|
نسخه های قبلی |
![]() matn
هشدار ميدهد
سودجويان، روي حاجي فيروز را سياهتر نکنندهگمتانه- سرويس شهر، سميه قاسمي: چند روز مانده به پايان سال، بازار خريدهاي نوروزي شلوغ و پرجنب و جوش ميشود.
انگار همه براي نونوار شدن و خريدهاي شب عيد عجله دارند، کوچهها، خيابانها و بازارها از آدمها پر و خالي ميشود تا سال کهنه بساط خود را جمع کند و جايش را به سال جديد بدهد.
ميان اين همه تکاپو و تقاضا، شايد عدهاي باشند که براي سودهاي بادآورده از جيب مردم خيال موجسواري را در سر پرورانده باشند.
با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، اختصاص بخشي از درآمد هر خانوار به خريدهاي سال نو و نيازهاي شب عيد به عنوان دغدغهاي مطرح ميشود و اين شرايط فرصتي فراهم ميآورد تا سودجويان از نياز مردم به خريد اقلام، سوءاستفاده کرده و قيمت اجناس خود را دولاپهنا کنند و اينجاست که مَثَلِ يک بازار و ده نرخ مصداق پيدا ميکند.
آن روي سکه انصاف کسبه، روي نامبارک کمفروشي است که اين معضلي است و گاه ترکههايش پيکر بازار شب عيد و شهروندان را سياه و کبود ميکند.
عدم نظارت و کنترل بر واحدهاي صنفي موجب ميشود تا اسب افسارگسيخته گراني با سرعتي هرچه تمامتر بر پيکر بيرمق مردم بتازد و در اين بين عدهاي نيز هستند که چه سال نو در پيش باشد و چه نباشد، عنوان قشر مستضعف بر پيشاني سرنوشتشان حک شده و واي به حال سوءاستفادهگران از چنين اقشاري و واي به حال گرانفروشان!
در چنين شرايطي ضرورت تشديد نظارتها و جلوگيري از موجسواري سوءاستفادهگران بيش از پيش احساس ميشود و اين مردم هستند که به عنوان ناظران بر عملکرد بازرسان ميتوانند گواهي دهند که کنترل بازار در دست نيروهاي نظارتي است و يا...
به همين منظور گفتگويي ترتيب داديم با تني چند از شهروندان که در ادامه گزارش به آن پرداخته شده است.
* حال اقتصاد مملکت خوب نيست
رحمان پرويزي يکي از شهرونداني است که همراه خانواده در حال خريد روزهاي پاياني سال است.
وي در گفتگو با خبرنگار هگمتانه با بيان اين جمله که "اين روزها نهتنها حال بازار شب عيد که حال اقتصاد مملکت نيز خوب نيست"، گفت: رکود بازار در طول سال موجب شده عدهاي سوءاستفادهگر در تلاش باشند تا براي رسيدن به مقاصد اقتصادي يک ساله خود جيب مردم را خالي کنند.
وي ادامه داد: در چنين شرايطي سخن گفتن از نظارت حال مردم را خوب نميکند؛ چراکه مردم از سخنان بياثر خسته شدهاند.
پرويزي بيان کرد: تعدد دستگاههاي بازرسي در اين زمينه ميتواند راهگشا باشد؛ چراکه رستههاي زيادي از اصناف در شبهاي پاياني سال مورد توجه مردم قرار ميگيرند.
* دست دلالها را ببنديد
محمد جلاليان نيز با بيان اينکه سوءاستفاده از بازار ميوه و محصولات کشاورزي نيز در روزهاي پاياني سال به چشم ميخورد، اظهار کرد: واسطهگري و دلالبازي هم در اين بازار غوغا ميکند به طوري که شايد حداقل سود حاصل از فروش محصول نصيب کشاورز ميشود و بيشترين سود را دلالها ميبرند.
وي افزود: دولت علاوه بر نظارت بر بازار بايد با کوتاه کردن دست دلالان و فراهم آوردن ذخاير کافي، از نوسان بازار ميوه جلوگيري کند.
* نميخواهيم پولمان را آتش بزنيم
اکرم حقيقتي هم در خصوص کيفيت اجناس عرضه شده عنوان کرد: به عقيده من مطلوب يا نامطلوب بودن کيفيت کالاهاي خريداري شده امري مهم است؛ وقتي در ازاي مبلغ پرداختي، کيفيت محصول را مشاهده نکنيم، گمان ميکنيم پولمان را آتش زدهايم.
وي تأکيد کرد: اين وظيفه نهادهاي نظارتي است که به کيفيت اجناس عرضه شده به ازاي نرخ تعيين شده نظارت کنند.
* شجاعي: نظارت بر عرضه 61 قلم کالاي اساسي در حال انجام است
در همين رابطه معاون بازرسي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با اشاره به اينکه در ايام پاياني سال بازرسي و نظارت، با اولويت کالاهاي اساسي انجام ميشود، گفت: البته بايد دانست که در اين رابطه مديريت نظارت بر عهده اتاق اصناف است.
عليرضا شجاعي ادامه داد: در راستاي تنظيم بازار، ذخيرهسازي کالاهاي اساسي و اقلام مورد نياز شب عيد مردم نظير گوشت، مرغ، ميوه و آجيل انجام شده و به محض کمبود اين اقلام در بازار، توزيع از انبارها آغاز ميشود.
وي تصريح کرد: در روزهاي پاياني سال نظارت بر عرضه 61 قلم کالاي اساسي در اولويت کار بازرسان قرار ميگيرد که در اين خصوص بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت در کنار بازرسان اتاق اصناف به گشت مشترک مبادرت ميکنند.
شجاعي همچنين عنوان کرد: همزمان با گشتهاي پيشگفته، در 13 حوزه مختلف نيز به کمک نهادهاي دستاندرکار، کيفيت خدمات عرضه شده مورد بازرسي قرار ميگيرد.
وي در پاسخ به سؤال خبرنگار هگمتانه مبني بر اينکه آيا با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال شاهد جهش قيمت در اقلامي چون گوشت و مرغ خواهيم بود يا نه؟ گفت: البته نميتوان اين موضوع را به طور قطع پيشبيني کرد اما با توجه به ذخاير موجود و توزيع اين ذخاير براي تنظيم بازار، انتظار ميرود جهش قيمتها نداشته باشيم.
شجاعي در رابطه با آجيل عرضه شده در بازار و نظارت بر قيمت و کيفيت توزيع اظهار کرد: خوشبختانه در اين حوزه نيز نظارت کافي وجود دارد و قيمتها نسبت به سال گذشته تغيير محسوسي نداشته به غير از بادام هندي که البته اين قلم به دليل وارداتي بودن، تکانهاي قيمتي را حس کرده است.
وي با اشاره به اينکه مانور نظارتي اتاق اصناف و سازمان صنعت، معدن و تجارت از دوازدهم اسفند تا سي و يکم فروردين ماه به طور مستمر ادامه خواهد داشت، گفت: کشيکها، ستاد خبري و بازرسان ما در اين ايام فعال هستند و مردم ميتوانند هر نوع گرانفروشي، درج نشدن قيمت بر روي کالاها، نبود کيفيت و تقلب را از طريق سامانه پيامکي 1000127 به اتاق اصناف گزارش کنند.
وي بيان کرد: بازرسان اتاق اصناف به محض دريافت گزارش از طريق سامانه پيامکي، با حضور در محل به بررسي شرايط و جريمه فرد خاطي مبادرت ميکنند.
* فرساييوحيد: سامانه پيامکي 1000127 را به خاطر بسپاريد
* همکاران ما شبانهروز در خدمت مردم هستند
رئيس اتاق اصناف همدان هم با اشاره به اينکه بازرسي ويژه بازار از پانزدهم اسفندماه تشديد شده، گفت: بازرسيها تا پانزدهم فروردين ماه ادامه داد.
حميدرضا فرساييوحيد با بيان اينکه واحد نظارت و بازرسي اتاق اصناف اين روزها با اجراي گشت مشترک با تعزيرات حکومتي و سازمان صنعت، معدن و تجارت به بررسي وضعيت بازار شب عيد مشغول است، اظهار کرد: نظارت بر بازار با بهرهگيري از سامانه پيامکي 1000127 که شهروندان را بازرسان مردمي ما قرار داده، شدت پيدا کرده است.
وي افزود: همکاران ما به صورت شبانهروز در خدمت شهروندان و مسافران نوروزي هستند تا تخلفات اصناف را مورد بررسي و رسيدگي قرار دهند.
فرساييوحيد همچنين با تأکيد بر اينکه امسال نيز مطابق روال سالهاي گذشته مراکز عرضه ميوه دولتي از بيست و ششم اسفندماه فعال ميشود، عنوان کرد: بازرسان اتحاديه ميوه و ترهبار، اتاق اصناف و تعزيرات حکومتي، روزانه بازار را رصد و قيمتها را کنترل ميکنند.
وي با تأکيد بر اينکه خوشبختانه ذخيره اقلام ميوه، گوشت و مرغ کمک خواهد کرد تا تنظيم بازار به خوبي به انجام برسد، گفت: با تدابير انديشيده شده، مردم با افزايش قيمتها مواجه نخواهند شد.
وي در پاسخ به سؤال خبرنگار هگمتانه در خصوص تغيير کاربري برخي فروشگاهها به منظور عرضه آجيل، شيريني و شکلات گفت: طرح بازرسي اتاق اصناف از فروشگاههاي عرضه آجيل از 15 اسفند آغاز شده و تا 15 فروردين ادامه دارد که هدف از اين بازرسيها رضايتمندي مردم و کنترل فروشگاههاي عرضه محصولات است.
وي افزود: سال گذشته ميزان تقاضاي آجيل از سوي مردم به دليل ايام فاطميه کم بود که با پشت سر گذاشتن اين ايام ميزان تقاضاي مردم افزايش مييابد و همين پيشبينيها موجب شد تا عدهاي از مغازهداران با تغيير کاربري به فروش آجيل روي آورند که البته با بررسيهاي انجام شده 30 واحد صنفي پلمب شد و بقيه نيز در دست بررسي است.
وي بيان کرد: مطابق قانون، در ابتدا براي واحدهايي که تغيير شغلي داشتهاند اخطاريه صادر ميشود و در صورت بيتوجهي، اين واحدها پلمب ميشود.
وي همچنين با اشاره به برگزاري نمايشگاه بهاره به مدت 5 روز، گفت: با برگزاري اين نمايشگاه سعي در تنظيم بازار داريم.
وي در نهايت اعلام کرد: ساما��ه پيامکي 1000127 راه ارتباطي ميان ما و شهروندان است تا چنانچه تخلفي از يک واحد صنفي سر زد، بررسي و رسيدگيهاي لازم انجام شود.
* گازراني: برگزاري نمايشگاه بهاره براي تنظيم بازار
نماينده اتاق اصناف همدان در گفتگو با خبرنگار هگمتانه با اشاره به اينکه نمايشگاه بهاره با تأکيد وزير صنعت، معدن و تجارت، براي تنظيم بازار برگزار ميشود، گفت: امسال هم اين نمايشگاه با 250 غرفه در محل نمايشگاههاي دائمي همدان داير شده است.
احمد گازراني افزود: اين نمايشگاه از شانزدهم تا بيستم اسفندماه به مدت پنج روز برگزار ميشود و کالاهاي اساسي، پوشاک، کيف، کفش و لوازم بهداشتي در آن عرضه ميگردد.
وي عنوان کرد: در اين نمايشگاه اقلام با 10 تا 15 درصد کاهش قيمت نسبت به بازار عرضه ميشود و قيمتها به تأييد کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت رسيده است.
گازراني در پاسخ به انتقاد خبرنگار هگمتانه مبني بر اينکه اجناس عرضه شده در نمايشگاه بهاره کيفيت لازم را ندارد و اين امر موجب عدم استقبال مردم از نمايشگاه ميشود، اظهار کرد: امسال تمام تلاشمان را کردهايم تا اقلامي در نمايشگاه عرضه شود که به لحاظ کيفيت، تأييد شده باشد اگرچه با توجه به اينکه در اين نمايشگاه حضور اقشار مختلف مردم را داريم اجناس در سه درجه با سه نوع قيمت به شهروندان عرضه شود.
وي در خصوص قيمت مرغ و گوشت عرضه شده نيز گفت: قيمتها زير نظر کميسيون نظارت و بازرسي است و اتاق اصناف نيز بر عدم تخلف در نمايشگاه نظارت کامل دارد.
وي با بيان اينکه سال گذشته به دليل رکود موجود در بازار، نمايشگاه بهاره را برگزار نکرديم، گفت: امسال به دليل تنظيم بازار و رفاه حال مردم اين نمايشگاه را برگزار کرديم اما در اين شرايط نيز بازاريان را فراموش نکرديم و مدت نمايشگاه را از ده روز به پنج روز کاهش داديم.
وي اعلام کرد: نمايشگاه بهاره شانزدهم تا بيستم اسفندماه از ساعت 10:30 تا 20:30 پذيراي بازديدکنندگان است.
_blank
matn
روزي حلال و آثار سوء حرام خواري
هگمتانه- سرويس شهر: خداوند متعال براي تمام مخلوقات «روزي حلال» مقدّر فرموده است. اگر انسان عجله نکند و قناعت و صبر را پيشه خود سازد، تمام رزق مقدرش به او خواهد رسيد. کساني که از کسب حرام پرهيز نميکنند، خيال ميکنند اگر از مال حرام صرفنظر کنند، کمبودي در معاششان پديد ميآيد و سخت محتاج و گرفتار ميشوند. خداوند ميفرمايد: وَمَا مِن دَآبَّةٍٍ فِِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَي ا... رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا کُلٌّ فِي کِتَابٍ مُبِينٍ؛ «هيچ جنبندهاي در زمين نيست، مگر اينکه روزي او برخداست. او قرارگاه و محل نقل و انتقالش را ميداند. همه اينها در کتاب آشکاري ثبت است.»
* آثار سوء حرامخواري
هر مالي که انسان از راه نامشروع و حرام کسب کند، علاوه بر اينکه معصيت نموده و داراي عقوبتهاي اخروي است، در دنيا نيز موجب گرفتاريهاي جبران ناپذير خواهد شد.
1. بيبرکتي اموال
حرامخواري برکت را از مال ميبرد. امام صادق(ع) فرمود: «کسي که مالي را از راه غير مشروع به دست آورد، ساختمان و آب و گل بر او مسلط ميشود (تا مال او را تلف کند)»؛ يعني مال و عمر خود را در آب و گلي مصرف ميکند که نه براي دنيا نفعي دارد و نه براي آخرتش. گويا اين قطعه از زمين مأمور بوده تا مال او را ببلعد.
2. پذيرفته نشدن عبادات
خوردن مال حرام مانع قبولي عبادات است. پيامبر گرامي اسلام(ص) فرمود: «هر شب در بيتالمقدس فرشتهاي فرياد ميزند: هر کس مال حرامي بخورد، خداوند هيچ عمل واجب يا مستحبي از او را نمي پذيرد».
سليمان بن خالد ميگويد: از امام صادق(ع) درباره اين سخن خداوند پرسيدم:
وَقَدِمْنَا إِلَي مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنثُورًا؛ «و ما به سراغ اعمالي که انجام دادهاند، ميرويم و همه را همچون ذرات غبار پراکنده در هوا قرار ميدهيم.»
حضرت فرمود: آگاه باش، به خدا قسم هر چند اعمال اينها مفيدتر و درخشندهتر از پارچههاي سفيد مصري باشد، از آنها پذيرفته نميشود؛ زيرا ايشان از حرامخواري پرهيز نمي کنند.
پيامبر(ص) فرمود: «العِبادَةُ مَعَ أکلِ الحَرام کَالْبِناء عَلَي الرّمْلِِِ؛ عبادت کردن با حرامخواري، مانند بنا کردن روي زمين ريگزار است»؛ يعني چنان که بنا بدون زيرسازي محکم، خراب و نابود ميشود و صاحب آن از آن بهرهاي نميبرد، عبادت کسي که از حرام پرهيز نميکند هم فايدهاي برايش ندارد.
امام صادق(ع) ميفرمايد: هر گاه کسي مالي از غير راه حلال به دست آورد و با آن به حج مشرّف شود، چون گويد «لَبَّيْکَ اللّهُمَّ لَبَّيْکَ»، خطاب ميرسد: «لا لّبَّيْکَ و لا سَعْدَيُکَ؛ تو نيامدي و رستگار نشدي»؛ يعني حج تو با مال حرام قبول نمي شود.
3 به استجابت نرسيدن دعا
دعاي حرامخوار مستجاب نميشود. پيامبر اکرم(ص) فرمود: «کسي که لقمه حرامي بخورد، تا چهل روز نمازش قبول نميشود و تا چهل روز دعايش مستجاب نميگردد و هر گوشتي که در بدن او از حرام روييده شود، به آتش جهنم سزاوارتر است ».
و نيز فرمود: «کسي که دوست دارد دعايش مستجاب شود، بايد از درآمد و خوراک حلال و پاکيزه بهرهمند شود و از حرام بپرهيزد».
شخصي به پيامبر اکرم(ص) عرض کرد: دوست دارم دعايم مستجاب شود. حضرت فرمود: «خوراک خودت را پاک گردان و از حرامخواري دوري کن».
خداوند متعال به عيسي بن مريم فرمود: «به ظالمان بنياسرائيل بگو: در حالي که مال حرامي در تصرف آنهاست، مرا نخوانند که در اين حال مورد لعن من واقع ميشوند و آنها را از نعمتهايم، دورشان ميسازم».
4. قساوت قلب
خوراکي که انسان تناول ميکند، اگر پليد و حرام باشد، قلب را تيره ميسازد. در اين صورت ديگر از او اميد خيري نيست و پند و اندرز در او اثر نميکنند و سختترين مناظر رقت بار او را متأثر نميکند. امام حسين(ع) به لشکريان عمر سعد فرمود: « علت اينکه شما نافرمانيام ميکنيد و به سخن من گوش فرا نميدهيد، اين است که شکمهايتان از حرام پر شده و بر دلهايتان مهر خورده و ديگر حق را نميپذيريد. واي بر شما! آيا انصاف نميدهيد؟ آيا گوش فرا نميدهيد!؟».
_blank
matn
نقش برنامهريزي شهري
در کاهش آسيبپذيري شهرها در برابر زلزله
محمد فرامرز منفرد
يکي از مهمترين عوامل در کاهش ضايعات زلزله وجود آمادگي قبلي يک جامعه براي برخورد با اين پديده است. آمادگي براي برخورد با زلزله جنبههاي گوناگوني دارد اما در کشور ما تاکنون به يکي از جنبههاي آن توجه شده و آن مقاومسازي سازهها در برابر زلزله است. کاهش آسيبپذيري شهر در برابر زلزله تنها از طريق تمهيدات ساختماني به دلايل متعددي مقدور نخواهد بود و هنگامي تحقق مييابد که در برابر خطرهاي زلزله به عنوان يک هدف اساسي در سطوح برنامهريزي (از معماري تا آمايش سرزمين) در نظر قرار گيرد. در ميان تمام سطوح برنامهريزي کالبدي، سطح مياني يعني شهرسازي کارآمدترين سطح برنامهريزي براي کاهش آسيبپذيري شهر در برابر زلزله است. در اينجا ميتوانيم با تمهيدات برنامهريزي، شهرها را به گونهاي طراحي کنيم که به هنگام وقوع زلزله کمترين آسيب به آنها وارد شود. هدف برنامهريزي شهري به منظور پيشگيري از بلايا، تشخيص فرآيند عناصر مخاطرهآميز و تقويت ايمني محيط، به واسطه بهبود و اصلاح شهر و شهرسازي است.
اساسيترين و کليترين طرحي که براي دفاع از شهر در برابر هر نوع تهديدي مطرح است، "طرح آمايش سرزمين" است؛ چراکه اساسيترين مؤلفههاي اين طرح رابطه بين انسانها، فضا و فعاليتهاي آنان است که به تثبيت و پايداري توسعه هم ميانجامد و در واقع علاوه بر محتواي نظامي و سياسي دفاع در مقياس شهري، ملي و منطقهاي، دفاع از موجوديتهاي تثبيتيافته فضا نيز مورد استفاده است. اگر امنيت انسان و فعاليتهاي او در طرحهاي منطقهاي، از جمله آمايش سرزمين در نظر قرار نگيرد، نهتنها پايداري و بيثباتي اصليترين خطر تهديد فيزيکي و عملکردي فضا ميشود، بلکه رعايت نشدن عوامل دفاعي و امنيتي و ايمني در مکانيابي شهرهاي جديد، باعث آسيبپذيري قابل توجهي در شهرها، صنايع، سدها، نيروگاهها و زيرساختهاي کليدي خواهد شد به طور کلي موارد ذير بايد در اين زمينه در نظر قرار گيرد:
ايجاد هرگونه سکونتگاه و شهر جديد بايد با بررسي نوع و ميزان تهديدات صورت گيرد.
بايد به اين مسأله توجه شود که عملکرد و حساسيت عناصر شهري به ويژه ساخت و سازهاي راهبردي با چه درجه از استحکام و حساسيتي احداث شود.
حداکثر استفاده از عوارض طبيعي محيطي در طراحي و مکانيابي بايد لحاظ شود.
به طور کلي رويکرد آمايشي به ساماندهي موضوع دفاعي در پهنه منطقهاي و ملي موجب ميشود که شهر به گونهاي در فضا استقرار يابد که حداکثر امنيت و ايمني و قابليت دفاعي را داشته باشد. از اينرو در فرايند مکانيابي شهرها اگرچه عوامل بسياري مؤثرند، اما استقرار بهينه آن در فضا با رعايت مؤلفههاي دفاعي براي تأمين حداکثر قابليت دفاع و حداقل آسيبپذيري ضروري است. به عنوان نمونه با توجه به نقشه ايران فضاي جغرافيايي آن را ميتوان به سه قلمرو جغرافيايي راهبردي تقسيم کرد:
1. قلمرو حاشيه
2. قلمرو سرزمين ميانه که بر منطقه مرتفع يا بر اسکلت پيراموني فلات ايران تطبيق دارد
3. قلمرو سرزمين مرکزي
تقسيمبندي ياد شده از يکسو با توجه به شناخت دشمن، تهديدات و تحولات سياسي- راهبردي منطقه و از سويي ديگر با توجه به ساختار فيزيکي و کاربردي فضا نظير جنس زمين، توپوگرافي، آب و خاک، شکل هندسي، مرز و مشخصات مرزي، عمق سرزميني، اهميت و ارزش اهداف، امکان انجام مأموريت و ساير مؤلفهها ميتواند موجب مکانگزيني بهينه شود.
_blank
|