۱۷
مهر
۱۴۰۳
شماره
۵۷۲۶
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه گفتوگو: شهر مریانج همدان یکی از شهرهای تابعه شهرستان همدان در استان همدان است که نزدیکی مریانج به مرکز استان باعث پیشرفت این شهر شده است.
درباره شهر مریانج
مریانج یکی از شهرهای استان همدان است که در پنج کیلومتری غرب شهر همدان و در جاده همدان کرمانشاه قرار دارد. مریانج در دامنههای کوه الوند واقع است و دروازه ورودی دره امامزاده کوه (دره ماوشان) است که در مدخل روستاهای سولان، توئیجین، موئیجبن و برفجین (وفرجین) قراردارد.
لهجه مردم این شهر مرگانهای یا مریانهای نام دارد که به زبان لری و نزدیکیهایی با گویش همدانی دارد، مریانجیها بین مردم استان همدان به دینداری و تعصبات مذهبی شهرت دارند به همین دلیل مریانج را قطب مذهبی همدان میدانند.
موقعیت جغرافیایی
شهر مریانج در پنج کیلومتری غرب شهر همدان و در عرض جغرافیایی 45، 49، 34 و طول جغرافیایی 30، 27، 48 قرار گرفته است. در تقسیمات کشوری یکی از شهرهای شهرستان همدان بوده که در ابتدا مسیر روستاهای سولان، توئیجین، موئیجین و برفجین قرار گرفته است.
حدود شهر مریانج
مریانج از شرق به همدان، از غرب به اراضی پادگان نظامی شهید قهرمان، از جنوب به بخشهایی از دامنه سلسله ارتفاعات کوهستان الوند و دره ماوشان(امامزاده کوه) و از شمال به روستاهای ینگجه (انصار الامام)، یکنآباد و شهر بهار محدود است.
در تقسیمات کشوری، یکی از دهستانهای شهرستان همدان به نام الوند کوه غربی به مرکزیت شهر مریانج است که روستاهای سولان، توئیجین، موئیجین، برفجین، انصارالامام، یکنآباد، اوزانا، حیدره پشت شهر و چشمه قصابان را در بر میگیرد.
پیشنه تاریخی مریانج
مریانج از میان شهرهای مجاور همدان کمترین مهاجر را پذیرفته است. مردمان آن عموماً از طریق کشاورزی، دامداری، مبلسازی و صنایع چوبی و کامیونداری و… امرار معاش دارند.
وجه تسمیه آن دقیقاً مشخص نیست بعضاً مبتنی بر حدس و استنباطهای شخصی است اما اهالی به آن مرگانه و همدانیها مریانه میگویند. دکتر اذکایی در کتاب مادستان (همدان نامه) بر این باور است که مرگانه از دو جز مرگ + آنه تشکیل شده و مرگ یا مرغ به معنی چمن است و در مجموع یعنی محلی که در آنجا چمن فراوان است.
مشاهیر مریانج
سردار شهید حبیب الله مظاهری (فرمانده گردان مسلم ابن عقیل لشکر 27 محمد رسولالله)
سردار شهید علیرضا حاجیبابایی (از فرمانده محور سر پلذهاب و از فرماندهان عملیات رمضان)
استاد جعفر محمدعلیزاده (مؤسس موزه تاریخ طبیعی همدان)