صفحه 1 : ایران و جهان صفحه 2 : خبر همدان صفحه 3 : شهرستان صفحه 4 : خبر همدان صفحه 5 : ایران و جهان صفحه 6 : ایران و جهان صفحه 7 : اندیشه صفحه 8 : فرهنگی

۲۱
اردیبهشت
۱۴۰۴

شماره
۵۸۸۷

امروز: ۲۱ (اردیبهشت) ۱۴۰۴ ◀ ◀ Sunday 2025 (May) 11

عناوین صفحه




هگمتانه، گروه پزشکی و سلامت - زهرا ذوالفقاری: یکی از مهمترین انتظاراتی که هر بیمار از پزشک خود دارد، رعایت حریم خصوصی آن‌ها است، بیمار نمی‌خواهد به جز پزشکی که به آن اعتماد کرده کس دیگری از بیماری و علت مراجعه به پزشک باخبر شود، حقی که به‌ راحتی در برخی مطب‌ها در پس ویزیت‌گروهی زیر پا گذاشته می‌شود.
به گزارش خبرنگار هگمتانه، شاید برای شما مخاطبین صفحه پزشکی و سلامت هم پیش آمده باشد که برای بیماری به مطب پزشکانی مراجعه کنید که ویزیت گروهی انجام می‌دهند و یکی از آشنایان شما هم در آن مطب است و شما دچار استرس می‌شوید که نکند نوبت ویزیت شما و آن آشنا با هم باشد و حالا اگر از مشکل من باخبر شود چه کنم!
این شرایط به طور قطع استرس و فشار روحی فراوانی بر بیمار وارد می‌کند، حقی که بیمار حق اعتراض به آن را ندارد و بی‌شک با جمله اگر دوست ندارید تشریف ببرید مطب پزشک دیگر و یا همین که هست مواجه خواهد شد.
سالن انتظار مطب مملو است از بیمارانی که درد و رنج بیماری آنها را رنجور کرده است، هر یک از بانوان منتظر برای ویزیت به‌دلیل خاصی به پزشک مراجعه کرده‌اند، تعداد بیماران بیشتر از 50 نفر است، اینجا مطب یکی از فوق تخصص‌های زنان است که شهرت وی بیماران بسیاری را سوی مطب کشانده است.
منشی اسامی بیماران را پنج نفر پنج نفر صدا می‌زند پشت در اتاق پزشک می‌ایستند، هنوز سه بیمار داخل اتاق هستند و باید یکی از بیماران بیرون بیاید تا نفر بعدی وارد اتاق شود. در هر صورت سه، چهار بیمار باهم داخل اتاق هستند.
یکی از خانم‌هایی که پشت در اتاق پزشک است رو به منشی می‌گوید اگر امکان دارد من می‌خواهم تنها در اتاق باشم، منشی خطاب به زن می‌گوید، تنها!! اصلا امکان ندارد مگر نمی‌بینید چقدر بیمار در صف انتظار است باید چندنفر چند نفر داخل شوند تا کار همه سریع راه بیافتد.
آن خانم زیر لب غرولند کنان می‌گوید،آخه من نمی‌خواهم کسی متوجه مشکلم شود.
جلو می‌روم و از منشی می‌پرسم، همیشه بیماران به صورت گروهی ویزیت می‌شوند، منشی گویی که به او برخورده است، توقع دارید با این تعداد بیمار یکی یکی وارد اتاق شوند، آن وقت باید این همه بیمار تا فردا صبح در مطب منتظر باشند.
مسیر پیاده‌راه بوعلی را به سمت میدان طی می‌کنم وارد مطب یکی دیگر از متخصصان زن می‌شوم، این پزشک دیگر مانند پزشک قبلی شهرت ندارد و تعداد 10 بیمار در صف انتظار است، اما اینجا هم همان رویه اجرا می‌شود و بیماران دو نفر دو نفر، وارد اتاق پزشک می‌شوند، کنار یکی از مراجعین می‌نشینم، خانم فرزانه باردار است و تمام دوره بارداری را تحت نظر این پزشک بوده، از او در مورد ویزت دو نفره پزشک می‌پرسم، خانم فرزانه ادامه می‌دهد، طی مدتی که من اینجا می‌آیم ویزیت تک نفره ندیدم و همیشه دو بیمار باهم داخل هستند.
خانم فرزانه می‌گوید، بارها دیده‌ام که خانم‌ها به خاطر حضور بیمار دیگر داخل اتاق پزشک از گفتن مشکل خود به طور واضح خودداری می‌کنند و حتی خجالت می‌کشند آن را بیان کنند.
خانم دیگری که کمی سن و سالش بیشتر است، وارد بحث می‌شود و می‌گوید، تمام متخصص زنان این کار را انجام می‌دهند، چه تعداد بیماران زیاد باشد و چه کم و اصلا حق بیمار رعایت نمی‌شود، حتی برخی ماماها نیز همینطور است، انگار این نوع ویزیت باب شده است.
مسیر پزشکان را ادامه می‌دهم و وارد مطب یکی از متخصصین غدد در همدان می‌شوم، تمام صندلی‌های انتظار پر است و عده‌ای نیز ایستاده در صف هستند، منشی نام سه بیمار را با هم صدا می‌زند تا بعد از خروج هر بیمار از اتاق پزشک یکی وارد شود، نزدیک می‌شوم و از یکی از بیمارانی که به تازگی از اتاق پزشک بیرون آمده سؤال می‌کنم که چند نفر داخل اتاق هستند، خانم زیوری می‌گوید، سه نفر، از او می‌پرسم مگر بیماران را تک‌تک ویزیت نمی‌کند، خانم زیوری با لبخندی که بر لب دارد می‌گوید، نه بابا! سه نفر روی شاخش است، من چند سال است که برای معالجه پیش این پزشک می‌آیم اما هیچ وقت تنهایی ویزیت نشدم، از او می‌پرسم آیا تا به حال به این وضعیت اعتراض کرده است، خانم زیوری می‌گوید آخر اعتراض کنیم که گوش نمی‌دهند.
خانمی با ذهنی مشوش در اتاق انتظار یکی از پزشکان نام آشنای شهر متخصص زنان نشسته است، در دلش اما صندوقچه‌ای از اسرار بیماری‌اش است که حالا ناچار است آن را نه تنها در برابر پزشک بلکه در مقابل چندین نفری که پزشک در داخل اتاق معاینه فرا می‌ خواند، بازگو کند، از سویی خدا خدا می‌کند که نکند یکی از آشنایان امروز این مطب باشد و نوبت ویزت او با من یکی باشد!
این داستان شاید ده‌ها و حتی صدها خانمی است که در این شهر ناچارند به مطب‌های متخصصان زنان و یا حتی سایر مطب‌ها مراجعه کنند.
گزارش‌های میدانی از چندین مطب پزشک متخصص زنان شهره و نام‌آشنای این شهر حکایت از این دارد که این پزشکان به بهانه شلوغی مطب و اینکه روزانه نزدیک به 100 بیمار را ویزیت می‌کنند ناچار هستند بیماران را سه نفری یا حتی چهار نفری داخل اتاق ببرند که به گفته بیماران حتی یک دقیقه هم برای هر بیمار وقت نمی‌گذارند و بیمار ناچار می‌شود مشکل و دردش را نزد چندین نفر بازگو کند.
ویزیت‌های گروهی در مطب پزشکان به ویژه متخصصان زنان و زایمان این روزها بسیار به چشم می‌خورد حتی پزشکان متخصصی که تعداد بیماران کم‌تری دارند هم اقدام به ویزیت همزمان دو بیمار با هم می‌کنند، تا شاید زودتر مریض‌ها را ویزیت کرده و به منازلشان بروند و حتی به مقدار پولی که از بیمار بابت معاینه و ویزیت می‌گیرند برای او وقت نمی‌گذارند.
پزشکان متخصص و فوق تخصص که روزانه چندین میلیون تومان درآمد دارند، اخلاق پزشکی و حق بیمار را فدای معیشت و درآمد خود و یا حتی شهرت خود می‌کنند.
اگرچه اخلاق پزشکی، موضوعی مهم در روند بهبود بیماران محسوب می‌شود و بی‌شک در سلامت روان بیمار تأثیر‌گذار است، اما متأسفانه در نزد برخی پزشکان موضوع بی‌اهمیتی به شمار می‌رود و این پزشکان ویزیت‌های گروهی را گردن تعداد بالای بیماران می‌اندازند این در حالی است که در برخی کشورها تعدادی از افراد با تحصیل در رشته "اخلاق پزشکی" مدرک تخصصی خود را در این رشته دریافت می‌کنند.
سال‌ها پیش، پزشکی و طبابت با محرم راز بودن دردهای بیماران، در میان مردم از جایگاه رفیع و ویژه‌ای برخوردار بود اما امروزه این راز‌داری به خاطر کسب در آمد بیشتر و با افزایش تعداد بیماران و کنار رفتن پرده‌های میان بیمار و پزشک، از بین رفته است.
در بازدید میدانی که از چندین مطب پزشک متخصص و فوق تخصص زنان و فلوشیپ نازایی انجام شد، اغلب بیماران از وضعیت ویزیت گروهی گلایه داشتند اما اینکه به خود جرات اعتراض نمی‌داند و دلیل آن را ترس از رد شدن از سوی پزشک عنوان می‌کردند، بیماران اذعان داشتند که هر کدام از پزشکان متخصص که برویم وضعیت همین است و از طرفی گمان می‌کردند که این پزشک فقط می‌تواند به داد آن‌ها برسد، و از همین روی علی‌رغم اینکه در دل از ویزیت گروهی شکایت دارند در برابر حقی که از آنها تضییع می‌شود ساکت هستند.
اما این سکوت بیماران نباید باعث شود که پزشکان اخلاق پزشکی را زیر پا بگذارند.
متأسفانه، امروزه استفاده از شیوه‌های نامناسب برای ویزیت بیماران نظیر ورود همزمان چند بیمار به اتاق ویزیت و به دنبال آن معاینه و پرسش از بیمار توسط پزشک متخصص در حضور دیگر بیماران، در میان پزشکان متخصص زنان و زایمان بیشتر مشاهده می‌شود، گرچه استفاده از این شیوه غلط و برخلاف اخلاق پزشکی، فقط مختص به پزشکان متخصص زنان و زایمان نبوده و در مورد دیگر پزشکان نیز به کار گرفته می‌شود.
**طبق مصوبه هیأت دولت متوسط زمان ویزیت برای پزشک عمومی حداقل 15 دقیقه، برای پزشک متخصص حداقل 20 دقیقه، برای پزشک فوق‌تخصص حداقل 25 دقیقه و برای روان‌پزشک حداقل 30 دقیقه زمان مشخص‌شده است، یعنی یک پزشک متخصص می‌تواند به‌طور میانگین حداکثر سه بیمار را در یک ساعت ویزیت کند، اما با مراجعه به مطب‌های مختلف سطح شهر، به‌ندرت می‌بینید که پزشک متخصص برای هر بیمارش، 20‌دقیقه وقت بگذارد.
متأسفانه برخی از پزشکان متخصص و فوق تخصص حق طبیعی بیماران را رعایت نمی‌کنند و با ویزیت گروهی بیماران حریم خصوصی بیمار خدشه دار می‌شود، و علی‌رغم اینکه حق ویزیت پزشک به صورت تمام و کمال از بیمار دریافت می‌شود، اما وقت کافی برای ویزیت آنها گذاشته نمی‌شود.
شهروندان اذعان می‌کنند که پزشکان بیماران را چند نفر چند‌نفر داخل اتاق معاینه صدا می‌زنند و حتی دو دقیقه هم نمی‌شود که برای آنها نسخه می‌نویسند و برای دیدن جواب آزمایش و یا عکس هم وقت بسیار کمی برای بیمار می‌گذارند.
رئیس نظام پزشکی همدان در مورد ویزیت گروهی برخی از پزشکان گفت: ویزیت گروهی اشکال دارد و با همکاران نیز صحبت شده که این مسأله را رعایت کنند.
علیرضا مدرکیان افزود: چند سال پیش منشور حقوق بیماران برای مطب‌ها ارسال شده و امسال نیز آن را به‌روز کرده‌ایم و اصرار داریم این رویه اصلاح شود.
وی با اشاره به شلوغی برخی از مطب‌های همدان و نوبت‌دهی چندماهه گفت: مردم اصرار دارند نزد پزشکان خاصی ویزیت شوند که این موضوع بار مراجعات پزشکان را بیشتر می‌کند.
رئیس نظام پزشکی همدان با بیان اینکه برخی از پزشکان به دلیل بار مراجعات بالا نوبت 6 ماهه می‌دهند ادامه داد: باید در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد، نیازی نیست همه مردم نزد یک پزشک خاص بروند.
وی افزود: موضوع همکاران تنها این نیست که درآمد بیشتری داشته باشند بلکه گاهی اصرار بر ویزیت وجود دارد.
محمد مهدی مجذوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار ما در مورد عدم رعایت حقوق شهروندی از سوی برخی پزشکی در مورد ویزیت گروهی و استفاده نکردن از کارت‌خوان هم اظهار کرد: اگرچه بخشی از این موضوع به نظام پزشکی برمی‌گردد اما این موضوع را قبول دارم و پیگیر این موضوع خواهیم شد.
همانطور که پرداخت حق ویزیت از سوی بیماران امری ضروری در مطب پزشکان است و جزء حق پزشک محسوب می‌شود انتظار می‌رود که پزشکان نیز حق بیماران را رعایت کنند و علاوه بر اینکه وقت کافی برای معاینه و ویزیت هر بیمار می‌گذارند باید حریم خصوصی آنها را رعایت کنند.



ارسال ديدگاه

نام:
پست الکترونیکی:
کد امنیتی:
ديدگاه: