|
نسخه های قبلی |
![]() matn
گزارش ميکند:
همدان، ميزبان اولين همايش ملي شهر سبز پايدار
هگمتانه- سرويس شهر، سميه قاسمي: انتخاب همدان به عنوان آزمونه شهر سبز پايدار از سوي مجمع جهاني شهرهاي اسلامي در مرداد ماه سال 93 اتفاق افتاد.
بر پايه تعاريف، شهر پايدار به شهري اطلاق ميشود که طراحي آن بر اساس اثرات زيست محيطي شکل گرفته باشد به طوري که در اين شهر مصرف انواع انرژيها در حداقل ممکن است.
به بيان صاحبنظران، شهر پايدار به گونهاي اداره ميشود که کمترين وابستگي به محيط پيراموني خود و منابع آن داشته باشد به نحوي که انرژي مورد نياز خود را از منابع تجديدپذير تأمين ميکند.
مديريت نوين شهر پايدار، طراحي ساختمانهاي بلند، معماري نوين و طراحي ساختمانهاي هوشمند، توسعه حمل و نقل ريلي و هيبريدي، بازيافت زباله و مديريت فاضلاب، بازيافت نخالههاي ساختماني با هدف مديريت و توليد مصالح جديد، ايجاد و توسعه نيروگاههاي بادي و خورشيدي منحصر به فرد و دائمي و استحصال گاز از طلاي کثيف از اهداف تحقق شهر سبز پايدار است.
با توجه به شرايط خاص طبيعي و جغرافيايي شهر همدان و البته دارا بودن محيطي طبيعي و زيبا، اين شهر در سال 93 به عنوان آزمونه شهر سبز پايدار در ايران و جهان اسلام انتخاب شد تا از اين طريق ضمن مديريت هدفمند شهر، در جهت فراهمسازي بسترهاي طبيعي لازم به منظور ايجاد پروژههاي مرتبط با الگوي تعريف شده، گام برداشته شود.
اگرچه تحقق کامل شهر سبز پايدار در وهله نخست امري پيچيده و مشکل به نظر ميرسد اما مديريت شهري از سال 93 تاکنون مجموعه اقداماتي را در راستاي دستيابي به اين هدف به انجام رسانيده است.
برگزاري همايش ملي شهر سبز پايدار در سال جاري از جمله برنامهها به منظور تحقق اهداف ترسيم شده است.
در همين رابطه مشاور اجرايي شهردار و مسؤول دبيرخانه شهر سبز پايدار گفت: آنچه در ايران با نام «شهر سبز» شناخته ميشود و ادعاهايي که در مورد برخي از شهرها به عنوان «شهر سبز» وجود دارد، تنها اشاره به سرانه فضاي سبز شهري دارد که اين يکي از معيارهاي شهر سبز يا پايتخت سبز در کشورهاي آسيايي و اروپايي است.
حسن محمدي افزود: در کنار معيار سرانه فضاي سبز و با همان دسترسي به فضاي سبز عمومي، معيارهاي ديگري همچون استفاده از انرژيهاي پاک، حمل و نقل هيبريدي، مديريت پسماند و معماري و شهرسازي سبز در يک پيوند ناگزير بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي با بيان اينکه پرداختن به اين نوع معيارها نيازمند بهکارگيري اشکال جديد مديريت شهري به منظور پاسخگويي به چالشهاي مرتبط است، اظهار کرد: به بيان ديگر شهرهاي آينده بايد يک الگوي جامع توسعه پايدار شهري را بپذيرند، الگويي که نيازمند مداومت و مشارکت متقابل شهرداري و شهروندان است.
محمدي با اعلام اينکه يکي از شهرهايي که به خوبي از ظرفيتهاي طبيعي لازم به منظور معرفي به عنوان «شهر سبز» در ايران برخوردار است، شهر همدان ميباشد، بيان کرد: انتخاب همدان به عنوا�� آزمونه شهر سبز پايدار از سوي مجمع جهاني شهرهاي اسلامي در مردادماه سال 93 اتفاق افتاد.
وي ادامه داد: با توجه به موقعيت منحصر به فرد جغرافيايي و استعدادهاي گردشگري، تاريخي و طبيعي بينظير همدان اين شهر به عنوان شهر سبز پايدار جهان اسلام انتخاب شد.
محمدي با اشاره به تشکيل دبيرخانه شهر سبز پايدار در همدان گفت: از جمله اهداف اين دبيرخانه ميتوان به همکاري در زمينه معرفي شهر همدان به عنوان شهر سبز پايدار کشور در قالب يک طرح آزمونه با پيروي از اصول توسعه پايدار و اشاعه نتايج حاصل شده از اجراي اين طرح به ساير شهرهاي کشور، همکاري در راستاي ايجاد دبيرخانه شهر سبز پايدار در شهرداري همدان با هدف پيگيري امور مرتبط، گسترش همکاري علمي و پژوهشي در زمينه تعريف شاخصههاي شهر سبز و بررسي چگونگي اجرا و پيادهسازي آن، همکاري در ترويج و گسترش بهکارگيري انرژيهاي تجديدپذير در اماکن عمومي، همکاري در خصوص چگونگي به حداقل رساندن اثرات سوء زيستمحيطي ناشي از حمل و نقل، مصرف انرژي، آلودگي هوا، آب، خاک و صدا و پسماندهاي خانگي، همکاري در تعريف اجراي پروژه بهرهگيري از حمل و نقل سازگار با محيط زيست و همکاري در زمينه آموزشهاي عمومي با بهرهگيري از ظرفيت سازمانهاي مردمنهاد اشاره کرد.
مشاور اجرايي شهردار همدان و مسؤول دبيرخانه شهر سبز پايدار در بخش ديگري از سخنان خود با تأکيد بر اينکه به دنبال انتخاب همدان به عنوان اولين آزمونه شهر سبز پايدار، فعاليتهاي دبيرخانه شکل گرفت، عنوان کرد: در همين راستا تشکيل دبيرخانه اولين آزمونه شهر سبز پايدار در شهرداري، صدور ابلاغ اعضاي اين دبيرخانه و تعيين شرح وظايف آن، برگزاري بيش از ده جلسه با حضور اعضاي شوراي اسلامي شهر و شهرداري، برگزاري جلسه با تشکلهاي مردمنهاد، تشکيل جلسات به منظور جلب همکاري با شرکت جي.اف.آ ژاپن در خصوص سرمايهگذاري در پروژهها، تشکيل جلسات جلب همکاري با شرکتهاي مپنا در خصوص مشاوره در امر خريد اتوبوس و تاکسي هيبريدي و برقي و شرکت آپرينخودرو به خصوص خريد اتوبوس برقي محقق شد.
وي ادامه داد: همچنين شرکت در اجلاس شکوفايي شهري در وين در راستاي پروژه سي.پي.آي در همدان، شرکت در سمپوزيسم چشمانداز شهرهاي پايدار آينده ايران- تهران، شرکت در اجلاس شهرداران آسيايي در تهران و قزوين و پيشنهاد عضويت همدان در هيأت اجرايي مجمع شهرداران آسيايي و تصويب آن، جلسه با شرکت فاران و اختصاص 2 هکتار از زمين پارک ملل به منظور ايجاد نيروگاه خورشيدي يک مگابايتي با سرمايهگذاري فاران، تشکيل جلسه با شرکت عاليان پرگاس در خصوص پروژه خورشيدي کردن 69 پايه چراغ پيادهراه بوعلي، شناسايي برخي شرکتهاي بينالمللي فعال در حوزههاي مختلف مرتبط زيستمحيطي و برگزاري جلسات مختلف با آنها در زمينههاي حمل و نقل، مديريت پسماند، بهرهگيري از انرژيهاي تجديدپذير از ديگر پيگيريهاي انجام شده بوده است.
محمدي، تصميمگيري در کميسيون عمران و محيط زيست شوراي اسلامي شهر مبني بر مجهز نمودن اماکن تجاري و مجتمعهاي مسکوني به انرژي خورشيدي، تلاش در جهت فرهنگسازي تفکيک زباله از مبدأ از طريق چاپ مقاله و فعاليت سمنها، تصميمگيري در جهت تجهيز اماکن عمومي و ساختمانهاي دولتي به انرژيهاي خورشيدي، ايجاد زمينه همکاري و خواهرخواندگي شهر ورونا ايتاليا با تصويب شوراي اسلامي شهر، مذاکره با نماينده شهردار شهر نورنبرگ آلمان به منظور ايجاد خواهرخواندگي و استفاده از تجربيات اين شهر در زمينه توسعه شهر هوشمند، شهر سبز، دريافت مجوز ساخت نيروگاه در زمين 50 هکتاري رباط شورين متعلق به شهرداري، معرفي زمين 50 هکتاري متعلق به بخش خصوصي به سازمان انرژيهاي نو ايران در جهت دريافت مجوز ايجاد نيروگاه خورشيدي را از ديگر اقدامات انجام شده ظرف مدت نامگذاري همدان به عنوان شهر سبز پايدار ذکر کرد.
وي در ادامه سخنان خود با اشاره به ديگر فعاليتهاي انجام شده در اين دبيرخانه گفت: ميزباني هتلساز اتريشي به منظور سرمايهگذاري و ساخت هتلهاي چوبي، ميزباني شهرداري همدان از سرمايهگذار آلماني در انتقال فناوري اتوبوسهاي هيبريدي به همدان، شرکت در يازدهمين اجلاس بينالمللي راه ابريشم در قزوين، نشست شهردار با مديرعامل شرکت فالکون آلمان با شرکت اميد سام در خصوص ايجاد نيروگاه خورشيدي، حضور در همايش بينالمللي «رهبران شهرها» با محوريت شکوفايي شهري، ميزباني از سفير فنلاند و هيأت همراه در چارچوب توسعه روابط با شهرهاي مختلف فنلاند با همدان، ميزباني از اعضاي شوراي شهر و شهرداري شهر ارفورت آلمان و برگزاري نشست صميمانه شهردار همدان با دبيرکل مجمع شهرداران آسيايي و شهردار قزوين، حضور کنسرسيوم سرمايهگذاري اروپايي در خصوص ساخت شهرک سبز در همدان، ساخت پيادهراه خيابان بوعلي در راستاي اهداف پروژه شکوفايي شهري و توسعه شهر سبز پايدار و انعقاد قرارداد با شرکت هندلزهاوس آلمان در خصوص احداث نيروگاه 7 مگاواتي خورشيدي تاکنون عملياتي شده است.
مشاور اجرايي شهردار و مسؤول دبيرخانه شهر سبز پايدار در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به هماهنگيهاي انجام شده به منظور برگزاري نخستين همايش ملي شهر سبز پايدار اظهار کرد: اين همايش در اسفندماه سال جاري با همکاري مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر و شهرداري همدان با دانشگاهها و سازمان حفاظت محيط زيست برگزار ميشود.
حسن محمدي با بيان اينکه اين همايش در 12 محور برگزار ميشود، عنوان کرد: در اين همايش، دو کميته علمي و اجرايي با تعيين اعضا به انجام وظيفه ميپردازند که بر اين مبنا شهرداري همدان، شوراي اسلامي شهر، دبيرخانه شهر سبز و مرکز مطالعات شوراي اسلامي از برگزارکنندگان همايش هستند و حاميان همايش نيز حفاظت محيط زيست، دانشگاههاي بوعلي سينا، پيام نور، صنعتي، آزاد اسلامي، بانک شهر، مجمع جهاني شهرداران آسيايي، پارک علم و فناوري استان و مجمع شهرداران آسيايي هستند. وي توضيح داد: اين همايش به صورت ملي برگزار ميشود.
رئيس مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان نيز با اشاره به اينکه دبيرخانه شهر سبز پايدار جهان اسلام در سال 93 در همدان تشکيل شد، گفت: بر مبناي انتخاب همدان به عنوان شهر سبز پايدار تفاهمنامههايي با سازمان محيط زيست کشور به امضا رسيد.
ابراهيم مولوي ادامه داد: از آنجا که همدان از قديمالايام به عنوان يک باغ شهر معروف بود، قرار بر اين شد تا با انتخاب اين شهر به عنوان شهر سبز پايدار، فعاليتها در حوزه زيستمحيطي افزايش يابد که در راستاي مجموعه فعاليتهاي صورت گرفته در دبيرخانه شهر سبز پايدار، برگزاري اولين همايش ملي شهر سبز پايدار در همدان در دستور کار قرار گرفت. وي افزود: اين همايش با همانديشي و همکاري دانشگاههاي بوعلي سينا، علوم پزشکي، پيام نور، دانشگاه صنعتي همدان، پارک علم و فناوري استان، سازمان نظام مهندسي ساختان و حفاظت محيط زيست استان برگزار ميشود.
وي با بيان اينکه در حقيقت با برگزاري اين همايش به دنبال کاربردي کردن عنوان انتخاب شده براي همدان هستيم، گفت: بهيقين در اجراي اين همايش به دنبال پر کردن تقويم کاري مديريت شهري نيستيم و خروجي همايش از اهميت بالايي برخوردار است.
مولوي با اشاره به اينکه محورهاي همايش دربرگيرنده همه مسائل و معضلات مديريت شهري است، عنوان کرد: معماري نوين و شهر سبز پايدار، شهر هوشمند و شهر سبز پايدار، شهر سبز پايدار، سيما و منظر شهري، فضاي سبز، پوشش گياهي و باغات، حمل و نقل سبز و توسعه پايدار شهري و توسعه کالبدي، فضايي و شهر سبز پايدار از جمله محورهاي پژوهشي برگزاري اين همايش است.
وي ادامه داد: عمران شهري، مصالح نوين و شهر سبز پايدار، سياستهاي مديريت شهري در شکوفايي شهري، صنعت گردشگري، اقتصاد شهري و شهر سبز پايدار، شهر سالم، ارتقاي سلامت شهروندان و شهر سبز پايدار، انرژيهاي تجديدپذير، سوختهاي پاک و شهر سبز پايدار از ديگر محورهاي برگزاري اين همايش است.
مولوي از ارسال اعلان همايش شهر سبز پايدار به دانشگاههاي سراسر کشور، استانداريها، شهرداريها و ادارات حفاظت محيط زيست ساير استانها خبر داد و افزود: با راهاندازي وبگاه همايش، خوشبختانه شاهد استقبال متخصصان و علاقهمندان از سراسر کشور به حوزه محيط زيست بوديم.
ابراهيم مولوي اعلام کرد: با توجه به هماهنگيهاي انجام شده، فراخوان اعلام شده براي ارسال مقالات به دبيرخانه همايش، بيستم دي ماه در نظر گرفته شد که البته احتمالاً اين زمان تا پايان دي ماه تمديد خواهد شد.
وي با بيان اينکه نتايج انتخاب مقالات شانزدهم بهمن ماه اعلام خواهد شد، گفت: اين همايش در دوم و سوم اسفندماه سال جاري، با حضور معصومه ابتکار رئيس سازمان حفاظت محيط زيست و سورنا ستاري معاون فناوري و علمي رئيس جمهور در مرکز همايشهاي بينالمللي دانشگاه علوم پزشکي همدان برگزار ميشود.
رئيس مرکز مطالعات و پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر همدان خاطرنشان کرد: از آنجا که همدان به عنوان آزمونه شهر سبز پايدار انتخاب شده، اميدواريم شاهد خروجي مناسب اين همايش و دستاوردهاي شايسته آن براي شهروندان باشيم و البته بستر مناسبي را در اجراي فعاليتهاي مثبت در شهر ايجاد کنيم.
وي با اعلام اينکه اين همايش به صورت ملي برگزار ميشود، بيان کرد: پيشبينيها به منظور هزينهکرد در اين همايش چيزي در حدود 100 ميليون تومان است که با توجه به کمبود اعتبارات، زمينه به منظور برگزاري همايش به شکل بينالمللي فراهم نبود.
وي افزود: تدارک ديدن براي پذيرايي از مقامات بينالمللي نيازمند بهرهگيري از پروازهاي درجه يک و ممتاز و همچنين اسکان در هتلهاي پنج ستاره بود که اين امکان براي ما فراهم نبود.
مولوي خاطرنشان کرد: در حقيقت با برگزاري اين همايش به دنبال افزايش ظرفيتهاي گردشگري، اقتصادي و سرمايهگذاري در همدان هستيم.
گفتني است همايش شهر سبز پايدار در راستاي انتخاب همدان به عنوان آزمونه شهر سبز پايدار جهان اسلام توسط مجمع جهاني شهرهاي اسلامي در دوم و سوم اسفندماه سال جاري برگزار ميشود.
_blank
matn
اهميت هويت فرهنگي
در شهر پايدار
هگمتانه- سرويس شهر: همواره در مورد شهر پايدار بر روي مؤلفه محيط زيست تأکيد ميکنند اما شهر پايدار بدون داشتن هويت فرهنگي ممکن نيست؛ چراکه براي يک سازوکار پايدار و کارآمد نياز به ثبات است و اين ثبات و پايداري از طريق بسط و احياي هويت فرهنگي فراهم ميشود. مسأله هويت بيشتر در شهرهاي بزرگ و نوشهر��ا مطرح است و اين شهرها و نوشهرها مکانهايي هستند که فاقد روحند، بخشي از اين روح از طريق طبيعت حاصل ميشود و بخشي ديگر هنگامي که ساکنان شهر با خاطره و حافظه با محل و مکان پيوند مستمر برقرار کند.
هويت محل عبارت است از چيستي يک محل و اين که هر فرد، به جز پارهاي اختلافات، تصوري ذهني، از هر عينيت، در ذهن خود پيدا کند و بين تصور با عينيت تطابق لازم را پديد آورد، ولي هنگامي که نتواند از اختلاف ميان عينيت و تصوير ذهني چشمپوشي کند، تشخيص هويت با مشکل روبهرو ميشود.
در بعد اجتماعي، هويت بيانگر اشتراک در باورها، ارزشها و هنجارها و منافع است که فرد را با ديگران پيوند ميدهد. ميتوان گفت تاريخ، زبان، دين و خاطرات و حافظه جمعي از مهمترين مؤلفههاي هويتي هستند اگرچه ميتوان اين مجموعه را در مقوله فرهنگ تعريف کرد. از ديگر ابعاد فرهنگ در اين زمينه، شهر سبز و پاک و پايدار و معماري و شهرسازي است.
معماري از جمله عناصر فرهنگي هر ملت است که سازنده هويت آنهاست. معمولاً مردم معماري خانه خود را با توجه به شرايط طبيعي محل، درآمد، خانواده، ويژگيهاي فرهنگي و نظاير اينها انتخاب ميکنند. آنچه به معماري روح و زندگي ميبخشد انسان است و اين انسان بدون روابط اجتماعي نميتواند زندگي کند. انسان در روابط اجتماعي به دنبال ابزاري است که خود را بهواسطه آن بيان کند و در اين روابط است که هويت معنا مييابد.
پديده هويت انسان با نکات بسيار پيچيدهاي روبهرو است زيرا هويت داراي دو مؤلفه ثبات و تغيير است؛ بدين معني که زندگي دائماً در حال دگرگوني است و انسان در دگرگونيِ مدام، دچار بحران ميشود؛ پس بهدنبال ثبات ميرود و فرهنگ امري است که به انسان در رسيدن به ثبات، ياري ميرساند.
فرهنگ در واقع از طريق يک روند تاريخي و تهنشينشدگي در جان و روان مردم ايجاد ميشود که همچون ساروجي عناصر انساني و اجتماعي را به هم ميپيوندد و اين انسجام است که پايداري و ثبات ميآفريند. براي اينکه اين وجه تحقق يابد منشأ و هسته هر فرهنگي را بايد شناخت و عناصر اصلي آن را حفظ، بارور و گسترش داد. از اين رو در طراحي نوشهرها اگر طراحان عناصر ثبات و پايداري را در نظر داشته باشند چارهاي ندارند جز اينکه به اين مؤلفه بهطور جدي توجه کنند و در طراحي به تداومِ بافت و انسجام فرهنگ بومي نظر داشته باشند تا شهر از چنان شخصيتي برخوردار شود که بتوان به آن شهري باهويت گفت.
شهرها با تنوع هويتي خود تأثيرات گوناگوني بر حيات جمعي شهروندان ميگذارند. از اين رو بايد بسترهايي ايجاد کرد تا هويت شهروندي زمينه بروز پيدا کند و شهروند بتواند همانند ساير امور زندگياش، در نظام بخشيدن به محيط، به ابزارهاي بسياري چون خلاقيت هنري، زيباييشناسي، احساس، درک و بينش متوسل شود و در توصيف زندگي، بيان معاني و توضيح ارتباط بين زندگي خود و دنياي خارج که محل زيست او است، با دو مؤلفه تعلّق و تعهد موفق شود.
گفتيم که هويت هر شهري، جدا از بسترهاي طبيعي و اقليم و نحوه رفتار و گويش و...، از طريق فضاهاي شهري آن شناخته ميشود؛ عوامل و عناصري با دارا بودن عملکرد خاص بر جنبههاي بصري و ظاهري، از نظر تأثيري که بر بيننده خواهند داشت، اهميت دارند. عواملي نظير نور، رنگ، درختکاري و فضاي سبز، طراحي منظر و نماها و عناصر باارزش تاريخي که همه سهم مهمي در شناخت پديدههاي پيرامون و درک زيباييشناسانه و ارزشها، به خود اختصاص دادهاند اما آنچنان که بيان شد اين عناصر بايد در بستر تداوم و فرهنگي خاص باشد تا بتواند در انسجام و پايداري شهر ياريرسان باشد وگرنه خود به بيهويتي، گسست و عدم انسجام ميافزايد.
_blank
matn
پيادهراهها و نقش آنها در بافت و توسعه شهري
هويت بخشي به پيادهراهها
مهدي مرادحاصلي
يکي از مشکلات عمده زندگي شهري بشر امروز، سرسپردگي بيش از حد به حرکت سواره و غفلت از حرکت پياده و ساماندهي فضاهاي آن است. پيادهروي يکي از پايدارترين روشهاي حمل و نقل است و ميتواند از جنبههاي مختلف کالبدي، اجتماعي، زيست محيطي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي سبب توسعه پايدار شهرها شود.
يکي از تحولات اخير در گرايشهاي جديد شهرسازي جهان، توجه به حرکت پياده و نيازهاي آن به عنوان يک موضوع فراموش شده مهم شهري است که بر اين مبنا بازيابي و توسعه فضاهاي پياده به يکي از محورهاي برنامهريزي و طراحي شهري پايدار بدل شده که از آن به عنوان "جنبش پياده گستري" ياد ميشود.
سلسله مراتب نيازهاي پيادهراه شامل 5 طبقهبندي اصلي است که در سطح اوليه وجود نقاط ابتدايي و انتهايي مشخص و مسير پيادهراه و تأمين دسترسي عابر پياده در امتداد آن بسيار مهم است، سطح دوم احساس حفاظت و تأمين امنيت و ايمني در طول مسير است، سطح سوم شامل تأمين آسايش و راحتي عابران، سطح چهارم شامل لذت بردن عابر از فضاي پيادهراه است و در بالاترين سطح ميتوان به درجه هويتمندي و تشخص پيادهراه اشاره کرد که به معناي مشارکت با امکانات و تسهيلات پيادهراه است.
فرآيند پايداري جرياني چندبعدي است که با بهبود وضعيت اقتصادي و ايجاد رفاه همگاني توأم با ��دالت اجتماعي، از آثار مخرب زيست محيطي و ناهنجاريهاي اجتماعي به دور است.
نقش محورهاي پياده در ابعاد مختلف توسعه شهري عبارتند از:
1.پياده مداري و تأثيرات زيست محيطي آن 2.پياده مداري و تأثيرات اجتماعي-فرهنگي ناشي از آن 3.پياده مداري و نقش آن در اقتصاد شهري 4.پياده مداري و نقش آن در حفظ ساختار و هويت شهر 5.پياده مداري و نقش آن در ادراک محيط شهري 6.پياده مداري و نقش آن در ارتقاي ايمني و امنيت محيط
اهداف کلي برنامهريزي پيادهراه:
1.بهبود مديريت ترافيک 2.بهبود سيماي کالبدي شهر 3.بهبود وضع زيست محيطي 4.بهبود وضع خريد و خدمات 5.بهبود زندگي اجتماعي و فرهنگي
اصول طراحي پيادهراهها بر اساس مباني توسعه پايدار:
1. توجه کافي به مکانيابي يک محدوده پياده بر اساس حداکثر ارتباط با بافت محله
2. ايجاد تسهيلات و امکانات لازم در اطراف پياده راه براي جلوگيري از اخلال در حرکت سواره
3. به حداکثر رساندن تنوع کاربريها در محدوده پياده و با رعايت اصل سازگاري
4. حداکثر استفاده از گياهان، آب و عناصر و مصالح طبيعي در بهسازي و مبلمان پيشنهادي
5. حفاظت از بناهاي باارزش تاريخي در پيادهراهها و يا توسعه محدودههاي پياده حول اين ابنيه
6. تمرکز بيشتر بر ايجاد و توسعه پيادهراهها در محلات شکل گرفته تا مناطق شهري نوساز
7. استفاده از مواد و مصالح بومي و همساز با اقليم در جزئيات مصنوع پيادهراه
8. طراحي اجزاي محدوده پياده براي استفاده بهينه از نور طبيعي با توجه به نوع اقليم
9. توجه به زيرساختهاي موجود با در نظر گرفتن توسعههاي آتي و چشماندازهاي بصري
10. توجه به الگوها و روشهاي رايج ساخت و ساز در بافت موجود و پيراموني پيادهراه
11. رعايت نظرات اکثريت کاربران محدوده از طريق نظرسنجي و مشارکت دادن آنان
نتيجه اينکه شهر پايدار، بيهويتي، بيروحي و دوري از طبيعت را از شهر ميگيرد و محيطهايي قابل پيادهروي، فعال، پرتحرک و سرزنده تحويل ميدهد و مهمترين اثر احداث يک محور پياده بهبود مديريت ترافيک، سيماي کالبدي شهر، ارتقاي ايمني عابر پياده، رفع معضلات زيست محيطي و آسودگي در خريد و ارائه خدمات است.
پيادهراه بوعلي در همدان به عنوان يکي از معدود پيادهراههاي ايران با تمام مشکلات کالبدي، اجتماعي، عملکردي و اقتصادي و با تدابير مسؤولان و مديران شهري توانسته نقش مؤثري در توسعه پايدار شهر همدان به ويژه در بافت تاريخي به وجود آورد و اميد است با الگوبرداري صحيح از چنين تجارب ارزندهاي موجب ارتقاي کيفيت سطح زندگي همشهريان شود.
_blank
matn
اهميت حياتي وجود فضاي سبز
هگمتانه- سرويس شهر: امروزه مفهوم شهرها بدون وجود فضاي سبز مؤثر در اشكال گوناگون آن ديگر قابل تصور نيست. شهرها به عنوان كانونهاي تمركز، فعاليت و زندگي انسانها براي اينكه بتوانند پايداري خود را تضمين كنند چارهاي جز پذيرش ساختار و كاركردي متأثر از ذخاير طبيعي ندارند. در اين ميان فضاي سبز به عنوان جزء ضروري و لاينفك پيكره شهرها در متابوليسم آنها نقش اساسي دارند كه كمبود آنها ميتواند اختلالات جدي در حيات شهرها به وجود آورد.
فضاي سبز و پارک بخشي از چهره مطلوب شهر را ميسازد و يکي از نيازهاي ضروري و پديدههاي مطلوب زندگي شهرنشيني محسوب ميشود. کيفيت و کميت فضاي سبز و بوستان در بهبود شرايط محيط زيست نقش مؤثري دارد. رشد و توسعه روزافزون شهرها، عوارض مدرنسازي و زندگي شهرنشيني، محدوديت امکانات تفريحي، آلودگي هوا و صدا، فشارهاي حاصل از کار روزانه و مشکلات تأمين هزينه زندگي، آثار نامطلوبي در حيات سالم و فعاليتهاي اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و رفاهي شهرنشينان باقي ميگذارد که با توسعه سريع فضاهاي سبز دگرگونيهاي اين عوامل نامطلوب انکارناپذير ميشود و احتياجات مردم را در بهرهبرداري از امتيازات مفيد اينگونه مکانها روزافزون ميسازد. احداث فضاي سبز به ويژه در شهرهايي که آب و هواي خشک دارند و از سرسبزي و هواي سالم برخوردار نيستند و آلودگي هواي تنفسي و صوتي سلامت شهرنشينان را تهديد ميکند از اقدامات غيرقابل انکار مسؤولان است در طراحي فضاي سبز نه تنها بايد اصول زيباشناسي و ويژگيهاي بومي مورد توجه قرار گيرد بلکه پيوندي از محيط طبيعي به محيط زيست بوده و سبب نزديکي و ارتباط انسان با طبيعت باشد. يکي از اصول مهم در ايجاد فضاي سبز استفاده از درختان و درختچههاي مناسب است که علاوه بر پديده تصفيه هوا در زيبايي هر چه بيشتر مناطق نقش بهسزايي دارد. مهمترين اثرات فضاي سبز در شهرها، كاركردهاي زيست محيطي آنهاست كه شهرها را به عنوان محيط زيست جامعه انساني معنيدار كرده و با مقابله با اثرات سوء گسترش صنعت و كاربري نادرست فناوري از يك سو و بالا بودن سطح زيبايي از سوي ديگر، باعث افزايش كيفيت زيستي شهرها ميشوند. مهمترين اثرات فضاي سبز در شهرها تعديل دما، افزايش رطوبت نسبي، تلطيف هوا و جذب گرد و غبار است. ساير اثرات فضاي سبز در شهرها نقش نسبي دارند ولي مجموعه اثرات فضاي سبز حضور آنها را در شهرها اجتنابناپذير ميكند به طوري كه بدون وجود آنها ممكن نيست شهرها پايدار باقي بمانند.
_blank
|