کد خبر : 72917
تاریخ : 1404/3/21
گروه خبری : ایران و جهان

سخنگوی سازمان انرژی اتمی:

فهرستی از موضوعات برای پاسخ به قطعنامه در آژانس آماده شده است

هگمتانه، گروه ایران و جهان: سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز یکشنبه درباره پاسخ ایران به صدور قطعنامه در نشست پیش روی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: فهرستی از موضوعات را آماده کرده‌ایم. یک طرف اقدامات فنی است و یک طرف نوع همکاری با آژانس و این نهاد نباید انتظار داشته باشد که همکاری گسترده و صمیمانه ایران، ادامه یابد.

بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز یکشنبه 18 خردادماه در برنامه گفت‌وگوی ویژه در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تشریح آخرین تحولات در حوزه هسته‌ای پرداخت.

وی درباره گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عنوان کرد: از زمانی که آمریکا از برجام خارج شده تا الان چهار قطعنامه در شورای حکام آژانس علیه ایران صادر شده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره آلودگی‌ها در مکان‌هایی که آژانس ادعا می‌کند وجود دارد، ادامه داد: صرف آلودگی نمی‌تواند باعث اتهام زنی شود. این پروسه فشار بود که از قبل پیش‌بینی‌ می‌شد. این فشارها الان مشهود است که کاملا سیاسی است.

کمالوندی اظهار کرد: قطعنامه‌ای که آبان‌ماه سال گذشته صادر شد منجر به گزارش جامع مدیرکل آژانس شد. بعد از سفری که گروسی به تهران داشت ولی شاهد صدور این قطعنامه بودیم.

وی گفت: علی‌رغم پیشنهادات گروسی در آن سفر، سه کشور اروپایی به سمت قطعنامه رفتند.

کمالوندی ادامه داد: فشار سیاسی می‌آورند که ایران آنچه دارد و به دست آورده است، ترک کند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی بیان کرد: هر چه دارایی و پیشرفت‌های ما بیشتر شود، قدرت ما بیشتر می‌شود.

کمالوندی درباره گزارش جامع مدیرکل و اینکه آیا به این گزارش سیاسی می‌توان پاسخ فنی داد؟ اظهار کرد: گزارشی که دادند سعی کردند شکل حقوقی بدهند در حالی که حقوقی نیست.

وی به موضوع لغو انتصاب بازرسان آژانس براساس ماده 9 اساسنامه آژانس اشاره کرد.

 تورقوزآباد و ورامین

وی در پاسخ به سؤالی درباره طرح مکان‌های ادعایی از سوی آژانس که در گزارش جامع نیز به آن اشاره شده (ورامین و تورقوزآباد)، بیان کرد: ما انواع خرابکاری صنعتی و سایبری و ترور داشتیم. با مسؤولان امنیتی کشور صحبت کردیم دیدیم سرنخ‌هایی وجود دارد. هشت الی 9 ماه پیش به آژانس گفتیم سرنخ‌هایی است و در سفر اخیر آپارو معاون گروسی حدود هفت الی هشت ساعت اطلاعات را به وی نشان دادیم و فیلم‌ها برای او به نمایش درآمد. همان جا افرادی بودند که به تورقوزآباد و منطقه ورامین رفته بودند و خاکبرداری و نمونه‌برداری کرده و نمونه‌ها را برای آنالیز به خارج از کشور فرستاده بودند و برخی را برای آزمایشگاه‌هایی فرستاده بودند که از نظر آژانس معتبر است و خاک به کشورهای دیگر برده بودند.

کمالوندی ادامه داد: در گزارش مدیرکل این موارد عنوان شد که اینها ارائه شد منسجم هم بود و به همین قدر بسنده کرده است. آپارو به من گفت اینها منسجم است، ولی نمی‌توانم ارزیابی‌های گذشته را کنار بگذارم. من گفتم شما می‌توانید اطلاعات بیشتر را ببینید و احتمال خرابکاری خیلی بالاست. او گفت من نمی‌توانم احتمال این موضوع را زیر سؤال ببرم. همین جمله را در گزارش منعکس نکرده است.

وی ادامه داد: با زیر گرم هم می‌توان آلودگی ایجاد کرد. وقتی تورقوزآباد آمدند یک لیزر روی یک دیوار و یک لیزر روی دیوار دیگر انداختند و جای مشخصی را نمونه‌گیری کردند. کسی که آلوده کرده آدرس می‌دهد که بروید آنجا ببینید.

 بازدید گروسی از فردو و آنچه گفت

وی گفت: ایران چیزی ندارد که نگران باشد. درها را باز کرده است. مدیرکل از فردو بازدید کرده و به جای اینکه تهدیدات رژیم صهیونیستی را محکوم کند گفته است آنجا رفته‌ام و آنجا پیچ در پیچ است و به این سادگی نمی‌شود آنجا را از بین برد. ما در این خصوص نامه نوشته‌ایم که باید تهدیدات رژیم صهیونیستی و آمریکا را محکوم کند.

کمالوندی ادامه داد: مسؤولیت مدیرکل است که این موضوع را مورد توجه قرار دهد ولی برخورد مدیرکل سیاسی است و خودش هم اذعان می‌کند که تحت فشار سیاسی است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی بیان کرد: این جای تأسف دارد که یک نهاد بین‌المللی با موضوع مهمی اینگونه برخورد می‌کند.

 اسنپ بک

کمالوندی درباره احتمال تصویب پیش نویس قطعنامه پیشنهاد شده از سوی سه کشور اروپایی و آمریکا در نشست پیش روی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیان کرد: اینها به سمت قطعنامه دارند می‌روند. مورد قبلی هم این چنین بود و به سمت قطعنامه رفتند. آنها دنبال مکانیسم ماشه هستند و تلقیشان این است که از ابزار (اسنپ بک) استفاده و با آمریکا هم معامله کنند.

وی گفت: اسنپ بک زمانی است که ما تعهدات را انجام نداده باشیم. در حالی که ما به تعهدات خودمان عمل کردیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی بیان کرد: قطعنامه پشت قطعنامه صادر و فشار پشت فشار وارد می‌کنند. اگر ما هر تعهدی را انجام ندادیم هم دلیل داریم.

 واکنش ایران به قطعنامه

معاون سازمان انرژی اتمی بیان کرد: صرف قطعنامه به لحاظ حقوقی نمی‌تواند باعث استفاده از مکانیسم ماشه شود. ولی شورای امنیت مبنایش سیاسی است نه حقوقی.

کمالوندی درباره واکنش ایران به قطعنامه که قرار است در نشست پیش روی شورای حکام بررسی شود هم گفت: دفعه قبل هشدار دادیم توجه نکردند، ما تولید 60 درصد را هفت برابر کردیم. 20 زنجیره ماشین‌های پیشرفته راه انداختیم که می‌شود سه هزار و 300 ماشین جدید. الان هم گفته‌ایم و فهرستی از موضوعات را آماده کرده‌ایم. یک طرف اقدامات فنی است و یک طرف نوع همکاری با آژانس است. قطعا آژانس نباید انتظار داشته باشد که همکاری گسترده و صمیمانه که ایران دارد را ادامه دهد.

  لینک
https://hegmataneh-news.ir/sl/72917