|
نسخه های قبلی |
![]() matn
هشدار در مورد خطرات ثبتنام در برنامههاي موبايلي
با دادههاي شبکههاي اجتماعي
هگمتانه- سرويس اقتصاد و دانش: کارشناسان امنيتي هشدار ميدهند که کاربران نبايد اسامي کاربري و کلمات عبور خود در شبکههاي اجتماعي را در برنامهاي موبايلي که روي تلفنهاي همراه نصب ميکنند، وارد کنند.
به نقل از لايومينت، امروزه بسياري از برنامههاي تلفن همراه کاربران را براي استفاده وادار به ثبتنام از طريق حسابهاي کاربري شبکههاي اجتماعي ميکنند و تلاش ميکنند از اين طريق اطلاعات اضافي مانند سن، تاريخ تولد، نشاني ايميل و شماره تلفن آنها را به دست آورند.
اين فرايند اگر چه در گوشيهاي همراه به يک فرايند عادي و متداول مبدل شده و اقدامات زمانبر براي تهيه حساب کاربري و به خاطر سپردن کلمه عبوري جديد را حذف ميکند، اما جاسوسي برنامههاي موبايلي از افراد را تسهيل ميکند.
توسعه دهندگان برنامههاي موبايلي در سالهاي اخير بارها تلاش کردهاند تا به اطلاعات ذخيره شده کاربران در برنامههاي ديگر دسترسي يابند، بدون آنکه کاربر از آنها مطلع شود. بررسي جديد موسسه پلي تکنيک ويرجينيا ثابت کرده که هزاران برنامه موبايلي در فروشگاه پلي استور پس از نصب به اطلاعات خصوصي کاربران دسترسي مييابند و آنها را با برنامههاي ديگر تلفن همراه به اشتراک ميگذارند. از همين رو ثبتنام در يک برنامه موبايلي از طريق حساب کاربري شبکه اجتماعي به معناي تقديم اين اطلاعات به طيف گستردهاي از افراد و شرکتهاي ثالث است. کارشناسان امنيتي به کاربران توصيه ميکنند به منظور بررسي سوءاستفاده يا عدم استفاده از دادههاي خصوصي خود تعداد و ماهيت برنامههاي موبايلي که به اطلاعات شبکههاي اجتماعي آنها دسترسي دارند را کنترل کنند. بدين منظور کاربران فيس بوک از مسير و کاربران گوگل پلاس از مسير اقدام ميکنند.
_blank
matn
افزايش شکاف ديجيتالي با اينترنت!
هگمتانه- سرويس اقتصاد و دانش: مفهوم شکاف ديجيتالي بيان ميکند که در دنياي جديد، بهرهگيري از فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي ميان کشورهاي مختلف و همچنين درون جوامع به صورت عادلانه تقسيم نشده است. در واقع مردم کشورهاي توسعهيافته در مقايسه با مردم کشورهاي فقير دسترسي مشابهي به اطلاعات ندارند و اينترنت به اين شکاف دامن زده است.
در دنيايي که هر روز بيش از پيش ارتباط افراد در فضاي مجازي شکل ميگيرد و فناوري اطلاعات ساختارها، روالها و ارائه خدمات در بخشهاي مختلف را به طور چشمگيري متحول کرده است، از يک سو شاهد رشد و تکامل برخي از جوامع و از سوي ديگر، شاهد نابرا��ريهاي بينالمللي در زمينه دسترسي به فناوري اطلاعات و ارتباطات هستيم.
ميزان استفاده جوامع از فناوري اطلاعات و به عبارت ديگر، ضريب نفوذ فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي در جوامع فعلي به تشکيل يک طبقهبندي منجر شده که پيامد عمده آن «شکاف ديجيتالي» نام دارد. شکاف ديجيتالي (DIGITAL DIVIDE) به معناي وجود نابرابري در دسترسي و استفاده از فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي بين کشورها و جوامع مختلف است.
با توجه به اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، شکاف ديجيتالي داراي ابعاد مختلف فني، اقتصادي، اطلاعاتي، ارتباطي و دسترسي است. شکاف فناوري به معناي شکاف بين کساني است که به فناوريهاي جديد دسترسي دارند و کساني که به اين فناوريها دسترسي ندارند. در ابعاد اقتصادي، شکاف بين کساني است که توانايي و قابليت استفاده از منابع را براي توسعه زيرساختهاي اطلاعاتي پيشرفته دارند و کساني که ندارند.
سواد اطلاعاتي نيز در برگيرنده مجموعهاي از حداقل مهارتها براي استفاده از ابزارهاي جستجوي اطلاعات براي تعيين منابع اطلاعاتي مفيد براي ارزيابي و دسترسي به رابط اطلاعاتي و ترکيب اين اطلاعات در مکانيزمي است که قابليت حل مشکل اطلاعاتي را داشته باشد.
يکي ديگر از ابعاد تأثيرگذار بر شکاف، بين کساني است که به فناوري اطلاعات و ارتباطات پيشرفته مانند خدمات اينترنتي پهن باند دسترسي دارند و کساني که حتي به اشکال ساده فناوري اطلاعات و ارتباطات مانند خطوط تلفن ثابت دسترسي ندارند. در زمينه دسترسي به اطلاعات نيز اعتقاد بر اين است که برخي از انواع شکاف بين کساني وجود دارد که به ابزارها و حمايتهاي اجتماعي مورد نياز براي دسترسي و تبادل اطلاعات دسترسي دارند و آنهايي که از اين حقوق برخوردار نيستند.
با مراجعه به آمار رسمي داخلي و بينالمللي درمييابيم ضريب نفوذ اينترنت در بين جوامع در حال افزايش و تعداد کاربران اينترنت به سرعت در حال رشد است. مشاهده آمار طي سالهاي ???? تا ???? حاکي از آن است که اينترنت به زودي در سراسر دنيا فراگير خواهد شد.
* تأثيرات اينترنت بر کاهش و افزايش شکاف ديجيتالي
فاز نخست کاهش شکاف ديجيتالي فراهمسازي زيرساختها جهت دسترسي به اينترنت و شبکه جهاني است. از آن جا که خود دسترسي به اينترنت يکي از شاخصههاي سنجش شکاف ديجيتال محسوب ميشود، بديهي است که فراهم شدن تجهيزات اينترنت براي هر کشوري باعث کاهش يافتن شکاف آن با ساير کشورهاي دارا و افزايش شکاف بين آن کشور و کشورهاي محروم خواهد بود و اگر روند فراهم شدن اصل تجهيزات ادامه يابد شکاف در اين زمينه از بين خواهد رفت.
پس از ورود و دسترسي اينترنت، فاز دوم کاهش شکاف ديجيتال با ايجاد و افزايش فرصت ديجيتال فراهم ميشود. شاخص فرصتهاي ديجيتـال يک شاخص ترکيبـي متشکل از ?? شاخص اصلي مـورد توافـق بينالمللي درباره آيسيتي است که بر مبناي سه مقوله فرصت، زيرساخت و بهکارگيري استوار شده است؛ از اين رو افرادي که داراي اينترنت هستند با توجه به زيرساخت فراهم شده امکان بالاتري براي دسترسي به اين اطلاعات خواهند داشت.
همچنين شاخص آمادگي الکترونيک يکي از شاخصهايي است که در چند سال اخير براي مطالعه شکاف آگاهي مورد توجه قرار گرفته است. اين شاخص از طريق سنجش محيط تجارت الکترونيک و عوامل ديگري نظير فرصتهاي شخصي اينترنتي، ميزان پهناي باند، دسترسي مردم به اينترنت، استفاده از برنامههاي متن باز و... تعيين ميشود. با ورود اينترنت به يک کشور و يا استفاده يک کاربر از اينترنت امتياز او در اين زمينه بالا رفته؛ از اين رو موجب کاهش شکاف ديجيتال ميشود.
مفهوم شکاف ديجيتالي بيان ميکند که در دنياي جديد، بهرهگيري از فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي ميان کشورهاي مختلف و همچنين درون جوامع به صورت عادلانه تقسيم نشده است. در واقع مردم کشورهاي توسعهيافته در مقايسه با مردم کشورهاي فقير دسترسي مشابهي به اطلاعات ندارند و اينترنت به اين شکاف دامن زده است. همچنين پيشرفتهاي تکنولوژيک چنان با سرعت اتفاق ميافتد که انتقال همزمان آن به کشورهايي که مولد اين فناوريها نيستند با مشکل روبرو شده است. اينترنت ميتواند باعث افزايش شکاف ديجيتال شود، همانطورکه آمارها هم نشان از افزايش شکاف ديجيتال در سالهاي اخير دارند.
فرهنگسازي براي ورود اينترنت به خانوارها، فرهنگسازي و انجام آموزشهاي لازم جهت افراد مسنتر درمورد محيط نت، ايجاد زيرساختهاي مناسب در روستاها و مناطق کمتر توسعهيافته، ايجاد يا توسعه شبکه ملي اينترنت با توجه به فرهنگ هر کشور و سالم و پاکسازي محيط اينترنت از راهکارهاي استفاده بهينه از اينترنت در راستاي کاهش شکاف ديجيتال است.
_blank
matn
بايد و نبايدهاي کسبوکارهاي اينترنتي در ايران
هگمتانه- سرويس اقتصاد و دانش: يک عضو هيأت علمي دانشگاه با اشاره به روند رو به گسترش حوزه کسب و کارهاي اينترنتي، ايجاد اشتغال در اين حوزه را نيازمند ايجاد زيرساختهاي قوي و همچنين سازوکارهاي اطمينانبخش ارزيابي کرد.
عليرضا ملاحزاده عضو هيأت علمي دانشگاه شاهد تهران با بيان اينکه فروشگاههاي مجازي در کشور ما در حال توسعه بوده و ميتوان بسياري از کالاها را بدون مراجعه حضوري تهيه کرد، گفت: ارائه خدمات اين فروشگاهها عمدتاً محدود به تهران بوده و در بسياري از شهرستانها عملاً فروشگاهي مجازي وجود ندارد و مبادله کالا به همان شيوه سنتي گذشته جريان دارد. با اين اوصاف ايجاد اشتغال گسترده در اين حوزه آن هم در يکسال تصوري دور از ذهن است.
اين استاد دانشگاه با اشاره به صحبتهاي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره ايجاد اشتغال گسترده در حوزه کسب و کارهاي اينترنتي اظهار کرد: در حال حاضر بزرگترين فروشگاه مجازي کشور کمتر از 5000 نيرو دارد که در نگاه نخست حداقل بايد ?? فروشگاه مجازي با عظمت فروشگاه مذکور در کشور ايجاد کرد تا به اين تعداد اشتغال دست يافت که بازهم نشدني و صرفاً در حد وعده است. ضمن اينکه با فرض ايجاد اين تعداد فروشگاه مجازي عملاً از تمامي ظرفيت آنها استفاده نخواهد شد.
وي با بيان اينکه کسب و کارهاي گسترده اينترنتي نيازمند ايجاد زيرساختهاي قوي در اين حوزه است، ادامه داد: براي افزايش اشتغال در اين حوزه لازم است که زيرساختهاي اينترنت پرسرعت در تمامي کشور ايجاد شود، سپس در راستاي افزيش مهارتهاي عمومي افراد در استفاده از فضاي مجازي اقدامات اساسي صورت پذيرد. در حالي که متأسفانه جمعيت زيادي از جامعه ما توانمندي لازم در استفاده از فضاي مجازي را ندارند و عملاً با آن بيگانه هستند. مشکل عمده ديگري که در حوزه کسب و کار اينترنتي وجود دارد بياعتمادي اغلب مردم نسبت به خريد از فروشگاههاي مجازي است.
ملاحزاده پيشنهاد کرد: بايد با اتخاذ راهکارهايي اعتماد عمومي به اين گونه فروشگاهها جلب شده و نظارتهاي ويژهاي از طريق مراجع ذيربط نظير پليس فتا بر اين فروشگاهها اعمال شود تا احتمال هرگونه سوء استفاده احتمالي اين فروشگاهها از مشتريان به حداقل برسد. همچنين ايجاد سازوکارهاي اطمينانبخش توسط فروشگاههاي مجازي نظير قابليتهاي ويژهاي که برخي سايتهاي مجازي معتبر بينالمللي در ارتباط با مشتريان خود به اجرا درميآورند که امکان بازگشت کالا در صورت وجود هرگونه عيب و ايراد يا مغايرت با اصل ارائه شده کالا در سايت را فراهم ميکنند. همچنين امکان رديابي کالا از زمان فروش تا زمان تحويل از ديگر امکانات اين فروشگاههاي مجازي براي مشتريان خود است که بسيار ميتواند در جلب اعتماد مشتريان مؤثر باشد.
وي درباره ساير موارد کسب و کارهاي اينترنتي نيز اضافه کرد: از جمله مشاغل ديگر که ميتوانند در راستاي افزايش اشتغال اينترنتي نقش مؤثري ايفا کنند، تاکسيها و پيکهاي اينترنتي هستند که امروزه در حال گسترش هستند اما بايد توجه داشت که هر يک از اين موارد نياز به امکانات عظيم زيرساختي براي پوشش و خدماترساني مناسب دارند. ضمن اينکه در کنار آن توسعه نرمافزارهاي کاربردي هر مورد خود مستلزم بهکارگيري کارشناسان خبره مهندسي کامپيوتر است که عملي شدن آن موجب اشتغالزايي بيشتري نيز خواهد شد.
ملاحزاده با تقسيمبندي مخابرات از ديدگاه کلان به دو بخش اصلي مخابرات نظامي و مخابرات تجاري در خصوص اين دو حوزه اظهار کرد: در بخش مخابرات نظامي پيشرفتهاي زيادي در کشور صورت گرفته است؛ به نحوي که امکان صادرات محصولات اين حوزه به خارج از کشور نيز وجود دارد اما در بخش مخابرات تجاري متأسفانه عموماً واردکننده ميباشيم و تحقيقات و ساخت شبکههاي نمونه نيز در داخل کشور صورت نميگيرد.
وي با بيان اينکه به طور کلي هر شبکه مخابراتي از يک سري زير شبکه تشکيل شده است که هر زير شبکه خود شامل يکسري نرمافزار و يکسري سخت افزار ميشود. ساخت بسياري از اين زير شبکههاي مخابراتي را در داخل کشور عملي دانست و گفت: ساخت اين شبکهها در داخل کشور ميتواند به نحو گستردهاي اشتغالزا باشد. براي نمونه آنتنهاي تلفن همراه به عنوان يک زيرسيستم مخابراتي در کشور در حجم قابل توجهي به کشور وارد ميشوند، حال آنکه امکان طراحي، ساخت و توليد آن در داخل کشور وجود دارد که ميتواند بازار کار وسيعي در داخل ايجاد کند. همچنين ديگر اجزاي شبکه تلفن همراه نظير فرستنده، گيرنده، بخش نرمافزار و مديريت شبکه نيز امکان بوميسازي در داخل کشور را دارند که متأسفانه در حال حاضر در اين حوزهها صرفاً واردکننده ميباشيم.
_blank
matn
استاندار همدان در ديدار مديرکل امور مالياتي استان:
همه ما وظيفه داريم امور مالياتي را کمک کنيم تا چرخ اقتصادي مملکت به درستي بچرخد
هگمتانه- گروه خبر: به مناسبت فرارسيدن هفته فرهنگ مالياتي، دلشادي مديرکل امور مالياتي استان به همراه معاونان و رئيس اداره حراست و مسؤول روابط عمومي با حضور در استانداري همدان با محمدناصر نيکبخت استاندار همدان، ديدار و گفتگو کردند.
به گزارش هگمتانه به نقل از روابط عمومي اداره کل امور مالياتي استان همدان، در اين ديدار استاندار همدان در سخناني با ابراز خرسندي عميق از ديدار با مديرکل امور مالياتي استان و همکاران وي و عرض تبريک صميمانه به مناسبت هفته ماليات، افزود: آقاي دلشادي، مديري توانمند، با تجربه و کاربلد است و به يقين انتقال تجربيات ارزشمند وي به جوانان باعث افزايش مهارت، توان و انگيزه آنان خواهد شد.
نيکبخت در ادامه صحبتهاي خود در خصوص اهميت پرداخت ماليات مطالبي را عنوان کرد و افزود: با توجه به اينکه قرار است از درآمدهاي نفتي فاصله بگيريم و اتکا درآمدهاي کشور به نفت را کاهش دهيم پس راهي جز وصول ماليات و تکيه بر درآمدهاي مالياتي وجود ندارد، بنابراين همه ما وظيفه داريم امور مالياتي را کمک کنيم تا چرخ اقتصادي مملکت به درستي بچرخد.
وي در زمينه اهميت کشف منابع جديد مالياتي نيز مطالبي را مطرح و خاطرنشان کرد: شناسايي منابع جديد مالياتي در افزايش درآمدهاي مالياتي و عدم فشار به واحدهاي توليدي موجود بسيار مؤثر خواهد بود.
استاندار همدان ارتباط و رفتار خوب و صحيح با مؤديان مالياتي و تکريم آنها و نيز برقراري تعامل سازنده و راهنمايي درست آنها در ايجاد رغبت براي افزايش سرمايهگذاري در امر توليد را مهم برشمرد و افزود: توصيه بنده اين است که هم ماليات گرفته شود و هم تعامل با مؤديان مالياتي به درستي صورت گيرد.
استاندار همدان در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص ارتباط رونق توليد با افزايش درآمدهاي مالياتي، آگاهي مؤديان از مصارف ماليات پرداختي و خدمات صورت گرفته از محل درآمدهاي مالياتي، تأثير ماليات در آباداني کشور، فرهنگسازي مالياتي و برخورد با فرار مالياتي، نکات بسيار مهمي را برشمرد و تصريح کرد: براساس آموزههاي اسلامي، پرداخت ماليات شرعاً واجب است و اين موضوع از لحاظ عرفي و قانوني نيز يک تکليف و وظيفه ملي است.
وي در پايان صحبتهاي خود تأکيد کرد: ما به صورت همه جانبه از شما و مجموعه اداره کل امور مالياتي استان حمايت ميکنيم.
در آغاز اين ديدار نيز دلشادي در سخناني با گراميداشت هفته فرهنگ مالياتي، گزارش مبسوط و کاملي از عملکرد اداره کل امور مالياتي استان و برنامههاي در دست اقدام اين اداره کل ارائه کرد و افزود: تکريم ارباب رجوع و ايجاد رضايتمندي در آنها، هماهنگي و همکاري مؤثر و تنگاتنگ با بخش خصوصي از جمله اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي، اتاق اصناف و اتاق تعاون از جمله اقدامات و برنامههاي اصلي ما در اداره کل است.
وي در پايان، آموزش همکاران و همچنين آموزش مؤديان مالياتي، تکريم همکاران و تکريم مؤديان مالياتي، ايجاد انگيزه کاري در کارکنان و نيز ارتقا آنان براساس شايستگي و ظرفيتهاي کاري را از ديگر برنامههاي جدي اداره کل امور مالياتي برشمرد.
_blank
matn
تنزل ?? پلهاي رتبه دولت الکترونيک ايران
در گزارشهاي بينالمللي
هگمتانه- سرويس اقتصاد و دانش: در حالي که تحقق دولت الکترونيک يکي از برنامههاي اصلي دولت يازدهم بوده و مسؤولان گزارشهاي متعددي از اقدامات در اين باره ارائه ميکنند اما از سال ???? تا ???? رتبه جهاني ايران در دولت الکترونيک ?? رتبه تنزل يافته است.
در حالي که سازمان فناوري اطلاعات ايران از چند سال پيش متولي انحصاري دولت الکترونيک در کشور شده و اقدامات متعددي در اين باره انجام ميدهد اما در گزارشهاي جهاني سازمان ملل متحد، رتبه جهاني ايران با 74 رتبه تنزل در مشارکت الکترونيکي از سال 2012 تا 2016 در دولت الکترونيک و 6 رتبه سقوط EGDI از رتبه 100 در سال 2012 به رتبهي 106 در سال 2016 مواجه بوده است.
اين در حالي است در چهار سال دولت يازدهم، اينترنت ثابت و همراه در کشور رشد چشمگيري داشته است؛ به طوري که در بخش پهناي باند داخلي ظرفيت حدود 600 گيگابيت در ثانيه در سال 92 به 10 ترابيت بر ثانيه (بيش از 10 هزار گيگابيت بر ثانيه) در سال 96 رسيده و در بخش بينالملل نيز پنهاي باند حدود 70 گيگابيت بر ثانيهاي در سال 92 به پهناي باند بينالمللي حدود 800 گيگابيت بر ثانيه در سال 96 رسيده است.
با توسعه اينترنت همراه از سوي اپراتورهاي همراه زمينه خوبي براي اجراي دولت الکترونيک، دولت همراه و شهر هوشمند فراهم شده است. هماکنون خدمات نسل چهارم و چهار و نيم تلفن همراه در 700 شهر و و خدمات نسل سوم تلفن همراه در هزار شهر و روستا ارائه ميشود و 27 هزار روستاي کشور نيز از خدمات اينترنت پرسرعت ثابت استفاده ميکنند.
علاوه بر توسعه دسترسي به اينترنت، اجراي آزمونههاي شهر هوشمند توسط برخي نهادهاي وابسته به دولت و رياست جمهوري در مناطق آزاد، نشان ميدهد فرصتهاي خوبي براي راهاندازي مناسب دولت الکترونيک و همراه وجود دارد.
کندي پيشرفت اجراي شبکه ملي اطلاعات مانند کندي پيشرفت دولت الکترونيک تا پيش از سال 1395 مشهود بود تا اينکه وزير ارتباطات مسؤوليت شبکه ملي اطلاعات را از سازمان فناوري اطلاعات به شرکت ارتباطات زيرساخت با مديريت جوان محول کرد و از آن پس شاهد افتتاح دو فاز اوليه از اين شبکه در کشور بوديم.
اکنون با توجه به کندي پيشرفت دولت الکترونيک به نظر ميرسد بهتر است سياستهاي زودبازده و تأثيرگذاري در بخش دولت الکترونيک در دولت اتخاذ شود تا جايگاه واقعي ايران در بخش دولت الکترونيک و مشارکت الکترونيک زودتر محقق شود.
در کنار وايفاي سيبزميني قرار دهيد
براساس تحقيقات به دليل وجود آب و مواد شيميايي در سيبزمينيها، آنها قادر هستند همانند بدن انسان سيگنال امواج راديويي را به خود جذب کنند.
امواج راديويي در جهان امروز با گسترش فناوري در فضاي زندگي انسان روز به روز در حال افزايش است. پراکندگي اين امواج تأثيرات مخربي بر سلامت جامعه دارد؛ از اين رو کارشناسان سعي در کنترل و اطلاعرساني مضرات امواج راديويي دارند.
يکي از نگرانيهاي بزرگ براي حفظ سلامت جامعه فراگير شدن سرطان است. هنوز به صورت کامل سرطانزا بودن اشعههاي وايفاي به اثبات نرسيده است و کارشناسان در اين مورد اختلاف نظرات بسياري دارند. اما تأثيرات مثبت اشعههاي فرستاده شده از سمت مودمها بر پيشرفت سرطان در نمونههاي آزمايشگاهي به اثبات رسيده است.
* جلوگيري از پيشرفت سرطان
پزشکان براي جلوگيري از روند گسترش بيماريهاي مرتبط با اشعههاي توليد شده توسط مودم دوري از وسايل متصل به مودم را براي کاربران اينترنت توصيه ميکنند. اما براساس تحقيقات به دليل وجود آب و مواد شيميايي در سيبزمينيها، آنها قادر هستند همانند بدن انسان سيگنال امواج راديويي را به خود جذب کنند.
_blank
matn
حرکت کشور به سمت ايجاد مراکز داده بزرگ
هگمتانه- سرويس اقتصاد و دانش: کشور بايد به سمت ايجاد ديتاسنترهاي بزرگ و خدمات ابري حرکت کند و در صورتي که بتوانيم در اين حوزه فعال باشيم ميتوانيم با ايجاد شهرهاي هوشمند مشکلات کلانشهرها را برطرف کنيم.
سيدابوالحسن فيروزآبادي دبير شوراي عالي و رئيس مرکز ملي فضاي مجازي کشور با بيان اين مطلب گفت: با ورود جي? تا سال ???? براساس هدفگذاري غربيها ما شاهد تحولات بزرگي در بازار و شبکهها خواهيم بود و بازار داده در حال حاضر حدود ??? ميليارد دلار بوده که ? تا?? درصد آن در حوزه خدمات ابري است.
وي با اشاره به اين که توليد داده در جهان در پنج سال گذشته حدود ?? برابر شده است، گفت: رشد توليد داده با رشد اقتصادي آن توازن ندارد و اقتصاد اين حوزه تنها دو برابر رشد داشته است که اين نشاندهنده اين است که رشد سريع حجمي و کيفي در مراکز داده ايجاد شده اما رشد اقتصادي متناسب با آن وجود نداشته است.
فيروزآبادي تأکيد کرد: در صورتي که به اين مهم توجه نشود ما در بحث قدرت مراکز داده در سطح فضاي مجازي دچار عقبماندگي خواهيم شد. در واقع در حکومتها بحث مديريت قدرت و انداره قدرت پيشترها در حوزه جغرافيا، جمعيت، وسعت سرزمين، موقيعت جغرافيايي و امثالهم مطرح بود اما با شکلگيري فضاي مجازي بحث ژئوپلتيک سنتي، روابط قدرت مبتني بر جغرافيا و روابط دولت و ملت تضعيف شده و نظام سرمايهداري نوآور در حوزه داده و اطلاعات در حال شکلگيري است.
وي با اشاره به مراکز داده قدرتمند جهاني همچون آمازون، گوگل، ماکروسافت و ياهو که عمدتاً آمريکايي هستند، تصريح کرد: در کشورهاي شرق آسيا عمده مراکز داده مربوط ميشوند به اپراتورهاي تلکام که اين نشاندهنده يک نوع عدم توازن در نگاه به طراحي بازار در شرق و غرب است. در واقع يکي از مواردي که بايد در داخل کشور به آن توجه شود ايجاد الگوي اقتصادي است که اين الگو بايد براساس راهبردهاي کلان در ايران شکل گيرد اما متأسفانه ما در اين حوزه دچار تأخر در حوزه تدوين راهبردي، مقررات گذاري و تأخر در پيادهسازي الگوهاي مناسب مبتني بر راهبردهاي ملي بر فضاي مجازي هستيم.
رئيس مرکز ملي فضاي مجازي کشور با تأکيد بر اين که از نمادهاي مهم شکلگيري ژئوپلتيک فضاي مجازي توزيع مراکز دادهها است، اظهار کرد: پيشتر مطرح بود که ايران به دليل موقعيت مناسب ژئوپلتيک ميتواند محل مناسب ترانزيت کالا، انرژي و شبکههاي ارتباطي در دنيا باشد و امروز نيز ميتواند محل مناسب انباره دادهها در منطقه باشد؛ چرا که در حال حاضر در دنيا کشورهايي داراي اهميت ژئوپلتيکي بيشتري ميشوند که مراکز داده فراملي دارند.
وي افزود: متأسفانه ما در اين حوزه داراي نواقصي هستيم که باعث شده حتي بخشي از سايتهاي ايراني .IR هم دادههايش به دلايل فني و اقتصادي همچون امنيت و پايداري شبکه و قيمت در خارج از کشور نگهداري شود.
فيروزآبادي گفت: در کشور براي راهاندازي مراکز داده رقابت بسيار وجود دارد اما مراکز دادهاي که شکل ميگيرند معمولاً غير استاندارد در زمينه حفاظت فيزيکي، الکترونيکي، نرمافزاري، امنيتي و پايداري در سرويس هستند.
دبير شوراي عالي فضاي مجازي تأکيد کرد: ظرفيتهاي بزرگ ديتايي به دليل مصرف ? تا ? برابري انرژي نميتواند در جزاير پراکنده و مراکز داده کوچک باشد و در حال حاضر مصرف مراکز داده کشور آمريکا بيش از برق مصرفي شهر مدرن و صنعتي نيويورک است، بنابراين اگر در کشور اين مهم رعايت نشود و مراکز داده بزرگ در بخش خصوصي شکل نگيرند بايد در آينده نيروگاههاي عظيم راهاندازي شود تا تأمينکننده انرژي مراکز داده در کشور باشند.
وي افزود: بايد سازمانهايي که در کشور نسبت به راهاندازي مراکز داده اقدام ميکنند مراکز داده افزونگيشان را به بخش خصوصي واگذار کنند. ما يکي از مشکلاتمان در نشاني دهي سايتهاي ايراني، مسيريابي است که تأخير زيادي دارد و اين به دليل ضعف ما در ايجاد مراکز داده بزرگ در کشور است چون بازيگر جدي در دنيا در اين حوزه نيستيم معمولاً مسيريابي با تأخير زياد به ما اختصاص مييابد.
دبير شوراي عالي فضاي مجازي کشور اعلام کرد: با شکلگيري مراکز داده استاندارد بايد ساختارهاي نهادي متناسب براي آن نيز شکل گيرد. ما الان در کشور فاقد مدل و نظام ارزيابي، نظام رتبهبندي و نظام نظارت براي مراکز داده هستيم.
فيروزآبادي گفت: بايد در حوزه قانونگذاري، نظارت و اشتراکگذاري دادهها، نظامهاي مربوط شکل گيرد اما اين تنها با توان مرکز ملي فضاي مجازي و يا ساير مراکز به تنهايي امکانپذير نيست بلکه نياز به يک اراده و همکاري ملي در اين حوزه است.
_blank
|