صفحه 1 : فرهنگی صفحه 2 : خبر همدان صفحه 3 : شهرستان صفحه 4 : خبر همدان صفحه 5 : ایران و جهان صفحه 6 : فرهنگی صفحه 7 : اندیشه صفحه 8 : فرهنگی

۲۰
مرداد
۱۴۰۱

شماره
۵۱۳۶

امروز: ۲۱ (مرداد) ۱۴۰۱ ◀ ◀ Friday 2022 (Aug) 12

عناوین صفحه

هگمتانه، گروه پزشکی و سلامت - زهرا ذوالفقاری: روزهای عزاداری سید و سالار شهیدان، رسم پسندیده توزیع انواع نذری‌ها به عشق امام حسین(ع) براه است، رسمی که از دیرباز جایگاه پراهمیت و باارزشی را در بین شیعیان داشته است، اما طی سال‌های اخیر استفاده از ظروف یک‌بار مصرف برای توزیع نذورات به میزان قابل توجهی افزایش یافته است، ظروفی که اگر استاندارد نباشند و یا اصول بهداشتی در ساخت آن رعایت نشده باشد باعث ایجاد بیماری‌های مختلفی همچون ناهنجاری‌ها و به ویژه سرطان‌ها می‌شود.
به گزارش خبرنگار هگمتانه، این روزها در هر کوی و برزن تکایا برپا شده است و از عزاداران حسینی با چای و شربت پذیرایی می‌شود و یا اینکه در برخی مساجد، حسینیه‌ها و منازل عزاداران را اطعام می‌دهند، بدرستی انجام نذر در راه ابا عبدا... جایگاه والا و باارزشی دارد و از گذشته‌های بسیار دور در بین ما شیعیان و از جمله همدانی‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است، در گذشته برای توزیع نذورات از طروف فلزی و یا ملامین و ظروفی که در منازل وجود داشت استفاده می‌شد اما طی سال‌های اخیر با روی کار آمدن ظروف یک‌بار مصرف و راحتی این ظروف برای امر شستشو استفاده از این ظروف مرسوم شد، که در چند سال گذشته استفاده از آن به شدت افزایش یافته است که در ایام عزاداری‌ها، محرم و صفر و تاسوعا و عاشورا به اوج خود می‌رسد، به نظر مردم استفاده از این ظروف علاوه بر راحتی بسیار بهداشتی‌تر است، اما غافل از اینکه اگر این ظروف استاندارد نباشد و یا در ساخت آنها مواد بهداشتی استفاده نشده باشد به شدت می‌تواند سلامت جسمانی افراد را در معرض آسیب بگذارد و با آزاد شدن موادی به نام منومر از این ظرف‌ها باعث ایجاد بیماری صعب العلاج سرطان شود.
متأسفانه این روزها علاوه بر ایام عزاداری در هتل‌ها، غذاخوری ها، تهیه غذاها و... از ظروف یک بار مصرف به اصطلاح فومی استفاده می‌شود که بر خلاف تصور عموم مبنی بر بهداشتی بودن آن، به گفته کارشناسان امر این ظروف خطرناک و بیماری‌زا هستند
کارشناس ارشد بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار هگمتانه، اظهار کرد: بخش‌نامه‌ای مبنی بر کنترل ظروف یک‌بار مصرف برای ما ابلاغ شده است که بر نظارت بر استفاده از ظروف یک‌بار مصرف در هیأت‌های مذهبی، تکایا، رستوران‌ها و هتل‌ها و... تأکید دارد.
حمیدرضا باب‌الحوائجی با تأکید بر توجه به اهمیت سلامت افراد، عنوان کرد: با همکاری اداراتی چون سازمان تبلیغات اسلامی، غذا و دارو و محیط زیست بر پسماند توزیع نذورات نیز باید نظارت انجام بگیرد.
وی اظهار کرد: استفاده از ظروف یک‌بار مصرف به میزان قابل توجهی افزایش یافته است، غافل از اینکه در تولید ظروف یک‌بار مصرف ترکیباتی استفاده می‌شود که به عنوان منومر نام گرفته است که در اثر ریخته شدن مواد غذایی گرم و داغ فعل و انفعلات شیمیایی در آن انجام می‌شود و باعث آزاد سازی منومر‌ها می‌شود که سرطان‌زایی آنها اثبات شده است.
این مسؤول با تأکید بر اینکه هر ظرف یک‌بار مصرفی استاندارد نیست و باید در استفاده از آن بسیار دقت شود، عنوان کرد: استفاده از ظروف یک‌بار مصرف غیر استاندارد در کوتاه مدت باعث ناهنجاری، بی حوصلگی، بی خوابی شده و در صورت تداوم استفاده باعث سرطان می‌شود.

متأسفانه افراد از بطری‌های آب معدنی، چندین بار استفاده می‌کنند و یا اینکه آنها را مدام در یخچال می‌گذارند که یخ بزند که این موضوع خطرناک است
باب الحوائجی در ادامه سخنانش تصریح کرد: یکی از مواردی که وجود دارد استفاده مکرر از بطری‌های آب است، در حالی که این بطری‌ها به دلیل تخللی که دارند میتوانند امکان جذب باکتری‌ها در آن وجود دارد.
وی با بیان این مطلب که مردم نمی‌دانند از چه نوع پلاستیکی برای چه کاری استفاده کنند، اظهار کرد: به طور معمول در انتهای ظروف یک‌بار مصرف علامت‌های مثلث با درج شماره وجود دارد که هر یک نشان دهنده نوع مواد استفاده شده است.
این مسؤول گفت: به طور مثال بروی بطری‌های آب عدد 1 و برای مایع‌های ظرف شویی علامت عدد 2 حک شده که بی خطر است اما برای مواد غذایی قابل استفاده نیست و برای روغن‌های مایع عدد 3 حک شده است که به حرارت مقاوم نیست و بسیار خطرناک است.

 برای توزیع نذورات و غذای گرم باید از ظروف گیاهی و یا آلمینیو می‌استفاده شود
باب الحوائجی در ادامه با بیان اینکه برای مواد غذایی داغ و گرم باید از ظروف پروپیلن یا گیاهی با شماره 5،استفاده کرد، اضافه کرد: متأسفانه بدلیل مسائل اقتصادی برای توزیع غذا از ظروف یکبار مصرف فومی استفاده می‌شود که خطرناک است و باعث ایجاد ترکیبات شیمیایی می‌شود.
وی تأکید کرد: برای توزیع غذا باید از ظروف گیاهی و یا آلومینیومی استفاده کرد و از استفاده ظروع پلی استایلن یا به اصطلاح فومی خودداری کرد، اما متأسفانه شاهد آن هستیم که استفاده از این ظروف بسیار است.
کارشناس ارشد بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در همین خصوص ادامه داد: اگر غذا گرم و چرب هم باشد و داخل ظروف یک‌بار مصرف فومی ریخته شود به سرعت ترکیبات شیمایی آن آزاد شده و باعث آزاد سازی منومرها می‌شود.
باب الحوائجی با تأکید بر اینکه ظروف پروپیلن و گیاهی برای نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی مناسب است، گفت: در صورت استفاده از ظرف یک‌بار مصرف فومی نباید بیشتر از دو ساعت غذا در داخل آن باقی بماند.
وی در بخش دیگر گفتگو اظهار کرد: برای توزیع چای نیز از ظروف پلی استایلن شفاف استفاده می‌شود در حالیکه این لیوان‌ها برای استفاده نوشیدنی داغ مناسب نبوده و خطرناک است.
این مسؤول در پاسخ به سوال خبرنگار هگمتانه مبنی بر استفاده از لیوان‌های کاغذی برای چای، عنوان داشت: استفاده از این ظروف توصیه نمی‌شود زیرا چسب این لیوان‌ها نیز با نوشیدنی داغ ترکیب شده و خطرناک است.
باب الحوائجی اظهار کرد: متأسفانه استفاده از لیوان‌های شفاف در ایستگاه‌های صلواتی در ایام مختلف و عزاداری‌ها بسیار است و علی‌رغم توصیه‌ها و تأکیدات بهداشتی بازهم استفاده می‌شود.
وی بر جمع‌آوری بهداشتی پسماند نذورات نیز تأکید کرد و گفت: پخش ظروف یک‌بار مصرف در محیط نیز باعث آسیب به محیط و سلامتی انسان می‌شود.



ارسال ديدگاه

نام:
پست الکترونیکی:
کد امنیتی:
ديدگاه: