هگمتانه، گروه خبر همدان: شهر همدان، به عنوان یکی از کلانشهرهای غرب ایران، همواره با چالشهای ترافیکی و آلودگی هوا مواجه بوده است. در راستای حل این مشکلات، شهرداری همدان با همکاری شرکتهای فناور، اقدام به هوشمندسازی 12 تقاطع شهر کرده است. بر اساس گزارشهای اولیه، این سامانه میتواند تا30 درصد از حجم ترافیک شهری بکاهد و تأثیر قابل توجهی بر کاهش آلودگی هوا و بهبود زمان سفرهای درونشهری داشته باشد.
هوشمندسازی تقاطع ها، کنترل مکانیزه معاینه فنی و سامانه پلاک خوان از پروژههای ترافیکی شامل هوشمندسازی تقاطعها، سامانه پلاکخوان و کنترل مکانیزه معاینه فنی بهمن ماه سال گذشته بهره برداری شد. در آن تاریخ، دوربینهای پایش تصویری و کنترل سرعت با افزایش 200 درصدی روبه رو شد و حرکت به سمت هوشمندسازی با هدف تبدیل همدان به یک شهر هوشمند آغاز شد و تخصیص 30 درصد از بودجه سال گذشته شهرداری به حوزه حمل و نقل و ترافیک نشان دهنده تلاش برای بهبود وضعیت ترافیک شهر است. ترافیک یکی از مسائل مهم و چندوجهی است که نیاز به مدیریت جدی دارد و خوشبختانه شهرداری همدان اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است. با اینکه تأمین منابع مالی همواره یکی از دغدغهها بوده، اما شهرداری همدان با وجود چالشهای بسیار پروژههای ترافیکی را یکی پس از دیگری اجرا کرد. مسؤولان شهر از جمله فرماندار همدان و صوفی نماینده مردم همدان در مجلس نیز اذعان دارند که کارهای خوبی بهویژه در زمینه هوشمندسازی و ساماندهی تقاطعها، توسط شهرداری همدان صورت گرفته و اقدامات تأثیرگذاری انجام شده است. باید تأکید کرد که همکاری میان پلیس راهور، فرمانداری و استانداری و شهرداری باعث شد که پروژههای ترافیکی بهخوبی به نتیجه برسند. طبق اعلام شهرداری همدان، از سال 1400، بودجه خوبی برای این پروژهها تخصیص یافت و سال 1402، دوران طلایی برای هوشمندسازی و ساماندهی ترافیک بود. با اضافه شدن سامانههای ثبت تخلفات، تعداد سامانهها به 30 مورد رسید و 12 تقاطع به طور کامل هوشمندسازی شد که اجرای مکانیزه شدن معاینه فنی نیز به کاهش تصادفات و بهبود وضعیت ترافیک کمک کرده است. در یک سال گذشته، کارهای زیادی در حوزه ترافیک انجام شد که از جمله آرامسازی معابر و اجرای طرحهای ترافیکی باعث کاهش تصادفات و ترافیک در شهر همدان شد.
جزئیات فنی سامانه هوشمند حمل و نقل شهری همدان در ادامه به اختصار به معرفی جزئیات فنی سامانه هوشمند حمل و نقل شهری شهرداری همدان می پردازیم: 1. دوربینهای نظارتی و شناسایی ترافیک دوربینهای هوشمند در تقاطعهای پرترافیک برای شناسایی خودروها، و نقاط بحرانی نصب شد همچنین استفاده از فناوری پردازش تصویر برای تشخیص حجم ترافیک و تغییرات لحظهای از دیگر مشخصات فنی این سامانه است. امکان شناسایی تخلفات رانندگی مانند سرعت غیرمجاز و عبور از چراغ قرمز نیز با سامانه هوشمند حمل و نقل شهری شهرداری همدان میسر شده است. 2. نرمافزار مدیریت ترافیک سامانه کنترل هوشمند چراغهای راهنمایی بر اساس ترافیک لحظهای و پلتفرم یکپارچه مانیتورینگ برای تحلیل دادههای ترافیکی و ارائه گزارشهای مدیریتی از دیگر مشخصات فنی این سامانه است. 3. زمان اجرای پروژه مرحله اول نصب دوربینها و راهاندازی سامانه در تقاطعهای اصلی از نیمه دوم سال 1402 صورت گرفت و مرحله نهایی و تکمیل سامانه و اتصال تمامی مراکز کنترل تا پایان 1403 محقق شد.
تأثیر سامانه هوشمند بر کاهش آلودگی هوا و زمان سفر باید اذعان کرد که سامانه هوشمند حمل و نقل شهری شهرداری همدان تأثیر مطلوبی بر کاهش ترافیک، تسهیل آمد و شد شهروندان و کاهش آلودگی هوا داشته است. 1. کاهش 30 درصدی ترافیک با بهینهسازی چراغهای راهنمایی ترافیک در ساعات اوج آن تا 30درصد کاهش می یابد. بر اساس تجربه شهرهای مشابه (مثل تهران و اصفهان)، چنین سامانه هایی 20 تا 35درصد از زمان توقف خودروها در ترافیک کم کردهاند. 2. کاهش آلودگی هوا با کاهش توقفهای طولانی و روانتر شدن حرکت خودروها، مصرف سوخت و انتشار گازهای آلاینده کاهش مییابد. این پروژه می تواند تا 15درصد از آلودگی هوای همدان در بلندمدت بکاهد. 3. بهبود زمان سفرهای درونشهری با مدیریت هوشمند چراغها و پیشنهاد مسیرهای بهینه، زمان سفر در برخی مسیرها تا 25درصد کوتاهتر خواهد شد. شهرداری همدان با درک اهمیت حمل و نقل هوشمند، با تأمین بودجه از طریق مشارکت با بخش خصوصی و کمکهای دولتی، همکاری با شرکتهای دانشبنیان برای طراحی و پیادهسازی این سامانه و نظارت مستمر بر اجرای پروژه از طریق کمیتههای تخصصی توانسته اقدامات اثرگذاری در حوزه ترافیک انجام دهد. اطلاعرسانی عمومی از طریق رسانهها به ویژه روزنامه هگمتانه هم برای جلب مشارکت شهروندان صورت گرفته است. بر اساس اعلام شهرداری همدان، این سامانه نه تنها ترافیک را کاهش میدهد، بلکه کیفیت زندگی شهروندان را با کمکردن آلودگی صوتی و هوا بهبود میبخشد. اجرای سامانه هوشمند حمل و نقل شهری همدان گامی بلند در جهت تبدیل این شهر به یک کلانشهر به روز و مجهز و پایدار است. در صورت تداوم سرمایهگذاری و بهرهبرداری صحیح، میتوان شاهد کاهش چشمگیر ترافیک، آلودگی هوا و افزایش رضایت شهروندان بود هرچند که از زمان بهره برداری از این سامانه تاکنون نیز تأثیرگذاری آن در حوزه ترافیک قابل مشاهده و قابل لمس است.
|