی که سوداوی هستند، می‌توانند در فصل پاییز از دم کرده گل گاوزبان استفاده کنند.
ناصر رضایی‌پور، متخصص طب ایرانی نیز درباره تدابیر تندرستی در پاییز اظهار کرد: پاییز از دیدگاه طب ایرانی دارای طبیعت سرد و خشک است.
وی تأکید کرد: در فصل پاییز پرهیز از گوشت گاو، فست‌فودها، ادویه تند و تیز، ترشی‌ها، بادنجان، عدس، پنیر شور، لبنیات ترش، رُب و سس‌ها، چای پررنگ، شوری‌ها، قهوه، نسکافه، کاکائو و... بسیار اهمیت دارد.
این متخصص طب ایرانی ادامه داد: در فصل پاییز مصرف خوردنی‌های گرم و تر مانند مرغ‌های درشت، تخم‌مرغ عسلی، شیرینی‌های طبیعی از شکر و بادام و پسته، مغزها، انجیر، کشمش و مویز، شیره انگور، زیتون، به، سیب، انار، انگور، خربزه، گلابی،‌ سبزی خوردن، شلغم، خاکشیر و... بسیار مفید است.
رضایی‌پور افزود: پرهیز از نوشیدن آب بسیار سرد و دوری از سرمای بامداد, شب و گرمای میانه‌ روز همچنین استفاده معقول از غذاهای مقوی سنگین مانند هلیم، آش‌ها، آبگوشت‌ها، کله‌پاچه و... برای قوی‌شدن دستگاه گوارش در فصول سرد سال می‌تواند مفید باشد.
وی اضافه کرد: کاهش فعالیت جنسی, پوشاندن سر در زمان خواب و پرهیز از خواب روز، خواب با معده پر، خوابیدن در مکان‌های سرد و مرطوب، زیاد خوابیدن و زیاد بیداری‌کشیدن و دوری‌ جستن از خشم، اضطراب و اندوه و پرداختن در حد اعتدال به شادی و سرور و امید بسیار در فصل پاییز اهمیت دارد.
این متخصص طب ایرانی بیان داشت: پرهیز از انواع خون‌گیری از جمله فصد و حجامت، مگر به‌ تشخیص پزشک متخصص همچنین بوییدن عطرها و گل‌های خوش‌بوی ملایم و مناسب مزاج بسیار مفید است.
رضایی‌پور خاطرنشان کرد: حمام یک‌روز درمیان با آب نیم‌گرم و چرب‌کردن بدن با روغن بادام یا بنفشه بادام و ورزش معتدل در پاییز بسیار به حفظ سلامت کمک می‌کند.



ارسال ديدگاه

نام:
پست الکترونیکی:
کد امنیتی:
ديدگاه: