کد خبر : 68680
تاریخ : 1403/10/22
گروه خبری : پزشکی و سلامت

هگمتانه گزارش می‌دهد؛

معجزه انار از منظر طب ایرانی در درمان بیماری‌ها



هگمتانه، گروه پزشکی و سلامت: انار میوه‌ای که در پاییز و زمستان وجود دارد، از منظر طب ایرانی خواص بسیاری دارد که می‌توان حتی از آن در درمان برخی بیماری‌ها به عنوان مکمل استفاده کرد.
به گزارش خبرنگار هگمتانه، انار سلطان میوه‌های پاییزی است و دارای فوائد زیادی است که می‌توان به برخی از آنها اشاره کرد، انار قابض، ملین، ادرار آور، تصفیه کننده خون، تقویت کننده کبد است و برای کم خونی، تقویت کبد، لاغری، بواسیر، تورم لوزه، ناخنک، چشم، ضد خارش پوست و آلرژی، و کلوئید مفید است.
انار را به‌ طور کلی بر اساس مزه، به سه نوع تقسیم‌بندی می‌کنند: شیرین، ترش و میخوش (ترش و شیرین). همه انواع آن غذائیت کمی دارند؛ یعنی انرژی زیادی در بدن تولید نمی‌کنند ولی خون تولیدی از آنها صالح است. در واقع انار جزو غذاهای دوایی یا دواهای غذایی است. از منظر طب ایرانی انار دارای خواص ضد سرطان بوده و در درمان بیماری‌ها مانند بزرگی پروستات می‌توان از آن استفاده کرد.
یک پزشک و متخصص طب ایرانی در گفت‌وگو با برنامه انارستان، با بیان اینکه برای درمان پروستات، خوردن این میوه با کمی فلفل سیاه قبل از خواب توصیه می‌شود، گفت: مصرف این میوه بهشتی، مولد خلط صالح و خون پاکیزه است و مجاری بسته و عروق ریز بدن و مجاری ریز کبد را باز می‌کند.
دکتر محمد عزیزخانی اظهار کرد: انار برای تصفیه و تقویت کبد و کلیه، تقویت حنجره و صدا و تقویت معده مؤثر است.
وی ادامه داد: برای قوای عمومی بدن، رفع خارش، التیام جراحات مزمن درونی و بیرونی به‌ ویژه زخم‌های دیابتی، رب انار تهیه‌ شده در ظرف مسی توصیه می‌شود؛ ضماد رب انار ترش در ترکیب با عسل، می‌تواند برطرف‌ کننده گوشت‌های زائد به‌ جا مانده از جراحی‌های سخت باشد.
این متخصص طب ایرانی با بیان اینکه قدمت انار به زمان حضرت آدم(ع) می‌رسد که به فرزندانش توصیه کرد "در هر حال انار بخورید"، گفت: به‌ روایت از امام صادق(ع)، به‌ هنگام گرسنگی انار بخورید که باعث قوت بدن و سیری می‌شود و بعد از غذا هم به‌ ویژه غذاهای گوشتی که حاوی آهن و پروتئین هستند انار بخورید تا باعث هضم و جذب بهتر غذا در بدن شود.
این متخصص طب ایرانی درباره خواص شاکله انار ابراز کرد: روغن هسته انار با خاصیت کلاژن‌سازی برای ریزش و تقویت ریشه مو و نیز جوانسازی، رفع چین و چروک و شادابی پوست صورت مؤثر است؛ در بیماری‌ها با زمینه کبدی مثل اگزما و خارش و کهیرها، استفاده از انار و روغن هسته آن باعث التیام و درمان این بیماری‌های پوستی است همچنین ماسک پودر پوست انار با مقداری عسل باعث شادابی، شفافیت، پاک‌سازی، لکه‌بری، رفع چین و چروک و جوش صورت خواهد شد؛ ماساژ موها با آب انار تازه که مدتی روی مو بماند موجب تقویت بافت موها می‌شود.
عزیزخانی مصرف انار را برای سالمندان مفید دانست و افزود: مزه‌مزه کردن آب پوست انار برای تقویت لثه و دندان و آب یا رب انار برای درمان آفت دهان مؤثر است همچنین برای درمان بیماری‌های دستگاه مجاری ادراری و پروستات خوردن یک انار کامل با کمی فلفل سیاه را قبل از خواب توصیه می‌کنم؛ مصرف انار با پرده‌های داخلی موجب رفع عفونت‌های بدن می‌شود و برای درمان بیماری‌های زنان، دهان، دندان و لثه می‌توان از آب جوشانده گلنار یا گل انار که قابض هست استفاده کرد؛ انار باعث سرحالی فرد و درمان رفع خماری، کسلی، غلظت خون و خواب‌آلودگی می‌شود؛ آب انار در ترکیب با شکر و نشاسته و صمغ عربی، تقویت‌کننده ریه و درمان سرفه، تنگی نفس و درد سینه‌های کرونایی است.
وی در خاصیت انواع انار گفت: انار ترش، طبع سرد و خشک دارد و قابض است؛ برای گرم‌مزاجان و کسانی که حرارت کبد و صفرای زیاد دارند مفید است اما برای سردمزاج‌ها به‌ عکس عمل می‌کند و باعث تضعیف جگر و معده فرد سردمزاج می‌شود؛ البته مصرف ناشتای آن را توصیه نمی‌کنم؛ انار مز یا میخوش، نوع دیگر انار است که طعمی ترش و شیرین و طبع سرد و تر معتدل دارد و برای صفراوی‌مزاج‌ها که جوشش و غلظت خون بالایی دارند، مفید است؛ انار میخوش چون خواص عمومی انار را دارد تمامی افراد معتدل، گرم‌مزاج و سرد‌مزاج‌ها می‌توانند استفاده کنند؛ انار شیرین هم بهترین نوع انار است که با درجه سردی و تری کمتر، خواص بیشتر و جامع‌تری نسبت به بقیه انارها دارد؛ در طب ایرانی همچنین رب انار ترش، ترش و شیرین و شیرین داریم که رب انار شیرین بیشتر از همه توصیه می‌شود.
دکتر عزیزخانی متذکر شد: کتاب‌های مرجع طب ایرانی زیادی داریم به‌ ویژه در حوزه غذا و میوه‌جات و فرمول‌های غذایی که کتاب "مخزن‌الادویه" مرحوم عقیلی خراسانی حکیم معروف طب ایرانی با شهرت جهانی از آن جمله است اما هدف ما این است که باید روی این کتاب‌ها کار شود یعنی با نشر این گنجینه‌ها و حفظ اصالت محتوا، متون آن را برای همه مردم آموزش دهیم و همگان را با فرهنگ و زبان طب ایرانی آشنا کنیم.
این متخصص طب ایرانی با اشاره به فواید و خواص انار در کتاب مخزن‌الادویه یادآور شد: در این کتاب آمده است که انار طبع سرد در اعتدال دارد یعنی خیلی سرد و تر نیست که باعث اذیت شود اما مولد خلط صالح و خون پاکیزه است که خون کامل و ایده‌آلی در بدن تولید می‌کند؛ کمی نفاخ و جاری است یعنی پوست بدن و دستگاه گوارش را جلا می‌دهد؛ فتاح است که مجاری بسته و عروق ریز بدن و مجاری ریز کبد را باز می‌کند؛ ملین بطن و مدر بول است که تنها ادرارآور نیست بلکه فعال‌کننده کلیه‌ها است.
وی در ادامه سخنانش گفت: برای درمان سرماخوردگی انار پخته بخورید. این آنتی بیوتیک قوی هر نوع عفونت ناشی از سرماخوردگی مثل گلودرد، گوش درد، برونشیت مزمن و عفونت ریه‌ها را درمان می‌کند.
ویتامین سی(C) موجود در انار برای درمان کم‌خونی و فقر آهن، هنچنین جلوگیری از سرماخوردگی تأثیر زیادی دارد.
عزیز خانی تصریح کرد: با پختن انار آنتی‌بیوتیک خیلی قوی به وجود می‌آید که می‌تواند هر عفونت ناشی از سرماخوردگی مثل گلودرد، گوش درد و عفونت‌های ریوی را درمان کند.
وی توضیح داد: انار را روی شعله پخش کن با حرارت خیلی کم قرار دهید. اجازه دهید به مدت 20 دقیقه حرارت ببیند و از درون پخته شود. فقط دقت کنید که نسوزد برای همین باید گاهی آن را بچرخانید. پس از پخته شدن پرده‌ها و رگه‌های داخل آن را با دانه‌های انار میل کنید.
این متخصص طب ایرانی ادامه داد: فراموش نکنید که شب، قبل از خواب این کار را انجام دهید و بعد از آن چیزی نخورید. انار پخته برای سرماخوردگی فوق‌العاده است. در صورت ابتلا به عفونت‌های خیلی شدید بهتر است از این روش درمانی به مدت سه شب استفاده کنید. در صورتی که از بیماری خاصی رنج نمی‌برید، این روش درمانی سرماخوردگی را امتحان کنید و از معجزه آن بهره‌مند شوید!
دکتر حسینی متخصص طب ایرانی، درباره خواص انار گفت: انار سرشار از آنتی‌اکسیدان است و به همین دلیل در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان‌ها مؤثر است این میوه را می‌توانیم به عنوان یک آنتی سرطان به خصوص در سرطان‌های پروستات و سینه معرفی کنیم.
این متخصص طب ایرانی ادامه داد: این میوه همچنین باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود چرا که به کاهش کلسترول خون کمک می‌کند.
دکتر حسینی بیان کرد: افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند مصرف انار را در برنامه خود قرار دهند چرا که مصرف انار به حفظ وزن مناسب و کاهش وزن کمک می‌کند. از آن جا که انار سرشار از ویتامین سی(C) و پتاسیم است علاوه بر سلامت و تحکیم دندان‌ها و لثه‌ها برای افرادی که به اسهال دچار شده‌اند مفید است.
وی اظهار کرد: مصرف روزانه آب انار به کاهش بیماری فشار خون کمک می‌کند و جریان خون‌رسانی را به قلب بهبود می‌بخشد همچنین آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن از لخته شدن خون جلوگیری می‌کند.
دکتر حسینی درباره انار ترش تصریح کرد: در کاهش قندخون و قطع سکسه می‌توان از انار ترش استفاده کرد و از انار شیرین در درمان سرماخوردگی، تقویت معده و ریه، رفع حساسیت و مسمومیت، بهبودی درد گوش و گرفتگی صدا و برطرف کردن آبریزش چشم، خارش پوست، خون‌ریزی رحم و کم خونی استفاده نمود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به ندرت می‌توان میوه‌ای مانند انار را یافت که خواص بسیار داشته باشد با وجود تمام این خواص خوردن انار برای کسانی که به زخم معده و روده دچار شده‌اند مضر است و زیاده‌روی در خوردن آن باعث ایجاد یبوست، ناراحتی‌های معده و گلودرد می‌شود بنابراین افرادی که به ناراحتی‌های ریوی دچارند در مصرف آن باید احتیاط کنند.

  لینک
https://hegmataneh-news.ir/sl/68680