هگمتانه، گروه شهرستان: 9هزار تن سیر همدان در 90 واحد شوری و ترشی فرآوری میشود. به گزارش هگمتانه، سیر جهانی همدان به عنوان یک نشان خاص در سال 1396 ثبت ملی شد و سرانجام پس از سالها پیگیری و اعلام رسمی دفتر بینالمللی سازمان جهانی مالکیت معنوی و فکری دبلیو. آی. پی. اُ در ژنو سوئیس، 18 خردادماه 1402 با شماره آگهی ای اُ-1273 به ثبت جهانی رسید و هم اینک مسؤولان و متولیان امر در گام بعدی به دنبال نشانسازی و تسهیل روند صادرات این محصول راهبردی هستند. مرغوبیت بالا، طعم، بو و مزه منحصر به فرد سیر همدان مؤلفههای تأثیرگذاری هستند که مورد قبول ذائقه شهروندان کشورهای همسایه قرار گرفته و مسیر صادرات این محصول را هموار کرده است و همچنین نوع آب و هوا و خاک منطقه و تابش نور خورشید کافی سبب کیفیت خوب سیر و موسیر استان همدان است. نبود کارخانه فرآوری تخصصی سیر، سردخانههای کافی برای نگهداری سیر و نبود صادرات این محصول از جمله چالشها و مشکلات سیرکاران همدانی محسوب میشود. با توجه به اینکه سیر یکی از کالاهای راهبردی همدان بوده و از نظر کیفیت و خاصیت منحصر به فرد است، طی چند سال اخیر متولیان امر به این نتیجه رسیدند که مشکل سیر همدان در گرو ایجاد شهرکی تخصصی است و با ایجاد این شهرک، تولیدکننده سیر که همان کشاورز است بهطور مستقیم محصول خود را به صنایع تحویل میدهد و با فرآوری سیر موضوع نشان سازی و صادرات این محصول راهبردی همدان نیز انجام میشود. موضوع پرتودهی محصولات راهبردی از جمله سیر و سیبزمینی از دیگر برنامههای سازمان جهادکشاورزی همدان بوده که به نظر میرسد هنوز در ابتدای راه ایجاد شهرک تخصصی مانده است. حل مشکل بسته بندی و نشان سازی و صادرات با راهاندازی شهرک سیر با راهاندازی شهرک سیر مشکل بسته بندی و نشان سازی و صادرات این محصول حل میشود و باید از ثبت جهانی سیرهمدان به عنوان فرصتی برای صادرات سیرهمدان استفاده کنیم. شهرستان همدان یکی از قطبهای تولید سیر در کشور بوده بهطوریکه سیر این شهرستان شهرت جهانی دارد، بعد از ثبت جهانی سیر همدان راهاندازی شهرک سیر یکی از مطالبات کشاورزان شهرستان همدان به ویژه در منطقه مریانج و سولان بوده است. شهرک سیر در راستای توسعه این محصول در استان پیگیری شده است اما مشکل جانمایی زمین برای این پروژه به وجود آمده است، شرکت شهرکهای صنعتی و جهادکشاورزی متولی راهاندازی این شهرک هستند که در زمینه جانمایی این پروژه به نظر می رسد به توافقاتی رسیدهاند. زمین مورد نیاز برای راهاندازی شهرک سیر باید از اراضی درجه دو و سه باشد و اراضی پیشنهاد شده از اراضی کشاورزی مرغوب بوده که جهاد کشاورزی با تغییر کاربری این زمینها موافقت نکرده است. راهاندازی شهرک سیر اولویت 1403 قرار نگرفت کشاورزان شهرمریانج و سولان که تولیدکنندگان عمده این محصول در استان هستند؛ درخواست دارند این شهرک در نزدیکی محل کشت باشد و معاون فرماندار همدان نیز تأکید کرده است که جانمایی و راهاندازی شهرک سیر همدان باید در اولویت سال 1403 قرار بگیرد اما حالا پس از گذشت 9 ماه از سال هنوز اتفاقی برای این شهرک نیفتاده است. شهرک سیر با مشارکت بخش خصوصی و کشاورزان این منطقه راهاندازی خواهد شد و برای ایجاد شهرک سیر، در مرحله اول باید جانمایی صورت بگیرد که انتظار است با توجه به مطالبه کشاورزان این منطقه حتما در اولویت قرار بگیرد. باید یادآوری کرد که بعد از ثبت جهان سیرهمدان با همکاری اتاق بازرگانی، واحدهای تولیدی در منطقه راهاندازی شده است، اما هنوز به شکلی که میخواهیم نتوانستهایم در بحث نشان سازی کارهای بزرگی انجام دهیم. سیر همدان جایگاه خاصی دارد، به طوریکه جزو 10 محصول صادراتی کشور بوده و باید در نشان سازی آن از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود. اراضی پیشنهادی شهرک سیر قابلیت تغییر کاربری ندارد مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهادکشاورزی استان همدان در این رابطه با بیان اینکه اراضی مورد نظر شهرک تخصصی مواد غذایی و فرآوری سیر شناسایی شده است، گفت: در منطقه قهاوند روستای قرخلر به وسعت 220 هکتار زمین از سوی شرکت شهرکهای صنعتی استان معرفی و در یک تیم مشترک با حضور کارشناسان امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی بازدید و با تأیید فنی کلیت محل، کارهای اداری پروژه در حال انجام است. حسن محمدی بیان کرد: در گذشته اراضی پیشنهادی شهرک سیر جزو اراضی درجه یک آبی بوده که قابلیت تغییر کاربری نداشت. چندین زمین که 20 تا 30 کیلومتر با همدان فاصله دارد برای استقرار 60 تا 70 واحد فراوری و بستهبندی سیر از سوی شرکت شهرکهای صنعتی استان پیشنهاد شده بود. وی با تأکید براینکه در حال حاضر چهار واحد تخصصی سیر در استان همدان مجوز بهرهبرداری اخذ کردهاند، اظهارکرد: چهار واحد تخصصی پودر سیر و سیرسیاه با ظرفیت 2000 تن در استان مجوز اخذ کرده اند که سه واحد در شهرک صنعتی بهاران مستقر بوده و دو واحد آن فعال است. وی با بیان اینکه 90 واحد شوری و ترشی نیز 9000 تن از سیر تولیدی استان را فرآوری میکنند، تأکید کرد: باید به دنبال واحدهای تخصصی فرآوری سیر باشیم. محمدی با بیان اینکه از 50 هزار تن سیر تولیدی استان 10 هزار تن فرآوری میشود، افزود: در برنامه چهارساله باید 70 تا 80 درصد از سیر تولیدی استان را فرآوری کنیم. مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهادکشاورزی استان همدان با اشاره به وجود یک سردخانه سیر با ظرفیت 5000تن در شهر مریانج، گفت: 63 واحد سردخانه در استان همدان در حال احداث است که سه واحد آن با ظرفیت 15 هزار تن مخصوص سیر است. در زمینه صدور مجوز برای صنایع تبدیلی و سردخانه محدودیتی نداریم وی با تأکید براینکه اگر شهرک سیر به نتیجه برسد خیلی از واحدها میتوانند در آن مستقر شوند، اظهارکرد: در زمینه صدور مجوز برای ایجاد سردخانه و صنایع تبدیلی سیر در شهرکهای صنعتی استان هیچگونه مشکلی نداریم. محمدی با بیان اینکه سیر و سیبزمینی از محصولات راهبردی استان همدان بوده و در زمینه صدور مجوز برای صنایع تبدیلی و سردخانه محدودیتی نداریم، تصریح کرد: برای ایجاد سردخانه مخصوص سیر اراضی درجه سه به بالا میتوانند استعلام تغییر کاربری بگیرند. این مسؤول با اشاره به اینکه در گذشته تمام سیر تولیدی استان به کرج میرفت، یادآور شد: در گذشته در استان امکانات نگهداری سیر وجود نداشت اما خوشبختانه امروز هم دانش آن را داریم و هم حمایتهای لازم برای ایجاد سردخانه نگهداری سیر وجود دارد. به نقل از ایسنا، محمدی با بیان اینکه بخشی از سیر تولیدی استان در بازارهای داخلی و خارجی مصرف میشود، تأکید کرد: سیر محصولی کم آببر بوده، بنابراین برای توسعه کشت این محصول باید برنامهریزی داشته باشیم و اگر برای 50 درصد از تولیدات استان برنامهریزی کنیم کافی است.
|