|
نسخه های قبلی |
![]() matn
جمشيد نقيزاده سفالگر لالجيني در گفتگو با :
از توجه به کارگاههاي خانگي تا ايجاد سايت کارگاهي سفال
هگمتانه، گروه فرهنگي - اعظم مهري: شهر لالجين يکي از قطبهاي گردشگري استان همدان و مرکز سفال ايران است. سفالگري در اين شهر قدمتي ديرينه دارد و اين شهر هنرمندان و استادکاران بسياري را در دامان خود پرورانده است. لالجين در سال 1395 به عنوان شهر جهاني سفال به ثبت رسيد.
سفالگران لالجين سالهاست با هنر خود، توانستهاند توليدات و محصولات خود را به جهان معرفي و صادر کنند. با توجه به اهميت بالاي اين شهر در عرصه گردشگري و سهم عمدهاي که در صادرات استان همدان داراست، در اين بخش تلاش کردهايم تا پاي درد دل هنرمندان و سفالگران لالجيني بنشينيم و حرفها و خواستههايشان را انعکاس دهيم تا شايد در آيندهاي نزديک شاهد پيشرفت هرچه بيشتر اين شهر و هنر مردمانش باشيم. ان شاءا...
*جمشيد نقيزاده اهل لالجين هستم. از سال 1380 در عرصه سفال فعاليت ميکنم و در خصوص توليد ظروف غذاخوري در شهرک صنعتي لالجين کارگاه دارم.
* مدتي است که خود من روي ظروف آشپزخانه کار ميکنم و سرويس جديدي را با مواد اوليه خاصي که محکمتر است توليد ميکنم. در کار با دست، ضخامت ظروف بيشتر ميشود و اين ويژگي در بسياري از بازارها به عنوان يک شاخصه خاص مورد استقبال قرار ميگيرد و حالت هنري به اثر ميدهد.
* تبديل سوخت کورهها از نفت سفيد به گاز در سالهاي اخير صورت گرفت و تحولي در اين خصوص ايجاد شد اما هزينه گاز از سال گذشته بالا رفت و نزديک 2 برابر شد و اين مسأله براي توليدکنندهها مشکل ايجاد کرده است.
* شهرک صنعتي لالجين جايي بود که براي کار سفال درست شد ولي الان بيشتر در آن چيني بهداشتي توليد ميشود. ايجاد يک سايت کارگاهي ميتواند محل مناسبي باشد براي توليد سفال به شکل سنتي. انجمن هنري سفال از سال 90 راهاندازي شد و بيش از يک سال است که روي ايجاد سايت کارگاهي کار ميکنيم که هم حالت توليدي و هم گردشگري دارد.
اگر اين سايت ايجاد شود، سفال لالجين خيلي بيشتر به چشم ميآيد و ميتواند گردشگران بسياري هم جذب کند. ايجاد اين سايت ميتواند در جذب سرمايهگذار نيز مؤثر واقع شود.
* خيلي از کارگاههاي خانگي و کوچک هستند که آثار بسيار زيبا و هنري توليد ميکنند و در زمينه اشتغالزايي هم کارآمد هستند. راهاندازي سايت کارگاهي ميتواند راهي براي حمايت از اين کارگاههاي خانگي ايجاد کند.
_blank
matn
دردي به تلخي زمينهاي ترک خورده يک تالاب
آق گل؛ تالابي که ديگر نيست
اندوه ماهيهاي آق گل بزرگتر از زندگي است
اعظم مهري
تالاب طبيعي و فصلي آق گل يکي از مناطق ديدني و بينظير استان همدان بوده است. اين تالاب در حد فاصل استانهاي مرکزي و همدان به فاصله 20کيلومتري شمال شرقي ملاير و يک کيلومتري جنوب شرقي روستاي کردخورد اسلام آباد قرار دارد.
آب اين تالاب از حوضه آبريز رودخانه قرهچاي در جنوب دشت کميجان تأمين ميشده و فصول آبگيري تالاب از اواخر آذر ماه آغاز و تا اواسط خرداد ماه هر سال پايان ميپذيرفته است که البته با ميزان بارندگي ساليانه ارتباط مستقيم داشته؛ به طوري که عمق آب تالاب از صفر تا يک متر متغير بوده و وسعت آن در ماههاي پر آب به 15کيلومترمربع ميرسيده است و با پيشروي آب در قسمتهاي مياني جزيرههايي به ارتفاع 6متر ظاهر ميشده است.
اين تالاب در مسير مهاجرت فصلي پرندگان شمالي قرار گرفته و از سويي با توجه به همزماني فصل پر آبي تالاب در اواخر زمستان و اوائل فصل بهار با فصل مهاجرت پرندگان و دارا بودن پوشش گياهي مناسب حدود 4تا 5 ماه از سال ميزبان حدود 10 تا 20 هزار قطعه از انواع پرندگان آبي و کنار آبزي بوده است که در نقاط سردسير شمال روسيه، قفقاز و شبه جزيره اسکانديناوي را به مقصد مناطق گرمتر ترک ميکنند. اين پرندگان عمدتاً عبارت از انواع اردک غاز فلامينگو، مرغ باران، حواصيل، آبچليک کاکائي، کشيم، آنقوت، درناي معمولي، غاز خاکستري، چنگر کله سبز، خروس کوهي، طنجه آکراس و... بودهاند.
اين زيست بوم علاوه بر زيستگاه و مأمن زمستان گذراني پرندگان مهاجر در مطالعات علمي آموزشي و استفادههاي تفريحي و طبيعت گردي مورد توجه بوده است.
حالا ميگويند اين تالاب به دليل چراي بيرويه، تبديل اراضي تالاب به زمينهاي زراعي، شکار غيرمجاز، خشکسالي، عدم تخصيص حق آب زيست محيطي از سال 88 به بعد، زهکشي و برداشت بيش از حد آب از تالاب و همچنين نبود بارشها در سال جاري به طور کامل خشک شده است.
خيلي تلخ است خيلي، اين درد بزرگ به تلخي زمينهاي ترک خورده آق گل است. بيترديد ماهيها تاب تحمل اين درد را ندارند. اندوه آنها بزرگتر از زندگي است.
_blank
matn
همزمان با ايام فاطميه
چاپ سوم شرح آيتا... ميرباقري بر «خطبه فدکيه»
در کتابفروشيها
هگمتانه، گروه فرهنگي: همزمان با ايام شهادت حضرت زهرا(س) چاپ سوم کتاب «خطبه فدکيه» به منظور بررسي مباني معرفتي و زمينههاي تاريخي اين خطبه روانه بازار کتاب شد.
چاپ سوم کتاب «خطبه فدکيه حضرت زهرا(س)؛ مباني معرفتي و زمينههاي تاريخي» اثر آيتا... سيدمحمدمهدي باقري از سوي نشر تمدن نوين اسلامي منتشر شد.
درباره اجزاي خطبه فدکيه و معارفي که در فرازهاي آن وجود دارد، سخنان زيادي گفته شده و شروح متعددي نگاشته شده است که ميتوان به آنها مراجعه کرد. استاد سيدمحمدمهدي ميرباقري در اين مجموعه (شامل پنج گفتار) مباني و مفروضات معرفتي و زمينه تاريخي خطبه فدکيه را مورد بحث قرار ميدهند؛ زيرا اگر اين مباني و پيشفرضها تحليل و درک نشود، شناخت عمق کلام حضرت زهرا(س) و تصرفي که انجام دادهاند مقدور و ميسر نخواهد بود. اگر خطبه حضرت زهرا(س) را اينگونه تحليل کنيم که زمين فدک غصب شده و آن حضرت براي استيفاي مِلک خودشان خطبه خواندهاند، فهم خطبه در همين زوايه، محدود ميشود ولي اگر معتقد شديم که حضرت صديقه طاهره(س) شخصيتي مُهيمن بر تاريخ و قطب درگيري تاريخي حق و باطل هستند که با بلاي خودشان، همه تاريخ را به سمت خداوند متعال هدايت ميکنند، در اين صورت خطبه فدکيه، عمق و گستره ديگري خواهد داشت.
درواقع، خطبه فدکيه را بايد با توجه به شخصيت بيمانندي که اين کلام را انشا و القا کرده، و همچنين با توجه به مقياس و موضوع درگيري ايشان با طواغيت، تفسير کرد. اين کتاب از پنج گفتار تشکيل شده که در گفتار اول «تفسير خطبه فدکيه در پرتو شناخت جايگاه حضرت زهرا(س)» آمده است. گفتار دوم به «مأموريت حضرت زهرا(س) در درگيري با شياطين انسي و جني» پرداخته شده و «نقش بلاي صديقه طاهره در کنارزدن حُجب ظلماني» موضوعي که در گفتار سوم مورد اشاره قرار گرفته است. «ضرورت شناخت جريان نفاق، پيش از ورود به سير خطبه فدکيه» عنوان گفتار چهارم اين کتاب بوده و گفتار پنجم «مروري بر سير و فرازهاي خطبه فدکيه» است.
چاپ سوم کتاب «شرحي بر خطبه فدکيه حضرت زهرا(س)؛ مباني معرفتي و زمينههاي تاريخي» اثر آيتا... ميرباقري از سوي نشر تمدن نوين اسلامي در 240 صفحه با قيمت 9 هزار تومان منتشر شده است.
_blank
matn
تار و پود زندگي
کاريکلماتور نثر است. بازي زباني دارد تا بتواند گفتنيها را ديدني کند. کاريکلماتور طنز دارد و از نظر معنايي، صراحت دارد. از چند معنايي واژهها سود ميبرد. کاريکلماتور، معمولاً از بديهيات و روزمرهها و دم دستي هاست. سابقهاي در ادبيات کهن به عنوان يک ژانر ندارد. اما ميشود نمونههايي در نثر و نظم از آن پيدا کرد. در اين ستون جملاتي به سبک کاريکلماتور آورده شده است.
برماست که از ماست کره بگيريم نه از آب!
با تار و پود زندگي خيا�� ميبافم!
سگ هار بر اثر گاز گرفتگي خفه شد!
دروازه باني که گل خورده بود بر از بازي سير شد!
جوجه اردک زشت منقارش را عمل کرد تا شبيه قو شود!
_blank
matn
توکل و سرسپردگي به خدا
در قرآن کريم آمده است: هرکس به خدا توکل کند اين براي او کافي است همانا خداوند به ثمر رساننده امر خويش و براي هر چيزي اندازهاي قرار داده است.
حضرت امام رضا عليهالسلام فرمودهاند: ايمان چهار رکن دارد: توکل بر خدا، رضا به قضاي خدا، تسليم به امر خدا و واگذاشتن کار به خدا.
حکايت: يکي از علما نقل ميکنند که وقتي امام خميني(ره) بعد از 14 سال از تبعيد برگشتند روزي در جلسهاي خصوصي رو به من کرد و گفت: يادت هست در بحبوحه قيام 15 خرداد 1342 به من گفتي «قدري آهستهتر حرکت کنيد، کمي سکوت کنيد ممکن است شما را دستگير کنند.» من به شما گفتم مردم با ما هستند دولت نميتواند ما را دستگير کند. اين 14 سال تبعيد کفاره آن حرفي بود که من زدم. من بايد ميگفتم: «خدا را داريم» ولي من گفتم مردم را داريم و اين 14 سال نتيجه غفلتي بود که من از خدا کردم.
حيلت رها کن عاشقا ديوانه شو ديوانه شو
واندر دل آتش درآ پروانه شو پروانه شو
_blank
|